10 dolog, amit tuti nem tudtál a Való Világról és kitalálójáról, Árpa Attiláról

Árpa már 2001 elején tárgyalt a hollandokkal a magyar Big Brotherről, de túl sokba került volna a licensz. Picsák a kifutón címmel akart szupermodelles realityt forgatni, végül a Való Világot bízták rá, ami 2001 őszén elindult volna, de jött a szeptember 11-i terrortámadás.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk itt a PORT.hu hasábjain, május 5-én startol el  az RTL nagy sikerű valóságshow-ja, a Való Világ 12. évada.

Május 5-én indul a Való Világ 12. évada!

Ismét megnyílik a Való Világ Villa kapuja. A játékosok mindennapjait 24 órában követhetik nyomon a nézők az RTL+-on.

Tovább

Mint ismeretes, a Való Világ  2002. szeptember 11-én indult el, másfél héttel azután, hogy a konkurens TV2-n elstartolt a Big Brother. Árpa Attila, aki akkoriban kreatív igazgatóként felügyelte a VV1-et (valamint számos másik RTL-es műsort is a Heti Hetestől a Pasikig) 2003-ban írt „botránykönyvet” az RTL Klubról. A Németországban felnőtt producer-rendező a Nem kell mindig kaviár című NSZK tévésorozat egyik legismertebb részletéből, a „Ha én ezt a klubban egyszer elmesélem!” mondatból kreálta a frappáns Ha ​én ezt a klubról egyszer elmesélem címet – mi pedig több mint 20 évvel később elolvastuk, mi mindent mesélt el, és csokorba szedtük a legizgalmasabb sztorikat!

 

Árpa Attila, mint cicasimogató Nagy Ő (forrás: TV2)

 

1. Az RTL Klub nézte ki magának először a Big Brothert

Az első Big Brothert 1999-ben láthatta a holland közönség a Veronica TV-n. Árpa saját bevallása szerint az ezredfordulón már „mindenki tudta a televíziós szakmában, hogy évek óta a valóságshow-k korát éljük”. Abban is biztosak voltak az RTL vezetőségében, hogy a reality-őrület előbb-utóbb Magyarországot is eléri, ezért 2001 elején Árpa az RTL Klub nevében személyesen ment el tárgyalni Hollandiába a Big Brother jogtulajdonosával, az Endemollal. Csakogy ott igen kemény feltételeket szabtak a csatornának:

először is nagyon-nagyon sok pénz kértek, másodszor százalékot az összes bevételből, és kikötöttek minimum három szériát, valamint nagyon-nagyon sok szexet. Azt mondtuk, hogy így, ezekkel a feltételekkel nem kell a Big Brother.

 

2. Valóságos Szerelem, Picsák a kifutón

Árpa Hollandiából megérkezve „rendkívül magabiztos” lett, és kitalálta az RTL-es kollégáival, hogy „ilyet mi is tudunk csinálni, nem lehet olyan bonyolult”. Így is lett: rengeteg „alternatív Big Brothert” találtak ki, ezek közül az egyik Valóságos Szerelem munkacímen futott, és egymástól elszeparált szerelmespárok lettek volna a főszereplői, akik egy hatalmas villában laknak, ahol végül csak egyetlen pár maradhatott volna. Ez azonban nagyon drága show lett volna, ezért készült egy másik műsorterv is, amire Árpa „Picsák a kifutón” munkacímen hivatkozik a könyvében:

Az ötlet egyszerű, de nagyszerű volt: kamerázzuk be egy divatbemutatón a modellek öltözőjét! Így lett volna minden, mi szem szájnak ingere: csinos, félmeztelen csajok, hisztérikus divattervezők, intrika, féltékenység és szerelem.

