A Feltámadott- A feltámadás története a Szentírás alapján

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
leopard26 2009 ápr. 11. - 10:20:48
Mi?:)
Heathcliff 2009 ápr. 11. - 01:08:21
Húha :) tökéletes. Ezt kivéve: "nem tud megbánni semmit ,ezért az eleve meg van bocsájtva" nem, hisz a bocsánatnak pont a bûnbánat az elõfeltétele; a bûnbánat viszont végsõ soron a Szent Lélek munkája. (az Isten szerinti bánat életet hoz, a világ szerinti bánat halált).
ondok 2009 ápr. 11. - 00:37:06
Ezeket egy elsõéves papnövendék könnyû szerrel elmagyarázza neked .én ,aki csak elsõ áldozó voltam ,én is tudok rá magyarázatot.
Jézus Isten fiaként emberré lett,meghalt ezzel megváltotta az eredendõ bûnt,és feltámadott ,nem a szentlélek által ,hanem isteni mivoltánál fogva.A Szentlélek Pünkösdkor lett az isteni megvalósulás kinyilvánítása .A szentháromság pedig megintcsak a vulgarizáló támadások csontja ,mert egyáltalaán nem olyan abszurd,pl a víznek is háromféle halmazállapota van ,és mégis H20.Az Isten egy lényegû háromféle megnyilvánulással.

Isten mindenkinek megbocsát kivétel nélkül,AKI MEGBÁNÁST TANUSÍT,ezért jut a lator mellette a mennybe.Aki pedig nem tudja mit cselekszik ,az nem tud megbánni semmit ,ezért az eleve meg van bocsájtva,

Olyan értelemben lett volna elkerülhetõ a halál,mint bûvészmutatvány ,hiszen Ti is azért nem tartottátok "kunsztnak " a feltámadást.De természetesen szükségszerûen következett be ,az Isten elhatározásából.
offtopic
nihilke 2009 ápr. 11. - 00:35:00 Előzmény leopard26
igazán nem szeretnék kötözködni, csak rohadtul szúrja a szememet: *mohamedán* nincs. muszlim van.
ondok 2009 ápr. 11. - 00:22:55
Más.mikori ez a film? mert nézem arendezõt :Rajnai András .Csak nem az ,aki kb 30 éve ilyen trükkös fantáziafilmeket forgatott ,ahol Juhász Jácint volt az óriás stb?Mert a dolog pikantériája ,hogy Rajnai bõsz kommunista munkásõr volt aTvben .Namost akkor ez atéma,ez biztos elfogulatlanul lett általa kezelve ,bár én nem láttam ,.de el tudom képzelni.
Heathcliff 2009 ápr. 11. - 00:22:13
"Ezek egyáltalán nem jó kérdések ,hanem bugyuta demagóg dolgok .Kb olyanok ,mint mikor valaki azt kérdi ,ha isten mindenható ,akkor tud e olyan követ teremteni ,amit õ se tud felemelni."
Isten elvileg a következõket nem tudja: nem tud bûnt elkövetni, nem tud meghalni és nem tud más isteneket teremteni (mivelhogy "isten" az "isten" és nem "teremtmény"). De a Szentírás szerint Jézus (az Isten) bûnné lett, meghalt és a Szent Lélek által isteni természettel újjászül. Ez csupa olyasmi, amire logikusan teljes lehetetlenség. Mondjuk ilyen a Szentháromság is, mivel logikailag kizárható több isten létezése (kivéve, ha azok mindenben tökéletesen egyformák) - és pont ez a Szentháromság. Kicsit cseles :)

"Az utolsó ítélet stb teljesen logikus rendszert jelent a szentírás alapján."
Tudom, hogy logikus. Csak szívettépõ. Én azt szeretném, hogy Jézus mindenkiért, az egész emberiségért mondja el azt az imát, amit a kereszten mondott a gyilkosaiért: "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekesznek."

