A kínai

Bakancslistához adom
Der Chinese / The Chinese Man
18 éven aluliak számára nem ajánlott német-svéd-osztrák thriller, 180 perc, 2011

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

A 2006. év egyik fagyos januári napján, a hudiksvalli rendőrség iszonyatos gyilkosságra bukkan. Egy isten háta mögötti faluban, neve Hesjövallen, szörnyű mészárlás történt, tizennyolc ember brutális gyilkosság áldozatául esett. A rendőrség egy őrült tettesre gyanakszik. Birgitta Roslin, bírónő, amikor a gyilkosságokról olvas, rádöbben, hogy anyjának nevelőszülei, Brita és Auguszt Andrén is az áldozatok között vannak. Sőt, még ennél is többről van szó, ráébred, hogy szinte minden áldozat rokonságban állt egymással. A tetthelyen a rendőrség egy árulkodó, kirívó jelet, egy vörös selyemszalagot talál. Birgitta Roslin a véletlen folytán kideríti, hogy a vörös selyemszalag a falu kínai vendéglőjének lámpáját díszítette még nemrég. A bírónő úgy gondolja, hogy a rendőrség hamis nyomon jár, így azonnal nyomozásba kezd...

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
kimbin01 2020 jan. 08. - 19:08:24
Valóban, a regény sokkal részletesebb, sejtelmesebb, kalandosabb, és talán bele is fért volna ebbe a 2 részbe. Egyszer véletlen akadt a kezembe ez a könyv, aztán később a film, és a megoldás, feloldozás is sokkal jobb volt.
5/10
pali923 2016 okt. 01. - 00:23:19 5/10
Ennek a filmnek semmi köze a regényhez. A regény egy sejtelmes történetet ír le, ahol a fõhõs (és az olvasó) abban sem biztos, hogy mi történt. A film meg egy hollivúdi triller, tele üldözési jelenetekkel. A filmet nem érdemes megnézni, a könyvet viszont érdemes elolvasni.
Edmond Dantes 2014 jan. 24. - 15:22:14 Előzmény molp64
Két napba sûrítettem, így még föltûnõbb volt az érdekes, hangsúlyos 1. rész után a rossz másodvonalbeli krimibe forduló-fulladó 2. rész. A nagy meglepetés az, h nincs meglepetés, a nagy csavar az h nincs csavar..És hát ez a sematikus Kína-kép is nagyon gáz. A mostanában divatos északi krimi (A tetovált lány-trilógia, Wallanderek...) gyengécske hajtása.
molp64 2014 jan. 13. - 03:34:41 Előzmény haykovats
Hát, most on-line ;) adta az m1-m2. Igazán remek volt az elsõ rész, jövõ hétvégén folytatják. Kíváncsian várom, bár, ha most lett volna vége a filmnek, úgyis el tudtam volna fogadni. (Amíg ide nem jöttem, azt is hittem, hogy nincs további rész és a megoldást a nézõre bízzák.)
Áramlás 2014 jan. 11. - 17:59:44
A filmet még nem láttam, de a könyvet olvastam, kicsit "folyam"regény,romantikus, ma divatos krimivel ötvözve, mert ugye anélkül már szinte semmit nem lehet eladni. Talán jó lesz.
offtopic
haykovats 2013 aug. 29. - 21:41:27 Előzmény szirgabor
Kedves Gábor! Amit leírtál, az felkeltette az érdeklõdésem. Csak éppen sehol nem találok egy online, vagy letölthetõ verziót. Ha tudsz, vagy valaki tudna egy odavezetõ linket, annak örülnék. Legyen kellemes hétvégéd, hétvégétek!
István
offtopic
haykovats 2013 aug. 29. - 21:38:59 Előzmény szirgabor
Kedves Gábor! Amit leírtál, az felkeltette az érdeklõdésem. Csak éppen sehol nem találok egy online, vagy letölthetõ verziót. Ha tudsz, vagy valaki tudna egy odavezetõ linket, annak örülnék. Legyen kellemes hétvégéd, hétvégétek!
István
szirgabor 2012 okt. 04. - 10:02:49
Tegnap sikerült megnéznem, felvételrõl.
Nem csalódtam, a Wallandert jegyzõ Mankell, itt is elismerendõt alkotott, lebilincselõ, kicsit balladaszerû alkotás, amely, nem igazán krimi (ahogy a Wallanderben sem az), hanem páros családregény, még ha végig bûnökrõl szól is, vagyis bûnügyi történet, szószerinti értelemben. A butaság és a gonosz gyakori párosítását meséli el, amely nem riad vissza semmilyen bûntõl, kegyetlenségtõl. Sajnos mindig is benne élt a világban, és bemutatása kimeríthetetlen, hisz folyamatosan velünk, körülöttünk él.
A gonoszság gonoszságot szül, és gonosz visszhangot vált ki.
Sajnos pozitív szereplõ, akivel azonosulni jólesne, nincs benne, mindkét oldalt el lehet ítélni, vagy meg lehet érteni, szeretni kevésbé.
A történet viszont remekül megírt, jól megfilmesített - de valószínûleg érdemesebb volna elolvasni.
(Mankell a "Riga kutyái" címû könyve például letehetetlen volt.)
Ajánlom azoknak akik nem a kommerszet, nem az összekapkodottat keresik, hanem a tartalmas, alaposan kibontott történeteket.
olahmiki1959 2012 okt. 02. - 14:38:03
Felemás érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Két részes, bûnügyi történet, az elsõ rész nagyon izgalmas, érdekes, fordulatos volt, a második rész viszont hemzsegett a logikai hibáktól, idegesítõ megoldásoktól, hihetetlen, irreális fordulatoktól.
A filmben van egy, - ma már a filmekben egyre többször elõforduló, és ezért koncepciózusnak tûnõ - keresztényellenes szál is, amikor az amerikai vasútépítésnél a svéd munkafelügyelõ úgy rugdos szinte halálra egy kínai munkást, hogy közben a Miatyánkot skandálja a körülöttük álló szemtanúknak, mintegy tanulságképpen.
Ez még ellenszenvesebbé tette a filmet a számomra. Nem tudom, a rendezõnek ezzel az epizóddal mi volt a célja, de a "kilóg a lóláb" effektus itt teljesen egyértelmûen tetten érhetõ volt.
Összességében egy jól induló, és rendkívül sok hibával folytatódó, életszerûtlen krimi "A kínai".
Egyszer nézhetõ, felejthetõ kategória.
leho 2012 szept. 29. - 10:40:36
Na, egy borsodi?
olahmiki1959 2012 szept. 21. - 05:43:55
Szóljak hozzá?...
Mindenképpen megnézem, már csak a Suzanne von Borsody név miatt is...
Meg a sztori is érdekesnek ígérkezik.