 

3. Szeptember 11. miatt nem indult el 2001-ben a Való Világ 1

A „szívdobbanásos” felhívás, amelyben az RTL szereplőket keres egy ValóVilág című játékhoz, már 2001 első felében lement a tévében. Igaz, ekkor a csatorna még nem árulta el, hogy pontosan mi is ez, és azt sem, hol lesz a helyszín – de már minden készen állt a háttérben. Megvoltak a VV-villa tervei, megvolt a szereplőválogatás, a technikát is megrendelték, ki volt tűzve a műsor kezdési dátuma is: 2001. október vége.

És ekkor megtörtént a szeptember 11-i terrortámadás...

Megrendült a világ, és megváltoztak a tévénézési szokások is. Álszentnek tűnnék, ha azt állítanám, hogy a döntésünknek, miszerint nem indulunk el októberben a ValóVilággal, csak kegyeleti okai voltak. Nem. A nézettséget féltettük. Aki akkoriban a valóságra volt kíváncsi, az a híradókat és a CNN-t nézte. (...) Az RTL Klub vezetésével közösen úgy döntöttünk, hogy egy ilyen esemény után nem volna kifizetődő vállalkozás egy realityshow-t indítani.

Az RTL így egy évvel későbbre tolta a kezdés időpontját. A kereskedelmi tévés berkekben akkoriban ugyanis az volt a nemzetközileg bevett szokás, hogy a valóságshow-kat mindig ősszel kell elkezdeni, mert akkor a karácsonyi ünnepek környékén lesz a finálé, ami minden nézőt a képernyők elé szegez.

 

4. Való Világ-gerillareklám a Big Brother-házban

Árpa kendőzetlenül vall a könyvében egy TV2 ellen tervezett partizánakcióról: az akkoriban már agyba-főbe reklámozott Való Világ matricatetoválásait a Big Brother kiszavazóshow-jának élő közvetítése alatt akarta egy helikopterről a BB-ház körül csápoló tömeg közé szórni.

Aztán a terve szintet lépett: be kell szórni a matricákat a BB-ház kertjébe!

Akcióm sikerét arra alapoztam, hogy akik bent laktak, már hetek óta el voltak zárva a külvilágtól, nem nézhettek tévét, nem kaphattak híreket, nem olvastak újságot. Gőzük nem volt, mi ez a tetkó-matrica, mi is az a VV? Tuti felragasztották volna a lógónkat. Tudtam, hogy a rendezők baromi gyorsan fognak kapcsolni, és azonnal leszedetik velük (...) Aztán a hír már másnap szárnyra kelt volna. Hogy ez egy rohadtság? Kit érdekel?

5. „Black Brother-terv”

Árpa a könyvében egy teljes fejezetet szentelt annak a krimikbe illő, eszelős szabotázsakciónak is, amivel sötétségbe akarta borítani a Big Brother-házat a kiszavazóshow idejére, hogy a megzavarodott nézők a fekete képernyő bámulása helyett átkapcsoljanak inkább a TV2-től a konkurens RTL-re. Mindent aprólékosan eltervezett, és csak egy maroknyi embert avatott be, a pénz pedig nem számított:

Nem kis fáradságomba és pénzembe került, de az Elektromos Művek KIR (kisfeszültségű információs rendszerek) tervtárából megszereztem a Budapesti Nemzetközi Vásár áramköreinek részletes leírását. (A BNV területén építették fel a Big Brother konténerházát.) Ezen a rajzon rajta voltak a trafóházak, az egyes lámpák, kandeláberek, a kapcsolók, főkapcsolók... gyakorlatilag minden.

Ezután Árpa felbérelt egy mérnököt, hogy elemezze ki a tervrajzok alapján a BNV áramellátási rendszerének gyenge pontjait. Kiderült, hogy a BB-ház és a közeli szálloda közös áramforráson van, de miután megkent egy diszpécsert, aki próbaképp kikapcsolta ezt az áramforrást, kiderült, hogy áramszünet esetén belép egy második és egy harmadik tartalékállomás is. Így aztán némi terepszemle és egy másik mérnök segítségével Árpa kiokoskodta, hogy kint a Hungexpó területén kell elérnie, hogy a BB-ház fő áramkörén lévő kapcsolószekrényben valami gikszer keletkezzen...

