Egy botrány anatómiája

Bakancslistához adom
Anatomy of a Scandal
amerikai-angol thrillersorozat, drámasorozat, 60 perc, 2022

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Sophie élete a befolyásos politikus, James feleségeként szétesik, amikor fény derül egy botrányos titokra, és férjét megdöbbentő bűncselekménnyel vádolják.
Forgalmazó: Netflix

Stáblista:

Szereplők

Sophie Whitehouse
James Whitehouse
Angela Regan
Aled Luckhurst
Kate Woodcroft
Olivia Lytton

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
Csaulik 2023 dec. 30. - 21:41:58 3/10
Döbbenetesen gyenge. Egészen a végéig vártam a csavart, ahol kiderül, hogy a férfi ártatlan és igazából mindkét esetben a nők hamisították ezt a vádat. Azzal is kiegyeztem volna, ha kiderül, hogy Kate és Olivia összejátszanak, mert Kate-et mondjuk bántja egy visszautasítás, de nem.
Már a sorozat elején elég tiszta volt, hogy .I fog történni, de engem mint nézőt még az sem tudott meggyőzni a férfi bűnösségéről, hogy a múltat visszavetítették, mert egyszerűen ártatlannak tűnt.
Nem láttunk a jelleméből olyat, ami miatt erőszakosnak, szexistának tűnhetett volna, vagy ami megmagyarázhatta volna az erőszakot. Még most sem tudom, mi vette rá bár.el,ők esetben is, hogy ezt tegye. Az Oliviás ügyben nem is tudtuk meg pontosan, mi történt, csak abból következtetünk arra, ami a múltban volt, hogy akkor biztos abban is bűnös, de felmentik. Ráadásul nagyon gyanús volt a nő vallomása, ahogy belezavarodott. Továbbra is ott a kérdés: miért erőszakolta volna meg azt a nőt, akivel korábban már lefeküdt és lefeküdhetett volna máskor is? Ha mondjuk arról lett volna szó, hogy a nő hidegen viselkedett vele vagy Olivia szakított volna, akkor a birtoklás és a hatalomvágy okot adhatott volna rá, ami az erőszaknak sokszor a mozgatórugója. Így szimplán ösztönlénynek tűnt a karakter, aki csak úgy, életében két esetben, nem tudja kontrollálni a nemi vágyát (ami a nemi erőszakkal kapcsolatban hamis képet fest, táptalajt ad az olyan elképzeléseknek pl. Hogy egy nő ne öltözzön provokatívan, mert az erre sarkallja a férfiakat). Az első esetben pedig szintén érthetetlen: egy olyan nőt erőszakol meg, akihez látszólag nem vonzódik menekülés közben. Teljesen észszerűtlennrk tűnt a szituáció, ráadásul nagyon más, mint ami Oliviávak történt. A sorozat talán azt akarta mondani, hogy amikor feszült szituációban van, akkor enged a kontrollnak, de gondolom, nem ez a két kirívó eset volt életében, amikor ideges volt, így továbbra sem értem. Pláne, hogy az eset után úgy tűnik, mintaéletet élt, a felesége soha semmit nem vett észre abból, hogy ilyen.
Aztán Oliviáról semmit nem tudunk meg végül, Kate és a feleség állnak a középpontban, így Olivia ügye bagatellizálódik.
A történet tele van lyukakkal, a karakterek viselkedése sokszor megmagyarázhatatlan, a rejtélyességet szinte azonnal elveszti, nem tartja fenn eléggé az érdeklődést.
4/10
nick2005 2023 júl. 21. - 13:53:48 4/10
Most láttam a sorozatot. Nekem annyira nem tetszett. Az eleje jól indult, de aztán számomra túl sok volt a bírósági jelenet. Semmi változás, csak állandóan a tárgyalóterem.