"A halál is elkerülhetõ lett volna ,ha mindenható.De annak éppúgy ,mint a feltámadásnak célja volt." Pont azért, mivel célja volt, nem volt elkerülhetõ.
ondok 2009 ápr. 11. - 00:11:53
Ezek egyáltalán nem jó kérdések ,hanem bugyuta demagóg dolgok .Kb olyanok ,mint mikor valaki azt kérdi ,ha isten mindenható ,akkor tud e olyan követ teremteni ,amit õ se tud felemelni.Ez se egy éles kérdés ,hanem hülyeség.
Namost arról vitázni ,hogy Jézus létezett ,az már idejétmúlt ,mert egyértelmûen bizonyított ,hogy létezõ személy volt ,asztorija is megtörtént .Történeti források(Jozefus Fláviusz stb),régészeti leletek bizonyítják.Csak az akérdés ,hogy Isten fia volt e ?,ezt ítélik meg másként az ateisták és a vallásosok.
Én ugyan nem tanultam vallásfilozófiát ,de az utolsó ítélet stb teljesen logikus rendszert jelent a szentírás alapján.Más abuddhista filozófia ,és más a keresztény ,de mindegyik logikus :Ezért aztán kritizálni az aPokalipszist,butaság.Egyáltalán nem magátólértetõdõ kunszt afeltámadás ,hiszen a halál is elkerülhetõ lett volna ,ha mindenható.De annak éppúgy ,mint a feltámadásnak célja volt.
Heathcliff 2009 ápr. 10. - 23:56:18 Előzmény leopard26
"Mohamed, Buddha, Konfuce léteztek, Jézus kitalált."
Ezt honnan veszed? Buddháról tudom, hogy a legelsõ fennmaradt buddhista szövegek az állítólagos élete után 3-400 évvel késõbbrõl valók. Ez olyan, mintha Moliere komédiáit valaki ma akarná leírni. Szerinted mennyi lenne abból Moliere eredeti szövege?
Az Ószövetségbõl viszont megtalálták a qumráni tekercseket - az utsó betûig egyezik a mai szövegekkel; az Újszövetségbõl pedig számtalan elsõ századbeli kézirat(töredék) maradt fenn, tehát abból a korból, amikor még a szemtanúk éltek. Nem több száz évvel késõbbi szövegekrõl van szó, mint pl. Buddha esetén.
"Amíg számos más vallás, alapítója egyértelmûen létezett, személyük történelmi tényszerûség,"
Miféle történelmi tényekrõl beszélsz? Hol volt egyáltalán történelemtudomány legelõször, tudod? A görögöknél. Õk próbálták az emberi történelmet önmagában vizsgálni, mindenféle mitikus rárakódások nélkül. A harmadik evangélium szerzõje, Lukács, orvos volt, és mint hellén mûveltségû ember (talán görög is volt) rendkívül precízen ügyelt a részletekre (az Apostolok cselekedeteiben is). Az igazi történészek (amilyen te nem vagy) Lukács szövegébõl egyértelmûen tudják, hogy Lukács igazi tudományos precizitással dolgozott, az írása igényessége errõl tanúskodik, és õ viszonylag sok olyan részletet is megemlített (politikusok nevei, rangja stb), ami a többi evangélistát nem érdekelte, akiket viszont utólag be lehet azonosítani - képzeld, be lehet. Róluk a római forrásokban így-úgy megemlékeztek, és azok stimmelnek Lukács adataival.

"Gondolj csak bele: Az adott kor elõtt 400-500 évvel élt élt görög filozófusok és tudósokról mennyi és milyen hiteles adatok vannak."
Szintúgy, mint Buddhánál, több száz éves eltérések vannak az életidõ és a fennmaradt kéziratok közt, sõt, mi több: van olyan antik auktor is, akinek mûveibõl a legkorábban fennmaradt elsõ kéziratok - írd és mondd - az i. sz. 8. (!!!) sz.-ból származnak. (ennek utánajárattál volna, ha "tudományos tényként" közlöd; mivel nem az).

"Ezért Jézus születését, feltámadását, körülmetélését ünnepelni eléggé morbid és vicces dolog."
Senki sem tudja, pontosan melyik napon született Jézus. De biztosan nem dec. 24-én. A körülmetélése a születése utáni 8. napon volt, tehát az sem ismert (egyébként az milyen ünnep volna?) A halála után 3 nappal támadt fel - az egyházat ez nem érdekli, két napra rá ünepli (nagypéntek és húsvétvasárnap, még csak nem is zsidó idõszámítás szerint, gondolom). Ünnepelni persze nem morbid, max. ha a te szülinapod is morbid.

"feltámadása (mindenhatóként logikailag nem egy nagy kunszt)" - ez utóbbival egyetértek.

