Pénzeső

Bakancslistához adom
Dumb Money
15 éven aluliak számára nem ajánlott 105 perc, 2023

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

A valós eseményeken alapuló film főhőse Keith Gill, aki egy kis videojáték-cégbe való befektetéssel nagy mértékben növeli a cég értékét, ami hamarosan sok embert gazdaggá tesz, ám dühbe gurít néhány milliárdost.

Stáblista:

Szereplők

Keith Gill
Kevin Gill
Ken Griffin
Marcos Garcia
Gabe Plotkin
Harmony Williams
Vlad Tenev

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Ahoj poplacsek ápr. 11. 22:24:10 9/10
A film végkövetkeztetése szerintem alaptalanul optimista abban a tekintetben, hogy a GME körüli 2021-es kisbüfi hype hosszútávú megfontoltságra inti a hedge fundokat, de ettől eltekintve nagyon szépen és pontosan reprodukálja a történteket. A casting kiváló, a színészek egész jól hasonlítanak a valós szereplőkhöz, és még a 21-es eredeti felvételek (tévészereplések, kongresszusi meghallgatások) is olyan szinten pontosak, hogy a háttérben a falon lévő poszter is annak helye is pontosan egyezik.

A szereposztás egész erős, és az egyes színészek külön-külön is jól teljesítenek. Seth Rogenre alig lehet ráismerni néha, Paul Dano kiválóan adja a kissé idealista bloggert vagy podcastert, Pete Davidson hozza a komikus formáját, a többieket nem fogom név szerint felsorolni.

Akinek kínai a tőzsde világa, az lehet, hogy nem fogja élvezni, de aki spekizik, az bírni fogja. A BÉT-en mint különösen pici, provinciális tőzsdén állandóan beetetik és kirázzák a kisbüfiket a nagyok, aki próbálkozott, az tudja. Sokan el is mennek más piacokra kereskedni, de hiába, a NYSE se mentes a bennfentes kavarásoktól, és lám, a felügyelet ott is lezárta a vizsgálatot, mik vannak. A sztori hangvétele az én ízlésemnek kissé marxista, de ennyi még belefér.

Röviden a sztori:

Amerikában népsport a tőzsdézés, a kukásnak is vannak részvényei kábé. Az ő pénzüket hívják a profi tőzsdei intézményes befektetőknél kissé lesajnálóan dumb money-nak, az ostobák pénzének. Ők így redukálják a kognitív disszonanciájukat, amiért kisbefektetőket ráznak ki a pénzükből a körültekintően időzített és adagolt nagy volumenű tranzakcióikkal. Főhősünk az átlag balekok között egy tájékozottabb és aktívabb arc, van is neki befektetési csatornája, ahol megosztja az okoskodásait, de egy nap magát is megijeszti, amikor all in beszáll a Gamestopba (GME) és a bróker haverja jól körberöhögi, elbizonytalanítja. Ekkor némi belső vívódás után elkötelezi magát a befektetése mellett és a követőit is sikerül befűtenie, aminek a következtében a kisbefektetői érdeklődés nekiáll felhúzni az árfolyamot. Ez rövid idő alatt elvezet egy exponenciális növekedéshez, a kisbüfik eufóriában úsznak, az intézményiek meg szívnak, mint a torkosborz. És nem szállnak ki, hanem tartják a pozijaikat, kialakul egy nagyon elkötelezett kisbefektetői csoport. Visszanyal a fagyi a nagyoknak? Kimozogják a fundok? Vagy háromszor veri rajtuk Lúdas Matyi vissza?

