Ezeket a remek filmeket és sorozatokat streameld a hosszú hétvégén

Van dráma, komédia, sci-fi, horror és krimi, plusz egy vadonatúj és egy visszatérő közönségkedvenc sorozat is a listában.

Érdemes előre kiválasztani, hogy mit nézzünk meg a hosszú hétvégén, hogy ne a keresgéléssel menjen el a tévézésre szánt idő. Szétnéztünk a streamerek kínálatában, és olyan filmekből és sorozatokból állítottunk össze egy listát, amelyek vagy frissen kerültek fel a kínálatba, vagy kikerülnek onnan a hónap végén, így még éppen meg tudjuk őket nézni. Ügyeltünk a műfaji sokszínűségre, így van dráma, komédia, sci-fi, horror és krimi is a listában.

 

Csontok meg minden (2022)

Jelenleg is megy a mozikban a Challengers, Luca Guadagnino új filmje, és ha bejön az olasz rendező stílusa, akkor érdemes esélyt adni előző filmjének, a Csontok meg mindennek is. A műfaj romantikus horror, egy gyönyörű szerelmi történet két, a társadalom által kitaszított fiatalról, akiknek sikerül egymásban vigaszt és elfogadást találniuk.

Az apróság, ami ebből a leírásból kimaradt, az az, hogy nem átlagos tinédzserekről van szó, hanem kannibálokról. Azért kell menekülniük, mert késztetést éreznek arra, hogy embert egyenek, és ennek a vágynak nem mindig tudnak ellenállni. A bizarrsága ellenére azért működik a történet, mert Guadagnino nagyon tud atmoszférát teremteni, így sajátos road movie-ként is nézhető a film, és azért is mert kiváló benne minden színész, a két főszereplőtől (Taylor Russell, Timothée Chalamet) a pár perce feltűnő nagyágyúkig (Michael Stuhlbarg, Chloë Sevigny, Mark Rylance).

Elérhető: Prime Video


Sötét anyag (2024)

Blake Crouch saját (magyarul is megjelent) regényéből, a Sötét anyagból készített sorozatot Jennifer Connelly és Joel Egerton főszereplésével. Edgerton alakítja azt a chicagói fizikust, akit elrabolnak, és valahogy egy alternatív valóságban köt ki, ahol meg kell küzdenie önmaga gonosz verziójával, aki el akarja pusztítani a családját.

Elérhető: Apple TV+


Szerelmes Shakespeare (1998)

Sokak szerint az Oscar történetének egyik legtúlértékeltebb filmje, ráadásul az aranyszobrokat is gyanús körülmények között szerezte, de ettől még sok szeretnivaló van benne: a magával ragadó történet és a fantasztikus szereplőgárda mellett ez egy igazi rajongói romantikus film William Shakespeare leghíresebb művének keletkezéséről. Könnyedén és lendületesen mutatja be Shakespeare és a gazdag kereskedő lány közti románcot, Ben Affleck pedig remek az önimádó színész szerepében. Igazi történelmi tragikomédia, ahol a „történelmit” persze idézőjelek közé érdemes tenni, de ettől még nagyon működik. (Lásd a Port olvasóinak 8.3-as értékelését.)

Elérhető: HBO Max


A rólad alkotott kép (2014)

Van az úgy, hogy nem forradalmian új élményekre vágyunk, hanem egy egyszerű komfortfilmre. Robinne Lee regényének adaptációja pont egy ilyen romantikus limonádé. Főszereplője az Anne Hathaway által alakított 40 éves egyedülálló anyuka, aki elkíséri a tinilányát az amerikai Sziget Fesztiválra, azaz a Coachellára, ahol a világ egyik legmenőbb fiúbandájának, az August Moonnak a 24 éves énekese (Nicholas Galitzine) ráhajt. A férfi később meglátogatja a nőt a művészeti galériájában, akinek ekkor még fenntartásai vannak a 16 év korkülönbség miatt.

Elérhető: Prime Video


A Bridgerton család – 3. évad első rész (2014)

A Bridgerton rajongók tavaly sem maradtak betevő sorozat nélkül, kaptak egy előzményszériát (Charlotte királynő: Egy Bridgerton történet), de pár nap múlva végre visszatér az „igazi” Bridgerton is. A 3. évad Colinra (Luke Newton) fókuszál, aki végre rájön, hogy eddig nem becsülte meg Penelopét (Nicola Coughlan), és megpróbál segíteni neki férjet találni. Ez egy kicsit sok lehet Penelope-nak, miután évekig epekedett a harmadik legfiatalabb Bridgerton fiú után, nem is beszélve a húgával való viszálykodásról, az egyetlen emberrel, aki tudja, hogy Pen valójában Lady Whistledown.