"A kereszténység végsõ célja, az utolsó ítélet, meg egyenesen tömeggyilkossá teszi Jézust, akit ezért ünnepelni???? Hát szerintem ízésficam. A saját hátsó fertáj ápolóit megmenti, a többi embert meg aki nem ápolta a hátsó fertáját leatombombázza, vagy le vegyigázozza. GÁZ ez az egész úgy szeretlek, hogy megöllek sztori."
Durva, amiket itt leírtál. Mármint ezek valóban éles és jó kérdések. A kárhozatot én sem értem.
offtopic
Heathcliff 2009 ápr. 10. - 23:19:25 Előzmény leopard26
nekem pedig ez teccett :)
planeta 2009 ápr. 10. - 20:30:56
Ez jó volt!!! :) :) :) :)
AvatáR Gil Maerth 2009 ápr. 10. - 12:33:04
szerintem Jézus létezett.
a vallása pedig már több mint 2000 éves.
Ennyi idõ alatt - ha átverés lett volna - rég rájönnek, nem? és a beszédeit honnan szedték? a gondolatait és tetteit? Az is mind kitaláció lenne?

a gyökerekrõl lehet vitatkozni (mi honnan való, mit honnan szedtek.)
erre van egy remek könyv:
A címe: "A Biblia világa"
ebben neves arcok tömkelege elmélkedik -egy adag mignon mellett- az Élet a Világmindenség meg Minden dolgairól.
:)

Sajnos a vallás során tényleg jópárszor elvetették a sulykot. (inkvizíció, keresztes hadjárat, máglyák, kínzások, eretnekségek, etc)
De szélsõségek majd minden vallásban adódnak.

