Egyéb

Kráterhármas és csillaghalmaz találkozó. Holdfotózással!

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. június 14. (péntek) 21:15

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Elsőként a holdi Alpok hegység hatalmas csúcsait és a benne található kráteróriást észlelhetik. Majd az égi kísérő egyik legikonikusabb kráterhármasát vehetik szemügyre. Legvégül "kilépünk galaxisunkból" és megtekinthetik a Herkules csillaghalmaz több százezernyi csillagát.


Tervezett égitestek a bemutatón:
Alpok (Montes Alpes): a több száz kilométer hosszú hegyvonulat 3600 méter magas csúcsai és az azt kettévágó, 160 km hosszú völgy (Vallis Alpes) lélegzetelállító látványt nyújt.
Plato kráter: az Esők Tengerének (Mare Imbrium) északi részén található, 101 km-es átmérőjű kráter. Sötét színű, bazaltos aljzata és számos mellékkrátere teszi egyedivé.
Ptolemaeus, Alphonsus, Arzachel kráterhármas: a Hold egyenlítője alatt a 154 km-es Ptolemaeus kráter fekete bazalttal feltöltött medencéje, az Alphonsus teraszos fala és az Arzachel központi csúcsa és mellékkrátere teljes pompájában tárul fel előttünk.
M13 gömbhalmaz: az északi égbolt legfényesebb gömbhalmaza háromszázezer csillag összeolvadó fényével mosolyog. Távcsőóriásuk segítségével a halmaz csillagok sokaságára bomlik, a szélén pedig póklábszerű csillagláncok nyúlnak ki belőle.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra