Fesztivál

I. Karinthy New Wave Festival

Karinthy Színház
2024. június 08. (szombat) 18:00 - 22:00

Helyszín:

Karinthy Színház
1118 Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 130.

Az új évadban a színház azt a célt tűzte ki, hogy új utakat, új irányokat keressen, hogy olyan előadásokat hozzon létre, melyek a mai kor emberéhez, a mai kor emberéről szólnak.
Ebben a szellemben fogalmazódott meg bennük az a vágy is, hogy nyissanak külföldi hatások felé, és egyben párbeszédet kezdeményezzenek a hazai színházak alkotóival. Mindezt pedig egy fesztivál keretein belül képzelték el, amely lehetőséget biztosít új irányzatok megismerésére, elsajátítására, a közös alkotás újrafelfedezésére, ezzel egy színházi „új hullámot” indítva el.


A fesztiválra három külföldi rendezőt hívtak meg, akik három különböző színházi műfajt képviselnek. A rendezők mindegyike ugyanazt a drámát kapja alapul, és arra kérik őket, hogy 6-10 magyar színésszel dolgozzanak 6 napon keresztül, színházi laboratórium keretein belül. A hetedik napon minden csoport egy 20 perces előadást mutat be. A színészek jelentkezés útján vehetnek részt.
Az idei évben Luigi Pirandello „Hat szereplő szerzőt keres” című drámáját kapják a rendezők, ezt a 20. századi színházfilozófiai alkotást, melynek fő témája a színház és a való élet átjárhatósága. Ily módon az először megrendezésre kerülő fesztivál a színház csodájának ünnepe is egyben.


A június 8-ai bemutatót követően 20:30-as kezdéssel egy kerekasztal-beszélgetésre invitálják nézőinket a fesztivál zárásaként.