Illetve furcsa dolgok:
Buddha -aki állítólag kiszakította magát a körforgásból - meghagyta az embereinek hogy hová tegyék a hamvait.
Konfuciusz pedig nem egy vallás- hanem egy filozófia
atyja.
leopard26 2009 ápr. 10. - 12:14:13
ez jó volt mi?
pozsizsuzsi 2009 ápr. 10. - 11:55:28
:)))))))))))))))))))))))))))))
:DDDDDDDDDDDDDDDDDD
offtopic
leopard26 2009 ápr. 10. - 11:48:54
Meghal egy buddhista, felmegy a Mennyországba. Szent Péter elé kerül, aki azt mondja neki:
- Nagyon jó ember voltál a Földön, menj a 6-os szobába, de nagyon vigyázz, a 8. szoba elõtt nagyon nagy csendben menj el.
Elmegy nagy csendben a buddhista.
Megérkezik a Mennyországba egy mohamedán, Szent Péter elé kerül, aki azt mondja neki:
- Nagyon jó ember voltál a Földön, menj a 9-es szobába, de nagyon vigyázz, a 8. szoba elõtt nagyon nagy csendben menj el.
Elmegy nagy csendben a mohamedán.
Megérkezik a Mennyországba egy sintoista, Szent Péter elé kerül, aki azt mondja neki:
- Nagyon jó ember voltál a Földön, menj a 4-es szobába, de nagyon vigyázz, a 8. szoba elõtt nagyon nagy csendben menj el.
Elmegy nagy csendben a sintoista.
Megérkezik egy zsidó a Mennyországba. Szent Péter elé kerül, aki azt mondja neki:
- Nagyon jó ember voltál a Földön, menj a 11-es szobába, de nagyon vigyázz, a 8. szoba elõtt nagyon nagy csendben menj el.
No, a zsidó nem rest, megkérdezi:
- Miért kell nekem a 8. szoba elõtt olyan nagy csendben elmennem?
- Hát csak azért, mert ott vannak a Keresztények és õk azt hiszik, hogy egyedül csak õk vannak itt.
offtopic
leopard26 2009 ápr. 10. - 11:05:15
Meghal a Pápa, és felkerül a mennybe. Szent Péter üdvözli õt és kérdezi a nevét.
- Én vagyok a pápa - válaszolja.
- Pápa, pápa... mormogja Péter, és utánanéz a Nagy Könyvben. - Sajnálom, de ilyen néven senkit nem találok!
- De hát én vagyok Isten helyettese a Földön! - mondja a pápa.
- Istennek van helyettese a Földön? kérdezi Péter csodálkozva. Furcsa, ezt nekem sosem mondta...
A pápa rákvörös fejjel folytatja:
- Én vagyok a katolikus egyház feje!
- Katolikus egyház... sosem hallottam róla. De várj egy kicsit, megkérdezem a fõnököt.
Hátramegy és kérdezi Istent:
- Te fõnök, itt van egy hapsi, aki azt állítja, hogy a Te helyettesed a Földön. Pápa a neve. Mond ez neked valamit?
- Nem, sosem hallottam, nem ismerem. De tudod mit, kérdezd meg Jézust, õ járt a Földön, hátha õ tud valamit!
Hívatják Jézust és elmesélik neki a szituációt. Õ sem tud semmirõl, de hátramegy az irodájába és utánanéz az papírjai között.
Tíz perc múlva jön vissza, folynak a könnyei a röhögéstõl.
- Ezt nem hiszem el - mondja elcsukló hangon a hasát fogva. Emlékeztek még arra a kis horgász-halász egyesületre, amit 2000 éve alapítottam poénból? Még mindig létezik...
offtopic
leopard26 2009 ápr. 10. - 10:52:22
A új lelkész annyira lámpalázas volt amikor az elsõ szentbeszédét tartotta, hogy alig tudott megszólalni. Második szentbeszédje elõtt felkereste a feljebbvalóját, és megkérdezte, hogyan tudná leküzdeni idegességét. Azt a választ kapta, hogy tegyen egy kis vodkát a vízbe, és néhány korty után már mindjárt lazábban fogja tudni folytatni.
A következõ vasárnap a lelkész gyakorlatba ültette a tanácsot, és úgy érezte, hogy még hatalmas égzengés közepette is tudna beszélni, egyáltalán, pompásan érezte magát. Amikor visszatért a plébániára, talált egy levelet a feljebbvalójától, amely a következõket tartalmazta:
"Kedves Testvérem!
1. Legközelebb kortyokat igyon, és ne döntse le egyben az egészet
2. Nem teszünk jégkockát és citromkarikát a misekehelybe
3. A misekönyv nem poháralátét
4. Az oltár terítõjét nem használjuk szalvétának
5. Tíz parancsolat van és nem tizenkettõ
6. Tizenkét tanítvány volt és nem tíz
7. Nem utalunk a keresztre mint arra a "nagydarab T-betûre"
8. Nem konferáljuk be Jézust és tanítványait mint "DJ JC-t és bandáját"
9. Dávid Góliátot egy parittyával gyõzte le és nem "lõtte szitává a rohadt seggét egy Magnum 357-essel"
10. A kígyó tekergett az almafán nem pedig az "Isten fasza"
11. Nem utalunk Júdásra mint arra "a faszfej"-re
12. A Pápa szent, nincs kigolyózva és nem nevezzük "Keresztatyának"
13. Az Atya, a Fiú és a Szent Lélek nem a Fater, a Kiccsávó és a Kriptaszökevény
14. Júdás harminc ezüst pénzen adta el Jézust és nem két fillérért, az Olajfák hegyén és nem a kínai piacon.
És egyébként is, a bûnösök a pokolra mennek és nem a büdös picsába.
leopard26 2009 ápr. 10. - 10:07:18
Mohamed, Buddha, Konfuce léteztek, Jézus kitalált. Amíg számos más vallás, alapítója egyértelmûen létezett, személyük történelmi tényszerûség, Jézus élettörténetét úgy lopkodták és ollózták össze korábbi korok vallásaiból és mítoszaiból. Mint történelmi személy, létezése nem bizonyítható, az viszont igen, hogy nagyon sok történelem hamisítás történt e miatt, mert próbálták utólag történelmi személlyé tenni. Gondolj csak bele: Az adott kor elõtt 400-500 évvel élt élt görög filozófusok és tudósokról mennyi és milyen hiteles adatok vannak. Ezért Jézus születését, feltámadását, körülmetélését ünnepelni eléggé morbid és vicces dolog. Semmivel sem különb, mintha ezt Micimackóval tennénk. Mert mi tesszük is:-) Sõt ugyebár Hófehérke, vagy Csipkerózsika tényleg fel is támadt:-)

Elnézést kérek, de le kell írnom, mert tényleg így gondolom. Az igazán nagy egyéniségek nem nagyon hagyták magukat ünnepeltetni. Einstein például azt is megtiltotta, hogy a princentoni házából múzeumot, vagy emlékházat csináljanak. Így a mai napig tudósok laknak benne. Érdekes módon viszont a diktatórikus hajlamú rendszerek és emberek meg elvárták, hogy megünnepeljék õket. Így ugyebár ünnepeltük mi is a NAGY SZTÁLIN születését és halálát is.:-)