Egyébként sok ilyen férfi van, akinek csak megszületni volt nehéz. Szülői háttér, jómód, jó iskolák. Mindig ő az okos. Jó állás, mindig vezető pozíció. Akkor is, ha a duma a nagyobb a szaktudásnál. Mindig megvan a megfelelő felsőbbrendűség is részükről. És van a tökéletesen hozzápasszoló nő. Akinek mindig mindenből a legjobb kell és jár, így ház, autó, nyaralás stb. És jellemző a csak azért tartott "barátnő", hogy csinálja meg a házi feladatot. Na egy ilyen nő nem fog megváltozni, pláne nem a 40-es éveire. Nem fog kiállni az igazság mellett.
Egyébként az erőszakolós sztori is nagyon sántított. A kolléganő esetében azt hittem, hogy azt hozzák ki, hogy ezek a kis fiatal nők sokszor visszaélnek az ilyen kapcsolatokkal és alaptalan erőszakkal vádolják a korábbi szeretőt. Sok ilyet lehet hallani olvasni, akár hazai környezetben is. Az egyetemi erőszak sem az a klasszikus típusú volt, mert annyira azért nem tiltakozott. Tipikus, hogy inkább másnap jött rá, hogy lehet, hogy őt megerőszakolták.
A vége meg teljesen érthetetlen volt. Miért vitték el a rendőrök? Azért mert 25 éve egy barátja drogot adott egy haverjának aki aztán - talán emiatt - leugrott egy tetőről. Itt egy bűn van a kábítószer birtoklás kis mennyiségben, ráadásul 25 éve volt, ami rég elévült. Ilyesmiért nem visznek el senkit.
A végén meg volt egy olyan jelenet, amit mintha egy reklámból vágtak volna ki. A természetben boldogan fut két kisgyerek egy nagy kutyával és anyukával. Anyuka jó nő, de azért már egy 40-es anyuka. Minden esetben vékony, jó alakú, hosszú lobogó haja van és egy szűk farmerben van, valamint egy vastag kötött pulóverben. Ő is boldog. Itt most apa hiányzott, de ez a jelenet ugyanúgy szerepelhetne egy mosópor reklámban, mint egy biztosítótársaság reklámjában.
A szőke nő amúgy tetszett. Azt hittem lesz egy olyan szál is, hogy apuka bepróbálkozik a babyszitternél is.
4/10
Sau Dade 2022 aug. 05. - 10:23:30 4/10 Előzmény Samu-Nagy Emese
Egyetertek. De nagyon! 🙂
4/10
Sau Dade 2022 aug. 05. - 10:21:20 4/10
Az elso negy resz utan egy nem nagyon izgalmas, de azert meg epp nezheto sorozatnak mondanam. Minusz hulye kameramozgasok, forgatasok, lassitasok es kepzeletben jatszodo jelenetek bizonyos dolgok szajbaragasahoz (amit nagyon utalok, plane, h mint itt, elobb-utobb kiderul abbol is, amit valos terben es idoben jatszanak el a szineszek)
Az elso negy reszben volt annyi, h megprobald kitalalni, mi is tortent itt valojaban, mire akar kifutni az egesz. (Ha filozofikusabb vagy, akkor azon is elgondolkodhatsz, h tenyleg ki az eroszak, hogyan lehet bebizonyitani, ha csak ket ember a tanuja, akik raadasul szeretok voltak, netan meg most is vonzodnak egymashoz. Mert a nem az nem, meg akkor is, ha igennek indult, de egyszer csak elmegy tole a kedve.... de egy ilyen helyzetben tisztan fejezi-e ki magat az egyik fel, amit a masik valoban csak felreert, nem hall meg, amiert nem lehet bunosnek itelni, meg ha hibazott is vagy sz@rik ra, mert megteheti es bizony eroszakot kovet el, meg akkor is, ha nem egx vadidegent kenyszerit fegyverrel a kozosulesre?)