A 3. évadot új showrunner irányítja (Jess Brownell lépett Chris Van Dusen helyére), de hogy ez jelent-e érdemi változást, az csak májusban derül majd ki. (Premier: május 16.)

Elérhető: Netflix


Szemtől szemben (1995)

Mi újat lehet még elmondani Michael Mann mesterművéről? A Szemtől szemben egyrészt a 90-es évek klasszikus terméke, hiszen elképesztően látványos akciót vonultat fel tucatnyi remek színésszel, egyszerre dolgozik a legnagyobb sztárokkal és a legjobb karakterszínészekkel (Val Kilmer, Natalie Portman, Jon Voight, és mások), parádésan használja a zenét és a látványt, és nem fél bombasztikus lenni. És persze emellett abszolút időtálló darabról van szó, ahol két igazi színészóriás pályája csúcsán egymásnak feszül. Le a kalappal előttük, és talán az sem véletlen, hogy ez Christopher Nolan kedvenc filmje, aki rengeteg elemet kölcsönzött belőle, amikor megalkotta Gotham City saját verzióját A sötét lovag trilógiájában.

Érdekesség, hogy ami az Al Pacino által játszott Vincent Hanna nyomozó és ellenfele, a Robert De Niro alakította Neil McCauley között történik, az bizony lejátszódott a valóságban is.

Elérhető: Netflix


Sorsügynökség (2010)

David Norris, a fiatal, tehetséges politikus (Matt Damon) ígéretes jövő előtt áll. Ám találkozik a gyönyörű balerinával, Elise-zel (Emily Blunt), akibe beleszeret. Egy ilyen kapcsolat azonban nem illik a képbe. David azon veszi észre magát, hogy titokzatos erők próbálják eltéríteni őket egymástól. Megtudja, hogy a Sorsügynökség embereivel áll szemben, akiknek az a feladatuk, hogy a megfelelő mederbe tereljék az életét. David hamarosan döntés elé kerül, választania kell a karrierje és a boldogsága között.

George Nolfi filmje nincs ott a legjobb Philip K. Dick-adaptáció között, de annyira nem rossz, mint amilyen negatív kritikákat kapott. A Port olvasói például 7.8-ra értékelik.

Elérhető: SkyShowtime


Tőrbe ejtve (2019)

Miután a Star Wars: Az utolsó Jediknek köszönhetően sok Star Wars-rajongó szemében Rian Johnson közellenséggé vált, a rendező fogta magát, és készített egy modern köntösbe öltöztetett klasszikus Agatha Christie-történetet. Az alaphelyzet szerint a milliárdos krimiírót a 85. születésnapján holtan találják vidéki villájában. A partit követő napon a tett helyszínére érkezik a híres magándetektív, Benoit Blanc (Daniel Craig), akit egy titokzatos személy bérelt fel a szenzációs bűncselekmény felderítésével. Ahogy a nyomozó elkezdi felgöngyölíteni az ügyet, egyre különösebb titkokra derít fényt. És bár az ünnepségen résztvevő családtagoknak és a személyzetnek is megdönthetetlen alibije van, mindenkinek alapos indítéka volt a szörnyű tett elkövetésére.

És hogy miért éppen most érdemes újranézni / bepótolni ezt a kiváló krimikomédiát? Mert május végén lekerül a Netflixről, ami meglepő is lehetne, ha nem tudnánk, hogy a folytatással ellentétben az első részt még nem ők gyártották.

Elérhető: Netflix


A híres Ron Burgundy legendája (2004)

Will Ferrel alakítja Ron Burgundyt, a '70-es évek San Diegójának tévés sztárbemondóját, aki készséggel teret enged a nőknek a hírstúdióban, feltéve, hogy megmaradnak a divatbemutatók és késő esti főzőcskélős műsorok kommentálásánál. Így mikor Ronnak egy fiatal és tehetséges új bemondónővel (Christina Applegate) kell együtt dolgoznia, aki okosabb és nagyratörőbb semhogy pusztán dekorációként szolgáljon, a két káprázatos frizurájú tévés személyiség nem csupán összezördül - hadat üzennek.

Adam McKay, Ferrell legjobb barátja és állandó rendezője itt vitte tökélyre a bamba humor formuláját, ahol főleg az vicces, amit nem viccnek szántak, a viccek után pedig rendre csak tücsökciripelés hallatszik, és mi azóta is vevők vagyunk erre. És nemcsak mi, mert a tudomány szerint is ez a 10 legviccesebb film egyike.

A 10 legviccesebb film a tudomány szerint

Nem tudunk vitatkozni a végeredménnyel.

Burgundy is benne van

Elérhető: SkyShowtime