Rozsdától a dicsőségig - Átélni és túlélni a Budapest-Bamako ralit

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 96 perc, 2024

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Rozsdától a dicsőségig című film tizenkét országban forgott 2019 és 2022 között, és a Budapest-Bamako-ralin induló három csapat, valamint három roncstelepről megmentett autómatuzsálem történetét dolgozza fel.

A szlovák Misha és Linda egy velük egyidős ócska Skodát próbálnak rendbe rakatni a ralira. Az indiai Nikhil és Akhil ikonikus indiai autót: egy Hindustan Ambassadort varázsol újra a 9000 kilométeres kalandra. A futam alapítója – egyúttal a film rendezője – pedig az 1982-es Párizs-Dakar nyertes, egy Renault 20-as előtt tiszteleg és ezzel vág neki a világ legnagyobb amatőr ralijának.

A film a klasszikus úti kalandfilmek nyelvezetével mutatja be a Budapest-Bamako buktatóit és felemelő pillanatait. Mit tegyünk, ha elveszik a forgalmink Afrikában az első nap, ha elássuk a kocsink a Szahara homokjában? Mi történik, ha naplemente előtt nem érünk a célba és a sivatagban ragadunk éjszakára vagy ha még a rajtrámpa előtt füstbe borul az autónk?

A drámákon túl bepillantást kapunk a szaharai és afrikai kultúrák színes és furcsa világába. Villám Géza hol nomád berberektől tanul a homokban kenyeret sütni, hol afrikai falusi bulikba vezet élő csirkékkel az ölében, hol kézi szövésű marokkói szőnyegeket cserél használt pólókra.

A Rozsdától a dicsőségig mesteri és laza ritmussal kombinálja a verejtéket, a vért és a könnyeket a humorral és bájjal. A nem mindennapi megpróbáltatások és a vicces szituációk a világsajtót is bejárt drámai halálesettel és a most először itt látható, megdöbbentő és könnyfakasztó képsorokkal ér véget.

Villám Géza legújabb dokumentumfilmjét több nemzetközi fesztivál hivatalos programjába is beválasztották. A texasi We Regret To Inform You fesztiválon a legjobb dokumentumfilm díját el is nyerte és Cannes-ban is a hivatalos versenyben van.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
CS@ jan. 29. 23:54:46 Előzmény itsme1
Ha mindaz, amit leírtál igaz, akkor minden tiszteletem a tiéd, mert én soha nem mernék/mertem volna belevágni egy ilyen kalandba.
Ugyanakkor én, mint egyszerű kanapéhuszár nem ajánlom a filmet senkinek se, még kanapéból nézve se!
Az első pillanattól fogva az utolsóig egy borzalmasan szenzációhajhász, megjátszott/megtervezett, hiteltelen izének éltem meg.
Részemről ez mindent a „buli és a vidám kaland” –nak állított be (bocs hogy elloptam a szavaidat) még azt is, hogy egy „csirkével utazok”, pedig szerintem azon a piacon semmi vidámság nem történt, sőt nekem kívülállóként úgy tűnt, hogy ez a szegénység/nyomor még számomra is felfoghatatlan része.
Elvileg ennek egy dokunak kéne lennie, aminek emiatt nagyjából a valóságot kéne ábrázolnia, ez nekem kicsit se jött át, ehelyett egy kis hableány sztorit láttam.
itsme1 jan. 23. 14:37:34
Kétszer vettem rész a futamon, még a "hőskorban", de az emlékeimben nem a buli és a vidám kaland, maradt meg, hanem a szívás minden fronton. Az autónk szétesett Bakel és Tuba közt félúton, a célban kiraboltak, és még egy jó kis gyomorfertőzést is elkaptam. Mindenre költöttem annyit, hogy egy luxusnyaralásra is futotta volna belőle. Ettől függetlenül a filmet ajánlom mindenkinek, mert kanapéból nézve isteni!