Amugy nem ismerem az angol jogrendet, csak tudom, h sokszor nagyon mas, mint a mienk, de hogy lehet egy ilyen esetet 12 LAIKUS ember dontesere bizni? (Ahol a dontesuk alapjan a biro csak a buntetes merteket allapitja meg) Ez pont ua a minta, mint itt, ahol nehanyaknal rogton kesz az itelet, h ha a no belep a liftbe es meg szerelmes a pasiba, sot, meg meg is csokolta, akkor rogton kamu, ha utana mar nem akar vagy nem igy akar dugni, felesleges minden erv, tanu, minek ment oda a csaj es kesz?
Pszichologus, rendori nyomozas altal rogzitett nyomok, egyeb szakertok amugy is fajoan hianyoztak a tanuk kozul, a lany baratnoje volt az egyeduli, akit mutattak. Elhiszem, h talan csak nem kerult a forgatokonyvbe, de volt, de bizony siman az az erzese sokszor a nezonek, h nem is voltak szakertok, tkp megalapozatlan az ugy es a vad. Eleve, ha nincs otthon az ember az angol jogrendben valahogy tok zavaros az elejen, h Kate kicsoda? Ugyved es ez egy polgari per? Persze latjuk az aktan, higy "kiralyno vs Whitehouse", meg talan a crown's attorney is elhangzik, ami persze ugyesz... csak epp nem anyanyelvi nezokent meg akkor is megvicceli az ember agyat, es nem ugy erti, ha amugy tudja, ismeri a kifejezest, csak nem erre a szira koncentral, hanem az egeszre.
Ruppert Friendet nagyon kedvelem, de itt gyenge volt, valoban nem jott at a karakter kimeletlensege, en vegig azt talalgattam, h az lesz a nagy meglepi, h ugyan ifjukent zabolatlan volt, de tudta, hol vannak a hatarok, es az a regi dolog se ugy volt. Michelle Dockery is eleg gyengus volt ( vagy rossz volt a szineszvezetes, ahogy megprobalta megjeleniteni, h mekkora stressz ez a profi Katenek (remeges, reszketes, ivas)
Na es a lenyeg, amiert talan meg a negy csillagnal is kevesebbet erdemel: az otodik, hatodik resz, azaz a befejezes, a megoldas meg azt a keveest is tonkre es nevetsegesse tette, ami addig volt.
Egeszeben kar erre a sorira idot aldozni, van eleg jobb nala.
3/10
Démétér456 2022 júl. 04. - 14:00:22 3/10
A második részt néztem meg, de mivel abszolút kiszámíthatónak tűnt, és nem kötött le eléggé, inkább utánaolvastam. Igen. Pont az történik, ami várható volt már az első rész után is. A hangmérnöki munka sírnivaló, az aláfestő zene úgy ordít, hogy a tapéta lemálik a falról, míg a dialógusokat nem hallani. A színészi munka ellen nincs kifogásom, de ez a történet túl kevés hat részre bontva, így kiszámíthatóvá és kissé üressé válnak az epizódok.
7/10
baromarc666 2022 máj. 21. - 08:12:01 7/10 Előzmény zazee
Szerintem az volt az egész film legkevésbé értelmezhető része, mert lényegében semmi nem indokolta.
dr.w 2022 máj. 11. - 23:28:40 Előzmény Andrew71
David E. Kelley tényleg nő. Ja, nem. Merthogy ő is a forgatókönyvírók egyike.
6/10
Minniemousee 2022 máj. 10. - 12:27:29 6/10
Nem rossz, bár kiszámítható...
8/10
zazee 2022 ápr. 27. - 17:20:17 8/10
Szerintem jó, nézhető sorozat volt, bár néhány dolgot túltoltak, meglepő volt a csavar a végén, tetszett.
6/10
Cukros csirkecomb 2022 ápr. 24. - 17:54:09 6/10 Előzmény filoszemitabélus
Valószínűleg soha nem próbáltál még egy 150 kilós szúmó birkozó "öleléséből" kiszabadulni. De hidd el, egy 50 kilós nő ugyanilyen helyzetben van egy 80-90 kilós pasi "ölelésének" fogságában. Ezért kommunikálnak, és mondják azt, hogy NEM.