Egyébként ez a jézusi öngyilkosság, majd majd cirkuszi mutatványként való feltámadása (mindenhatóként logikailag nem egy nagy kunszt) . A mennyekbe (égbe) való menetele is egy érdekes momentum. Persze a papír minden kibír:-) Más hasonló történetre, például a szientológia Xenujára, vagy a Kisfaludi Károly féle Univerzum egyház tanaira simán rámondják egyesek, hogy ökörség, baromság, mert az is. Nos ez a sztori mivel különb??? Szerintem semmivel sem. Érdekes ez a kettõs erkölcs, kettõs mérce, kettõs ítélet:-) A kereszténység végsõ célja, az utolsó ítélet, meg egyenesen tömeggyilkossá teszi Jézust, akit ezért ünnepelni???? Hát szerintem ízésficam. A saját hátsó fertáj ápolóit megmenti, a többi embert meg aki nem ápolta a hátsó fertáját leatombombázza, vagy le vegyigázozza. GÁZ ez az egész úgy szeretlek, hogy megöllek sztori.

Ezt most leltem és az egyik ismerõsöm írta: " Nekem nem jut eszembe megmondani Neked, hogy Te, vagy más mit csináljon húsvétkor, olyat pedig pláne nem teszek hozzá, hogy mindezt a megbékélést kedvéért. (Burkolt kényszer.) Nem is értem, hogy eltérõ szokásainkon, miért kellene változtatni, és miért függne ettõl a béke. Ha ettõl függ, akkor valaki, valakit változtatni akar, és nincs tolerancia jelen."

Húsvét??!! A pogány istennõt, Ostara-t jelképezõ húsvéti tojást tojó nyúl is szépen plagizálva lett. Wicca: "Ostara (Easter) a termékenység és az újjászületés szárnyakkal ábrázolt istennõje volt. Sok változat közül az a legerõsebb, hogy télen egy nyúl adott prémet a didergõ és szárnyaszegett Ostarának, aki tavasszal nyúl formában, de mégis madárként tojta meg a tojását. Hm. : ) Semmivel sem ostobább történet, mint a Biblia egészében. "
leopard26 2009 ápr. 10. - 10:03:08
A keresztény vallás egy paródia, ami a Nap imádatáról szól, és amelyben egy Krisztusnak nevezett egyén áll a Nap helyén, aki a Napnak szánt imádatokat fogadja.

Nem akarunk udvariatlanok lenni, de tényszerûek akarunk aradni. Nem akarunk érzéseikben bántani senkit, de tudományosan korrektek akarunk lenni, és megmaradni annál, ami igaz. A kereszténység egyszerûen nem az igazságon alapul. Úgy találjuk, hogy a Kereszténység nem több egy római törénetnél, amit politikai célokból hoztak létre.

Az igazság az, hogy Jézus a Gnosztikusok keresztény szekta Napistene volt.
És mint minden pogány Isten, egy mitológiai figura. A társadalmi kontroll céljából írták bele a történelembe.



325-ben Konstantin császár összehívta a Níceai Zsinatot. Ezen a találkozón fektették le a politikai célú keresztény doktrínákat, és ezzel elkezdõdött a keresztény vérontás és spirituális csalás hosszú történelme. Az ezt követõ 1.600 évben a Vatikán egész Európa politikáját a markában tartotta, és olyan szépséges idõszakot hozott, amit Sötét Középkornak hívunk, olyan "lélekemelõ" eseményekkel, mint a keresztes hadjáratok, vagy az inkvizíció. A kereszténység, és a többi valláson alapuló rendszer a korszak átverése. Az emberek valóságtól és egymástól való elszakítását szolgálja. A hatalom iránti vak engedelmességre sarkall. Kisebbíti az emberi felelõsséget, mondván, úgyis Isten irányít mindent. Isten nevében pedig Isten követõinek szörnyû tetteit elfogadottá teszi. De mindenekelõtt hatalmat ad azok kezébe, akik tudják az igazságot, de a mítoszt arra használják, hogy manipulálják, ellenõrizzék a társadalmakat. A vallási mítosz a létezõ legerõsebb fegyver, és pszichológiai táptalajul szolgál a további mítoszoknak."
leopard26 2009 ápr. 10. - 10:00:15
"A keresztény vallás a Napimádás paródiája"


Elõször is: a születés teljesen csillagászati. A keleti csillag a Szíriusz, ami a legfényesebb éjszakai csillag, és december 24-én egy állásban van az Orion-öv másik három csillagával. Ezeket pedig az õsi idõkben úgy hívták: a három királyok.