[a mérnök] azt ajánlotta, hogy csináltassak egy külsőre az eredetivel megegyező ipari biztosítékot, de úgy, hogy annak az ellenállása legyen sokkal kisebb, mint amit helyettesíteni fogok. Ez a legegyszerűbb, mert ha bekapcsolják este a közvilágítást, az ellenállás elkezd időzített bombaként működni. Ez darabig bírja majd a terhelést, aztán szétolvad, és sutty! Beköszönt a sötétség. Remek! Ez az, amire nekem szükségem van. A mérnök megkapta a pénzét, majd legyártattam a biztosítékot.

Most már csak be kellett szerelni valahogy a biztosítékot a megfelelő helyre, ám mivel a BNV őrzött terület, Árpának újabb cselhez kellett folyamodnia:

Külföldről hozattam két barátot. Magyarok, gyorsak, pontosak, precízek és nem kérdeznek semmit. Arról nem is beszélve, hogy az akció előtt már a München felé tartó repülőn ülnek. A fiúk az egyik kosztümös barátom által frissen varrt ELMŰ overallba bújtak, és egy kopott, fehér Barkasszal egy fényes pénteki napon gond nélkül behajtottak a vásár területére. Megközelítették a dobozt, körülnéztek, majd visszaültek, és kijöttek. Főpróba sikerült, sima ügy. Másnap nem lesz probléma a bejutás, és a dobozt is rögtön megtalálják. Már csak egyet kellett aludni.

Hogy végül miért nem sötétült el a TV2 képernyője a kiszavazóshow alatt? Árpa így emlékszik vissza a könyvében:

A dolog prózaian egyszerű. Beszartam. Az utolsó pillanatban.

 

6. Nem az RTL kapkodott a saját realityjével, hanem a TV2

Bár a köztudatban máig az él, hogy az RTL Klub direkt ráindította a Big Brotherre a saját Big Brother-klónját Való Világ címen, Árpa szerint ez pont fordítva történt: ők már jó előre eltervezték, hogy a Való Világ 2002 őszén elindul, és pont a TV2 fejesei voltak, akik rászerveztek egy sebtiben összerakott produkciót, miután megneszelték az RTL terveit, és kiderült, hogy szabad a Big Brother-formátum (Árpa egyébként konkrétan meg is nevezi az információt szállító „téglát”, Szilágyi Adrienne-t, aki részt vett a VV1 szereplőválogatásain, majd átigazolt a TV2-höz):

(...) rohamtempóban, iszonyatosan sok pénzért megvették a Big Brother licencét, és gőzerővel elkezdtek munkálkodni. Az egyik svájci tanácsadójuk egy interjúban el is mondta, hogy – bár már sok BB-ben dolgozott szerte a világon – nem volt még Big Brother, amit ilyen rohamtempóban kellett összerakni, mint itt Magyarországon.

 

7. Árpa anyja majdnem infarktust kapott egy Blikk-címlap miatt

2002 őszén elstartolt tehát a Big Brother és a Való Világ is, kilőttek a nézettségi számok – és túlzás nélkül erről a két műsorról beszélt a fél ország! Árpa a saját bevallása szerint a mai napig őrizgeti azt a Blikk-számot, amelyikben először szerepelt RTL-esként a címlapon. Az édesanyja ugyanis halálra rémülten felhívta miatta: a bulvárlap megjelenése napján érkezett meg Németországból Budapestre, és az első útja az újságos standhoz vezetett, hogy megvegye a lapokat, és tájékozódjon, mi újság Magyarországon.

Az első dolog, amin megakadt a szeme, az a fia óriási fotója volt az egyik újság címlapján, alatta hatalmas betűkkel: GYILKOS. Majdnem szívszélhűdést kapott. Azonnal kihúzta a félig kilógó lapot a többi közül. Csak akkor látta meg, hogy a címlapon Sváby András is rajta van, és a cikk címe: Gyilkos harc a valóságshow-k közt. Akkor azért megnyugodott.