Innentől SPOILER:

Az már más kérdés, hogy a filmbeli jelenetek ezt az erőfölény különbséget nem mutatták meg. Szerintem kevés volt a főszereplő férfi alakítása is, vagy a lénye van fényévekre a szerepétől. A fiatalkori énjét játszó srác hitelesebb volt.

Nekem sem tetszett a feleség karaktere, az egész "karakterfejlődése", vagyis inkább annak hiánya. Olyan nincs, hogy egy ilyen fickó felesége 20 év elteltével döbbenjen rá a férje igazi jellemére. Nem létezik, hogy ő maga soha nem tapasztalt erőszakot, vagy ne alázta volna le szeme előtt a férfi a pincért vagy a szomszédot, ne lett volna szexista stb... A feleség karaktere már a forgatókönyvtől kezdve nem volt rendesen felépítve.

A bírósági jelenetek izgalmasak lettek volna, de döbbenetesen gyenge volt a vád. Létezik, hogy ilyen horderejű ügyben ennyire eszköztelenül, bizonyítékok nélkül kiáll az ország egyik legmenőbb ügyésze, csupán a szónoklata meggyőző erejében bízva...? Csalódás volt a per is.

SPOILER vége

Szóval szerintem ez a történet nem volt rendesen kitalálva, árnyalva és kidolgozva, bár az alapötletben lett volna lehetőség... A két női főszereplő amúgy jó, az operatőri munka is szép. Mégis, a valódi feszültség hiánya miatt rendre eluntam magam. Talán az utolsó két rész volt a legjobb.
Edmond Dantes 2022 ápr. 22. - 22:18:44
Aki látta a sorozatot,megtudhatta az esküdtszék döntését. Mit várnak még? A film igazi csavarja a "másik ügy",amit nem spoilerezek el és ami minden kétséget kizáróan erőszak volt #meetoo nélkül is.
5/10
Samu-Nagy Emese 2022 ápr. 21. - 09:30:50 5/10
Ebbe a polémiába tényleg nem érdemes itt belemenni, mert nem lehet benne konszenzus. Éppen emiatt van maga a metoo mozgalom is. Mert van olyan tett, amit valaki nem érez túlkapásnak, más számára viszont már a határ átlépése. Ha valakivel csókolózunk, akkor nem feltétlenül akarjuk folytatni vele komolyabban abban a pillanatban. A csók még nem beleegyezés az aktusba. És az erőszaknak vannak fokozatai. Kíváncsi lennék egy férfi hogyan reagálna, ha vele történne meg, hogy egy csók után olyan fizikai érintkezésbe sodorják, ami számára fájdalmas abban a pillanatban. Persze nagyon megnehezíti a dolgot, hogy az ÉRZÉSEK relatívak. Mindenkinek máshol van a határ. De attól még van határ. Ami Oliviával történt az számomra is kérdéses, de Holly esete teljesen egyértelműen eröszak volt. Azt már régóta tudjuk, hogy nem kell ahhoz péppé verni valakit, hogy meg legyen félemlítve egy szituációban. Sajnos ez történik az abuzált gyerekek, vagy bizonyos társadalmakban a nők többségével.
De tényleg nincs értelme erről vitatkozni.
A film mint alkotás nem tetszett nekem, a sztoriban is vannak butaságok, de az abúzus vagy kölcsönös beleegyezés természetéről muszáj beszélni társadalmi szinten. Hogy mindkét fél jól érezhesse magát egy kapcsolatban.
offtopic
filoszemitabélus 2022 ápr. 21. - 07:42:46
A Metoo túltolása, feminácizmus. Amikor nemi erőszak lesz abból, ha a nő megbánja, hogy engedett és rossz szájíze maradt az aktus után. Nem vagyok erőszakértő, de az biztos, hogy olyan módon, mint, ahogy a sorozatban 2szer is történik, nem lehet egy nőt megerőszakolni, kivéve, ha kést szorítanak a torkához, vagy többen lefogják, de itt ilyesmiről nincs szó. Elég lett volna, ha a nő csak kifordul. Nem létezik, hogy egy védő ezt az egyszerű érvet ne használta volna fel a tárgyaláson. Azt aláírom, hogy az esze tiltakozott az aktus ellen, de az ösztönei mást sugalltak és a végén megalázottnak érezhette magát. Lassan eljut oda a mozgalom, hogy erőszaknak számít, ha egy férfi jóképű és vonzó és ezt kihasználva leveszi a nőket a lábukról.
5/10
Samu-Nagy Emese 2022 ápr. 21. - 00:11:46 5/10
Csalódás. Még friss az élmény, nem tudom jól megfogalmazni, de csalódás. Néha olyan amatőr művészkedésbe fullad, aminek semmi értelme. A színészek patetikusan, önmaguktól meghatva játszanak néha. Sok a lihegés, és elfojtott düh, de minek. Rosszul dramatizált regény adaptáció. Olyankor történnek ilyen filmen értelmezhetetlen, hatásvadász jelenetek, amikor a rendező szeretne visszaadni valamit az epikus történetmesélésből filmnyelven, de nem tud rá hiteles szituációt kreálni. A regények ugyebár a szereplők belső vívódásait tudják jól visszaadni, a filmnyelv nagyon ritkán tudja ezt jól megvalósítani. A sztori meg...... Könyörgöm! Micsoda badarság már ez a "személyiség-váltás". Az ügyész múltjára gondolok. Tiszta Monte Cristo grófja. Ugyan már. És a feleség is ellenszenves. A vége meg tök hiteltelen. A pasas meg kevéssé arrogáns. Egyáltalán nem tudtam átélni a sokszor jelzett "kiváltságosságát". Szóval egy hatásvadász zagyvalék nagyon béna filmes megoldásokkal. (uh, amikor a biróságon a vádlott és az ügyész egymás körül sétafikálnak, hát én hangosan felröhögtem)
8/10
Okulare 2022 ápr. 20. - 21:24:07 8/10
Szerintem jó, de eléggé kiszámítható film.
5/10
Andrew71 2022 ápr. 17. - 20:38:19 5/10
A film végeztével megnéztem, hogy ki a forgatókönyvíró mert biztos voltam benne, hogy nő. Eltaláltam🤮
A feleség az igazság harcosa aki soha életében nem hibázott ☝️👏👏👏👏
3/10
utolsomagyar@citromail.hu 2022 ápr. 17. - 13:10:59 3/10
csak a szokásos, a gonosz fehér férfi az erőszaktevő, és természetesen véletlenül sem a Munkáspárt tagja..