Ez a három, plusz a Szíriusz egy helyre mutatnak: a december 25-i napfelkelte helyére. Ezért követte a "három király" a keleti csillagot, hogy megtalálja a napfelkeltét. A Nap születésének helyét. Szûz Mária a Szûz csillagképe. A Virgo a latinban szüzet jelent. A Szûz csillagképet a "Kenyér Háza"-ként is említik, jelképe pedig egy szûz, aki kezében egy kéve búzát tart. A kenyér háza és a búza augusztust és szeptembert, az aratás idejét jelöli. Betlehem lefordítva annyit jelent: a kenyér háza. Tehát Betlehem a csillagképre utal, nem pedig egy földi helyre. Még egy nagyon érdekes dolog történik december 25-én, a téli napforduló idején.A nyári napfordulótól a téliig a napok egyre rövidebbek és hidegebbek.Az északi félgömbrõl nézve a Nap dél felé halad, egyre kisebbnek és gyengébbnek látszik. A napok rövidülése és a gabona elfogyása az elmúlást, a halált szimbolizálta.A Nap halálát.

December 22-ére a Nap hanyatlása kiteljesedik: miután 6 hónapig kitartóan halad dél felé, eléri legalacsonyabb pontját az égen. Itt egy érdekes dolog történik: úgy tûnik, a Nap süllyedése három napig megáll. Ebben a három napban a Nap a Déli Kereszt, a Krux csillagjegy közelében van. December 25-én a Nap viszont 1 foknyit felfele, északra mozdul el, közelebb hozva a hosszabb napok, a meleg, a tavasz ígéretét. Tehát a "Nap meghal a kereszten", 3 napig halott, majd feltámad.


Ezért közös számos történetben a kereszt-halál, majd harmadnapra a feltámadás.A nap mozgása ez, amint újra elindul magasabb pályáján, elhozva a tavaszi újjáéledést, a megváltást. Ám a Nap feltámadását nem ünneplik egészen a tavaszi napéjegyenlõségig,vagyis Húsvétig. Ekkor gyõzedelmeskedik újra a világosság a gonosz sötétség fölött, mivel ezt követõen a nappalok hosszabbak az éjszakáknál, és a tavaszi újraéledés megkezdõdhet. A legnyilvánvalóbb csillagászati motívum Jézus körül a 12 apostol. Õk a zodiákus 12 konstellációja, amikkel Jézus, a Nap együtt utazik. A 12-es szám végig jelen van a Bibliában. (Izrael 12 törzse, bírája, hercege, királya, József 12 testvére, stb.)

Térjünk vissza a zodiákus kereszthez, a Nap életútjának ábrázolásához! Ez nem csak mûvészi kifejezés volt, vagy a Nap mozgásának követésére szolgáló eszköz. Hanem egy pogány vallási szimbólum. Ez nem a Kereszténység szimbóluma, hanem egy pogány zodiákus kereszt-adaptáció. Ezért ábrázolták így Jézust a korai okkult rajzokon, szobrokon. Mert Jézus a Nap. Isten Napja, a világ fényessége. A megváltó, akinek várjuk az eljöttét, és õ minden reggel el is jön. Isten dicsõsége, aki megvéd a sötétség ármánykodásaitól, mert minden reggel "újjászületik", és láthatjuk õt "a felhõk között", "fenn a mennyben", "töviskoronával", azaz a napsugarakkal a feje körül.