A válaszokért nézzétek meg a filmet, nem fogok spoilerezni. De figyelem, akit nem érdekelnek a pénzügyi / befektetői drámák, az nézzen helyette mást.
9/10
Ahoj poplacsek ápr. 11. 21:09:48 9/10 Előzmény itsme1
Te mit néztél, folyamatos konfliktus van. Na még hátravan háromnegyed óra, majd referálok a végén.
biffco ápr. 08. 00:12:13 Előzmény sexykex
50-70%ban igaz amit irsz, de en csak a mechanikajat irtam le:)
6/10
offtopic
sexykex ápr. 07. 20:17:33 6/10 Előzmény biffco
Köszönöm, de sohasem érdekelt a pénz, a meggazdagodás nem volt életcélom. A legtöbb pénzügyi befektetés állandó figyelmet igényel, amihez én lusta vagyok. Ezért mindig biztonságosat és hosszútávút választok.
Ráadásul, ami ma a tőzsdéken megy, az minden csak nem normális kereskedés. Nagy zsével kitömött figurák spekulatív szórakozása: egy alapvetően tisztességtelen pénzügyi játék, aminek gyakori célja vállalatok, iparágak, valuták és emberek tömegeinek tönkretétele. Én nem kérek belőle.
6/10
offtopic
sexykex ápr. 07. 20:16:16 6/10 Előzmény Hegyirabló
1./ Tudom, hogy megtörtént. Keith Gillről bőven van információ az interneten.
2./ Forex, bróker, részvények, kötvények, kripto- és devizák – ezekről sokan hallottak.
Keler, comission, spread, marzs, opciós ügyletek, certifikátok – ezeket kevesebben ismerik.
Revolut, Plus500, Freetrade, RobinHood, Trading212, Etoro – akik már tőzsdéznek, vagy szeretnének.
ETF alapok, CFD és NFT kereskedés, ETÜ/OTC, short squeeze és a short covering – sokszor azok se értik, akik már tőzsdéznek.
3./ De, nem ez a lényeg! A magyarok morognak, az amcsik tiltakoznak. Elég sok ország van, ahol nem lehet az emberek torkán bármit lenyomni. Amerikában tömegek álltak ki a kisebbségi jogokért és létezhet „robinhood mozgalom” – „szegények” egységes összefogása a „dúsgazdagok” ellen.
Az USA fejlett ország, a legtöbb embernek van befektetési lehetősége és az app alapú tőzsdézés lényegesen elterjedtebb, mint nálunk. Ha egy magyar belemászik valamilyen pilótajátékba, ne adj isten szerencséje van a tőzsdén, azonnal kiveszi a nyereséget, mihelyt megteheti. Sohase fog dacból kitartani!
4./ Épeszű ember nem kockáztatja minden vagyonát még akkor sem, ha kiváló pénzügyi elemző. Nem véletlen, hogy a tehetősek minden csőd után hamar talpra állnak.
4/10
itsme1 ápr. 06. 07:18:48 4/10
Alaptézis, ha egy történetben nincs konfliktus, ha a főhős nem ütközik akadályokba, akkor az unalmas lesz. Ennél a filmél is ez a helyzet.
4/10
pihes ápr. 05. 14:02:24 4/10
Úgy ahogy van az egész, elkerülte a figyelmem. Röviden, nem jól lett eladva NÉGY/TÍZ
biffco ápr. 03. 20:41:18 Előzmény sexykex
jol mondod, pont ez alényege az ilyen jelenségeknek:) nem lgiokus, ezért senki sem hiszi el:) ezért tud hirtelen ekkora emelkedés lenni egy agyonvágott cég részvényárfolyamában. és mivel egyre kevésbé hiszik el hogy elekezdett emelkedni (hiszen nem logikus, nics rá ok) , ez azt jeleneti hogy sokak még nem tolták bele pénzüket, tehát van vételi erő a partvonalon. de egyre többen szállnak be , mert nem akarnak kimaradni az emelkedésböl (ez a FOMO jelenség). Ahogy egyre többen kezdik azt hinni hogy de emlekedik ez még tovább, to the moon, egyre mgasabbra hajtva fel az árakat, mégtöbben kezdik abbahagyni a hitetlenségüket, és tényleg egyre többen mégjobban beletoljáka pénzt.
itt kapcsolodik be a második fázis. Azok akik eddig hatalmas pénzekkel az árfolyam esésre játszottak már régota, évek ota, kezdetben szintén nem hitték el hogy emelkedni kezd egy árfolyam, ezért az eladási poziciojukat nem zárják vételivel. de ahogy emlekedik és emlekedik a vételi erö miatt, az eladási oldalon levök egyre kezdenek veszteségbe kerülni, ami egyre nagyobba (a filmben ez az aki 6 milliárdot bukott végül) a rendszer legtöbbször likvidálja ezeket a poziciokat(=ujabb vételi erö generálodik.) , és lezájra öket, vételekkel, esetleg ezek a shortosok maguk is bepánikolnak (vételi pánik) ez a short squueze. és elszáll az árfoylam egy ponton a picsába.Ez egy nap alatt, akár pár perc alatt is bekövetkezhet. ez már az emelekedés végét szokta jelezni. Aztán miután mindenki a vételi oldalon van már (minden vételi eröt belepumpáltak a papirba, tehát NINCS több pénz a partvonalon kvázi), látva hogy nem száll tovább az árfoylam,pánik eladások jönnek. és összeomlik sokszor az árfolyam,majd vhol billegve megáll napok/hetek alatt.
Na röviden gondolom igy érthetőbb :D:D(ironia)
ui: annyi hogy itt opciokkal csinálták ezt sokan, ami kicsit még többmagyarázatot kivánna ha gondolod kifejtem:D
7/10
Hegyirabló ápr. 03. 16:32:20 7/10 Előzmény sexykex
Nem érted, ezért nem hiszed el. Világos.
6/10
sexykex ápr. 03. 09:26:05 6/10
Nem lenne ez rossz film, ha az átlagember értené a tőzsdék működésének minden részletét. Továbbá átérezné az amerikai lélek működését. Mindezek hiányában egyszerűen kénytelen vagyok elhinni, hogy egy ilyen logikátlan eset valóban megtörténhetett.
biffco ápr. 01. 16:18:37
franko film, kár hogy nicns benne christian bale mint michael burry, poénbol belerakhatták volna cameoban legalább