Reality

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott 82 perc, 2023

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

A 25 éves, fordító és jógaoktató Reality Winnerhez egy nap házkutatási paranccsal kopogtat be az FBI, és azzal gyanúsítják, hogy kiszivárogtatott egy szigorúan titkos NSA-jelentést arról, hogy az oroszok beleavatkoztak az amerikai elnökválasztásba.

Stáblista:

Szereplők

Reality Winner
Garrick ügynök
Taylor ügynök
Joe (ismeretlen férfi)

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Ahoj poplacsek febr. 26. 23:12:07 9/10
Kifejtem kicsit bővebben is.

A film nagyon érdekes megoldással operál, gyakorlatilag az FBI házkutatási hangfelvételének leiratát adják elő szóról szóra, a félbehagyott szavakat, újrakezdett mondatokat is beleértve.

A következő két bekezdés igazából nem spoiler, mert Reality Winner ügye fenn van a wikipédián meg egy csomó helyen.

Nagyon röviden:

A csaj olyan munkahelyen dolgozott, ahol titkos iratokhoz fért hozzá, és elé került a titkosszolgálati jelentés, hogy az oroszok hogy hekkelték az USA választásokat (2016). Ezt kiszivárogtatta. Se ő se a médiacég ahová szivárogtatott nem volt elég körültekintő, elkapták.




Elrettentő és példát statuáló módon öt évre bevarrták

, és örülhet, hogy ennyivel megúszta, mert ha másik országban történik ez, akkor lehet, hogy a történet első része ugyanez, csak aztán a második felében hátulról főbe lövi magát valahol Szibériában. Ha meg ezer éve csinálta volna, akkor meg felnégyelik és az ország határain karóra szúrva teszik ki egy-egy darabját.

A fő kérdés, amit ez a minimalista film elénk tár a maga szenvtelen módján: van-e joga az egyénnek átlépni a törvény és jog kereteit, ha az erkölcsi és a közösségi érdek azt kívánja? Nyilván lesz, aki szerint igen, és annak a narratívának is meglesznek a támogatói, hogy hát jó, de hírszerzési mellékinformációk is a dokumentummal együtt szivárogtak, ami a szolgálatokra és következésképpen az országra (jelen esetben az Egyesült Államokra) káros, így jár a saller.

A végső kérdés ami a fentiekből következik, sokkal fontosabb ennél az egyszerű kiszivárogtatási esetnél. Mennyire van joga egy ország hatalmi rendszerének így megszopatni az állampolgárát, miközben ezt a hatalmi rendszert az állampolgár pénzéből működtetik, elvileg az ő érdekében? Egy így működő rendszer mennyivel jobb, mint egy suttyó királyság a legsötétebb középkorban?
9/10
Ahoj poplacsek febr. 26. 22:37:47 9/10
Nem semmi, hogy mennyire elbántak a csajjal mert nem azt tette, amit a jog, hanem az erkölcs és a közérdek diktált.

Ebben a mi szomorú rendszerű országunkban kevesen fognak megállni ezen eltűnődni, de azért örülök, hogy eljutott ide is a film.
9/10
New-man febr. 06. 22:23:06 9/10
Nem értek egyet az előttem kommentelőkkel. Bár furcsa, egy hangfelvétel/jegyzőkönyv alapján készíteni filmet, de ezért is különleges. Sok kérdést vet fel. Mit szabad és mit kell tenni, mi a jó és mi a rossz? Nézőpont kérdese. Hős, vagy antihős, börtön vagy szabadság? Titkos, vagy nyilvános? Ki döntheti el?
1/10
Mitlattam febr. 03. 20:55:26 1/10
Konkrétan semmi értelme... Nem derül ki semmi belőle... Most olvashatok utána, hogy egyáltalán mi is ez az egész, milyen adatokat szivárogtatott ki. Az utóbbi évek legrosszabb filmje...
2/10
pihes jan. 31. 14:02:35 2/10
Egy idő után azt éreztem később, hogy csak egy síkon mozgott az egész és emiatt nagyon unalmas KETTŐ/TÍZ
1/10
Pálmai Szilvi jan. 30. 00:11:53 1/10
Szívem szerint az első 30 perc után kikapcsoltam volna, de vártam hátha beindul a sztori. Nem indult. Az utolsó 15 percbe bele aludtam, azt utólag néztem vissza. Elvesztettem 75 percet az életemből 🥴
offtopic
KeyAccountManagerkovács jan. 21. 08:26:23
"Reality győztes" - Helyesebben Valóság Győztes. Így hívják a főszereplőt. Ezek után elvárják, hogy ezt bárki komolyan vegye?