A rengeteg, Bibliában találhatóasztrológiai-asztronómiai metafora közül az egyik legfontosabb a "Korok" szóval kapcsolatos. A szövegben számos utalás van a korokra. Hogy ezt megérthessük, meg kell ismernünk a Napéjegyenlõségek elõrehaladásának jelenségét. Az õsi egyiptomiak és az õket megelõzõ civilizációk rájöttek, hogy körülbelül 2.150 évente a Nap a tavaszi napéjegyenlõség reggelén a zodiákus más csillagjegyében kel fel. Ezt a Föld enyhe, lassú függõleges imbolygása okozza. Úgy tûnik, hogy a csillagjegyek visszafelé haladnak, és nem az évi megszokott rányban. Kb. 25.765 évbe telik mind a 12 jegyen történõ áthaladás.Ez a Nagy Év-nek hívott ciklus, az õsi társadalmak ezt jól ismerték. Minden 2150 éves periódust. Kornak neveztek. Idõszámításunk elõtt 4300 és 2150 között volt Taurusz, a Bika kora. I.e. 2150 és i.sz. 1 között volt Aries, a Kos Kora, majd i.sz. 1-tõl 2150-ig a jelenleg is tartó Halak Kora. Nemsokára, 2150-ben a Vízöntõ Kora jön el. Általánosságban mondva a Biblia átmegy mindhárom koron, és elõrevetíti a negyediket.

Az Ószövetségben Mózes, amint lejött a Sinai hegyrõl a Tízparancsolattal, nagy haragra gerjedt, mikor látta, hogy népe egy arany bikát magasztal. Összetörte a köveket, és egymás megölésére szólította fel az embereket, hogy megtisztuljanak. A bibliakutatók ezt a dühöt többnyire annak tulajdonítják, hogy az Izraeliták hamis bálványt imádnak. Valójában az aranybika Taurusz, a Bika, Mózes pedig az elkövetkezõ Kost jelképezi. Ezért fújják meg a zsidók máig a Kos szarvát. Mózes a Kos új Korát jelképezi, és egy új Kor kezdetén mindenkinek el kell hagynia a régit. Más istenségek tettei is utalnak erre az átmenetre, pl. Mithra, a Krisztus elõtti isten is emiatt ölte le a Bikát.

Jézus eljövetele a Kos után Halak (a két hal) korát hozza el. A hal szimbólumára bõséggel találunk példát az Újszövetségben: Jézus 5.000 embert lakat jól kenyérrel és két hallal. Mikor Galileában jár, összebarátkozik két halásszal, akik követni kezdik. Manapság pedig sokak autóján látható Jézus hala, anélkül, hogy tudnák, mit is elent. Ez a Nap birodalmának pogány asztrológiai szimbóluma a Halak Korában. Jézus feltételezett születési dátuma is ennek a Kornak a kezdete. Amikor pedig Jézust megkérdezik tanítványai, mikor lesz újbóli eljövetele, õ így válaszol (Lukács 22:10): "Ímé, mikor bementek a városba, szembe jõ veletek egy ember, ki egy korsó vizet visz; Kövessétek õt abba a házba, amelybe bemegy." Ez messze az egyik legegyértelmûbb csillagászati referencia. Az ember Aquariust, a Vízöntõt jelenti, akit mindig egy korsóból vizet öntõ emberként ábrázolnak. Õ a Halakat követõ Kort jelzi. És mikor a Nap (Isten Napja) kilép a Halak Korából (Jézus), belép a Vízöntõ Házába, úgy, ahogy a Vízöntõ követi a Halakat a napéjegyenlõség elõrehaladásában. Jézus így mindössze annyit mondott, hogy a Halak Korát a vízöntõ Kora követi.

Mindannyian hallottunk az idõk és a világ végérõl. A Jelenések Könyvében szereplõ leírás mellett ez a Máté 28:20-ból ered, ahol Jézus ezt mondja: "...és én veletek leszek a világ végezetéig." Azonban a "világ" szó csak félrefordítás. Számos félrefordítás mellett. Az eredeti szövegben használt szó az "eon", vagyis a Kor volt. "...és én veletek leszek a Kor végezetéig." És ez igaz, hiszen a jézusi Halak Kora véget ér, mikor a Nap átlép a Vízöntõ Korába. Az egész világvége-koncepció egy félreértelmezett csillagászati allegória.

Maga Jézus karaktere is egy csillagászati-irodalmi hibrid, leginkább Hórusz, az egyiptomi Napisten megfelelõje. Például 3.500 évvel ezelõtt Egyiptomban a Luxori templom falaira megfestették a jelenés, a szeplõtelen fogantatás, születés és imádat képeit, Hórusz történetét. Ízisz megtudja Thaw-tól, hogy õ ad majd életet Hórusznak, aztán Nef, a szent szellem megtermékenyíti a szüzet, majd a születés, és a szûz imádása. Ugyanez történik Jézus csodás fogantatásánál is.
kornyezet 2009 ápr. 10. - 09:21:47
Az írányítószámról:)
Összes hozzászólás