 

8. A hazai LMBTQ közösség pajzsra emelte Árpát

A  2003. január 1-jén elstartoló Való Világ 2-be ugyanis bekerült a nyíltan leszbikus VV Kismocsok (Varga Andrea) és a nyíltan homoszexuális VV Zsolti is. Az ilyesmi akkoriban még egyáltalán nem volt megszokott a magyarországi kereskedelmi adókon, és bár a két szereplőt maguk a tévénézők szavazták be a játékba, Árpa Attila nem várt helyről kapott dicséretet a történtek után:

Kaptam egy emailt a magyar melegek érdekeit képviselő szövetségtől, amelyben megköszönték a másság nyílt támogatását, és közölték, hogy tiszteletbeli elnöküknek szeretnének választani! Köszike!

 

9. Havast a Big Brother miatt rúgta ki Árpa az RTL Klubtól

Árpa egy érdekes purparlét is megemlít a könyvében, ami szervesen kapcsolódik a hazai reality műsorokhoz és a két nagy kereskedelmi adóhoz: a Big Brother első kiesője, BB Judit (akire ennyi év távlatából valószínűleg már senki sem emlékszik) nagy rajongója volt Havas Henriknek, ezért az volt a kérése a szerkesztők felé, hogy hadd találkozhasson vele, amikor el kell hagynia a BB-házat. A TV2 elintézte neki,

Havas azonban ezzel a haknival megszegte a kereskedelmi tévék íratlan szabályát, így a konkurens adónál való vendégeskedés után távozni kényszerült az RTL-től.

Árpa részletesen leírja a könyvében, hogy ő maga rúgta ki Havast, mivel nemcsak a Való Világ, de a Heti hetes is hozzá tartozott:

Az általam szeretett, becsült és mélyen tisztelt Havas tanár urat a néhány perces szerepléséért a Big Brother show után azonnal kirúgtam a francba. Miután felhívtam, és közöltem vele, hogy soha többé nem szeretnénk viszontlátni az RTL Klub képernyőjén. Miután leraktam, felhívtam a vezetőséget, és engedélyt kértem a tanár úr menesztésére... Havas úr azóta is bonyolult összefonódásokat és összeesküvéseket sejt a kirúgása mögött. Hát, kedves Henrik, jobb ha tőlem tudod meg: így történt.

10. De miért hagyta ott végül Árpa a Való Világot és az RTL-t?

Ez a könyvében elég homályosan lett elmesélve, de a lényeg nagyjából az, hogy

túl hamar kellett megcsinálnia a VV1 után a VV2-t, amiben szerinte túl sok volt a pucérkodás, túl nagy volt a stábon a feszültség, hogy legyőzzék a konkurens Big Brothert,

emellett a Való Világ konténerházába kiköltözve túl kevés ideje maradt Árpának a többi műsorára, ami miatt elkezdték kifúrni a kollégái – lélekben pedig már inkább mozifilmet forgatott volna.

Látnom kellett, hogy a Pasik eddigi legerősebb epizódjai egy dobozban porosodnak. Látnom kellett, hogy a Legyen Ön is
Milliomos egyre ritkábban jelentkezik, majd teljesen eltűnik a képernyőről. Végig kellett néznem, ahogy a Heti Hetes késői időpontra kerül. (...) A székházban egyre kevesebbet jelentem meg. Egyre ritkábban mentem vezetőségi értekezletekre, és éreztem, hogy ezt a lehetőséget sokan nem fogják kihasználatlanul hagyni.

Az akkori újságcikkekben „viharos távozásként” jellemzett szakítással egyébként Árpa egyáltalán nem járt rosszul. Sikeresen megállapodott ugyanis az RTL teljhatalmú főnökével, Dirk Gerkensszel abban, hogy ha kihagyja a készülő „botránykönyvéből” az RTL Klubnak kellemetlen részeket, akkor a csatorna beszáll egy 100 milliós összeggel az Argo költségeibe. Így is lett, de ez már, ahogy mondani szokás, egy másik történet...