Rebel moon – 2. rész: A sebejtő

Bakancslistához adom
Rebel Moon - Part Two: The Scargiver
14 éven alul nem ajánlott amerikai sci-fi, 122 perc, 2024

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A felkelők az anyavilág könyörtelen erői elleni háborúra készülnek. Eltéphetetlen kötelékek kovácsolódnak, hősök emelkednek fel és legendák születnek.
Forgalmazó: Netflix

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
The Cortez ápr. 29. 23:08:26 5/10
Nem kellett sokat várni a folytatásra, mivel fél éven belül megérkezett. A második részt szintén nem a történet, hanem a látványpornó, a CGI-parádé, illetve az ezúttal színesebb-szagosabb képi világ viszi el a hátán. Ám az akciók-csatajelenetek a cselekménnyel, a dialógusokkal és a drámázásokkal együtt unalmasak, ráadásul a lassítások csak rontanak rajtuk. A karakterekről itt már többet tudunk meg, mivel egymást követő, érdektelen flashback-ekkel próbálják mélyíteni őket. A színészi játék maximálisan közepes, mert most a szerepében már nem lubickoló Ed Skrein sem emelkedik ki a brigádból. A finálé baszottul hosszúra sikeredett, a lezárás pedig erőltetten felvezeti a következő epizódot.
5/10
KriszXD56 ápr. 27. 20:47:32 5/10
Annyira nem volt ez olyan szörnyű mint ahogy a kritikák írják (de jó sem). Az első részt felülmúlja ami nem nehéz. Tele van blödségekkel ez is. De jobban összerakottnak tűnik, mint az első ide oda "ugrálós" egy filmé nem nagyon összeálló sémája. Klisékből sincs hiány. Deja vu is érhet 😁
Egy Vasquez Goreman ikónikus jelenetet is lekoppintott benne a szaki 😁 A látvány miatt nincs panasz az jó lenne, ha Snyder nem rakná tele lassítással.
3/10
nick név ápr. 26. 20:46:09 3/10
-- enyhén spojleres --

A Sebejtő... Címe akár a tartalma, lehetett volna A megütő is ugyanígy. Valamennyivel jobb volt, mint az első, de ez még önmagában nem jelent túl sokat.
Bűnös élvezet, tudom, de bevallom a virágkoszorús robot miatt néztem meg. Nyilván nem kellett volna, mert annyira most ez a része nem szórakoztatott. Egyébként komolyan azt hittem, hogy ellövik vele kapcsolatban azt az olcsó poént, hogy benne igazából a megölt király lelke lakozik, de még csak karatézni kezdett el.
Összességében ugyanúgy sablonos, pátoszos és felszínes, csak kevesebb benne az ócska karakterépítés. Persze azért akad. Például az összeesküvés jelenete... Milyen fantáziátlan, felszínes elme szül ilyen világot? Ha ezt úgy csinálták volna meg mint a The Cell-ben a tudatalatti részeket, olyan atmoszférát tudtak volna neki adni, nagyjából leesik az állam, csak itt az egész konstruktum művi és hamis. Ahhoz nem utolsó sorban szándék szerint felnőttek számára kellene filmet rendezni. Szerintem az alkotó nem igazán érti, hogy a különböző elemek hogyan keltenek organikusan hangulatot és hogyan nem maradnak egyszerű, nevetséges díszletelemek.
Az egész epizód a második esély, a lázadás és az igazságért való harc alapvetően könnyen megfogható líráját akarja megragadni, de olyan bumfordi, mintha egy tinédzserfilmnek szánták volna. Enya is búzát szed, avagy kedélyes dalt ír hozzá. Pátoszos búzaaratás, lassításokkal, ez aztán spirituális. Egyébként, lehetne ilyen színpadiasan az asztalos szakmáról is oktatóvideót készíteni, biztos sokakat motiválna, megértenék a matéria mögött rejtőző finom és elmélyült lelkiséget és a munka felemelő, nemes mivoltát...
1-2 nap alatt kiképzik az egész falut. Kész elitosztagot faragnak belőlük, mert forgatókönyv. A falusi parasztok mint akcióhősök. Hőseink éppen kimenekülnek a csatahajóból, az éppen oda zuhant, de még bőven használható szállítóhajóval, mert forgatókönyv. Éppen odaérkeznek a lázadók hajói is levadászi a menekülőket, mert forgatókönyv.
A kendők ajándékozása. Ez tényleg valami kaliforniai, fejezzük ki giccsesen magunkat mindenki előtt agyrém. Még autentikus afrikai szólóének is van, politikailag korrekt. Az nem volt meg, hogy mint nálunk, ebben az univerzumban is pont ugyanúgy van egy Afrika, annak kulturális sajátosságaival, de persze az angol az univerzum nyelve és az egész világegyetem amerikanizálódva, annak minden specifikumával együtt él és lélegzik, mint tudjuk.
A korábban említett előzménytörténetek pár esetben egyébként működhetnének is (a legtöbb nyilván üres), csak ahhoz egy jó rendezés kellett volna. Az a koncepció viszont, ahogy ezeket alkalmazták, az a művi bensőségesség az idegenek között, már kínos fontoskodásként működött, ami visszatetsző.
Nem várom az elkövetkezendő 8 epizódot, de attól tartok jönni fognak. A közhelyes náci csávó feje legközelebb egy dobozban fogja majd szőni gonosz terveit, addig is: ,,Megtalálni őt, és harcolni...'' Ta-ta-ta-ta-taaaaa...