5 hollywoodi sztár 5 silány korai filmje

Valahol el kell kezdeni…

Jack Nicholson – Terror (1963)

Andre Duvalier, a napóleoni francia sereg hadnagya elszakad századától, és kietlen vidékre, évtizedek óta nem taposott ösvényekre tér. Magányos útján egy különös lánnyal találkozik, akibe első látásra beleszeret. Ám csakhamar kiderül, hogy a lány nem más, mint báró Frederick Victor von Leppe húsz éve halott kedvese. Duvalier hadnagy szállást kér a külvilágtól teljesen elzárkózó bárótól, és elhatározza, hogy fényt derít az évtizedes sötét titkokra. Nappalai az egyre agresszívabb báró és arrogáns inasa társaságában telnek, míg éjjelente a kísértetlány nyomában jár. Ám a titkok ösvényei a gonosz forrásához, talán magához a Sátánhoz vezetnek, és még a sok csatát megjárt hadnagy sincs felkészülve a borzalmas végkifejletre.

Saját alkotója, Roger Corman azt mondta erről a független filmről, hogy

„tipikus esete annak, hogy lehet a semmiből filmet készíteni”.

A mindössze két nap alatt forgatott Terroron ugyan meglátszik a pénz hiánya, de összecsapottnak semmiképp sem nevezhető, hiszen az utómunkálatai viszont 9 hónapig tartottak. Ezenkívül meglepően színvonalas színészi játékot vonultat fel: mind a hadnagy szerepében feltűnő fiatal Jack Nicholson, mind a szakma nagy öregje, a bárót megformáló egykori horrorfilmsztár, Boris Karloff beleadta minden energiáját a filmbe, így kifejezetten szenvedélyes és elegáns lett az összjátékuk.


Julia Louis-Dreyfus – Troll (1986)

Harry Potter (!!!) családjával egy San Franciscó-i apartmanba költözik. A Torok nevű csúnya és gonosz troll kiveti hálóját a kis Wendyre, és egy másik dimenzióból kilépve megszállja a kislányt. Az apartman ugyanis egy olyan törésvonalon nyugszik, ami átjárót biztosít a Föld és a trollok világa között. A troll bűvös gyűrűje segítségével újabb és újabb trollokat szabadít az emberekre. A trollhadsereg segítségével Torok ellenőrzése alá akarja vonni a világot. Wendy bátyja, az ifjabb Harry Potter a szomszédban élő jó boszorkány segítségével megpróbálja kiszabadítani testvérét, és megállítani a trollokat.

Forrás: HBO


Kitalálható fordulatai, sekélyes, érdektelen cselekménye és ügyetlen műfajváltásai miatt a Troll

kora legrosszabb fantasy/horrorjai közé tartozik.

Egyetlen említésre méltó erénye, hogy elhozta a világnak a 25 éves Julia Louis-Dreyfust, aki csak egy apró szerepben tűnt fel (egy Jeanette Cooper nevű fiatal nőt játszott) – így legalább nem kell annyira szégyenkeznie. Nem tudni, hogy emiatt a silány kis fércmű miatt-e, de később néhány mozifilmes kivételtől eltekintve Louis-Dreyfus inkább a tévében szerzett nevet magának komikaként, lásd a Seinfeld és Az alelnök című sorozatokat.


Arnold Schwarzenegger – Herkules New Yorkban (1970)

Herkules mindig is a legrakoncátlanabb volt Zeusz fiai közül. Minden vágya, hogy a halandók világába látogasson, de az apja nem engedi. Hősünk végül szembeszáll a főisten akaratával, és megszökik az Olimposzról. New Yorkba érkezik, ahol megdöbbenve ismerkedik a modern világ csodáival.

Hatalmas ereje révén hamar az érdeklődés középpontjába kerül, de nem sejti, hogy mostohaanyja, Júnó milyen gonosz ármánnyal tör ellene.


Figyelemre méltó fizikumát figyelembe véve nem túl meglepő, hogy ebben a modernizált Herkules-sztoriban a fiatal Schwarzeneggerre osztották a főhős szerepét, aki akkor egyrészt még Arnold Strong néven futott, másrészt olyan brutális osztrák akcentusa volt, hogy inkább szinkronizálták. Ez eléggé lerontotta a film minőségét, amelynek ugyan van néhány szórakoztató jelenete,

de sokat elárul a színvonaláról, hogy beválogattuk Íme a 10 legröhejesebb alkotás a filmtörténelemben című összeállításunkba.

 

Említett összeállításunk

Íme a 10 legröhejesebb alkotás a filmtörténelemben

A sorozatgyilkos egy autógumi, a félpucér Arnold szétveri New Yorkot, egy El Paso-i műtrágya-kupec azt hiszi, tud filmet forgatni – ez mind-mind olyan rossz, hogy az már jó.

Tovább

 

Tom Hanks – Misztikus játék (1982)

A történet az amerikai Grant Universityn játszódik, ahol egyetemistákból álló baráti társaságok szerepjátékot játszanak. Az egyik ilyen társaságnak sikerül eljutnia a játék kilencedik szintjére, amikor a harmadik játékos rejtélyes módon eltűnik. Robbie, akit éppen játékszenvedélye miatt tanácsoltak el egy másik egyetemről, szintén a kilencedik szinten áll, így vele egészül ki a társaság. J.J. azonban már nem elégszik meg a játék nyújtotta izgalmakkal, s valódi helyszínen akarja folytatni. Váratlanul azonban Robbie is eltűnik. Társai a játék szabályai és a valódi események nyomán próbálják megtalálni – de vajon hol ér véget a játék, és hol kezdődik a nyomasztó valóság?


Ez a rögtön a tévének eladott, elég rosszul öregedett kis filmecske volt a Robbie-t alakító Tom Hanks harmadik fontosabb szerepe (a hasonló kaliberű Gyilkos randevú és egy nőnek öltözős sitcom, a Bosom Buddies után).

S habár a film elég ócska, Hanks kifejezetten jó benne:

már akkor remekül hozta az egyszerre sármos és hétköznapi karaktert, egyformán kihasználva komikusi és drámai képességeit. Nem csoda, hogy egy évvel később már meg is érkezett számára a nagy áttörés a Csobbanás című bűbájos romkom formájában.


Brad Pitt – Kivégzős (1989)

Néhány sorozatban és szappanoperában (például a Dallasban!) való szereplése után a fiatal Pitt egyik első mozis szerepét ebben az 1989-es, középiskolai közegben játszódó ijesztgetős filmben alakította (a kor szokásainak megfelelően már jóval túl a gimis éveken, 25 évesen). Egy tipikus rosszfiút játszik, akinek nem várt vetélytársa akad, amikor el akarja nyerni egy osztálytársnője kegyeit: egy zavart fiú, aki nemrég szabadult a zárt osztályról, miután gyanús körülmények között meghalt az apja. A srác szabadulása után nem sokkal pedig a suliban hullani kezdenek a tanárok és a diákok – ahogy az az előzetesben is látható (amellett, hogy nem épp egy örökbecsű műalkotásról van szó), Pitt figurája sem ússza meg ép bőrrel.


(via Movieweb)

 

Brad Pitt és társai

10 sztár, aki ócska horrorban kezdte a karrierjét

Azt mindenki tudja, hogy Kevin Bacon vagy Johnny Depp horrorfilmmel tört be a film világába – de több színész náluk sokkal kevésbé vállalható produkcióval tette le a névjegyét. Vicces és meglepő példák a „fiatal voltam, és kellett a pénz” tétel igazolására.

Tovább