A köröstárkányi mészárlás

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 53 perc, 2015

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

1919. január végén a helyi román gárdisták teljesen átvették a hatalmat a térség központjában, Belényesben. Reményt hozott viszont az, hogy miután Szabó Sándor százados kétszáz emberrel február elején meglepetésszerűen bevonult, sikerült lefegyvereznie a románokat, és helyreállította a rendet. 1919 áprilisában Bihar megyét is elérték az Erdélybe betörő román királyi csapatok. A Székely Hadosztály számára a Nagyváradtól mintegy 70 kilométerre lévő bihari hegyvonulatok stratégiai fontossággal bírtak, ugyanakkor a túlerőben lévő támadók - kiegészülve a helybéli románokkal - fokozatos visszavonulásra kényszerítették a magyar katonákat. A majdnem színromán vidékeken zajló harcok egyik utolsó frontszakasza már Belényes, Köröstárkány és Kisnyégerfalva határában volt. Utóbbi kettőben minden képzeletet felülmúló véres mészárlást rendeztek a románok, miután a Székely Hadosztály egységei visszavonultak. Ennek előzménye, hogy a magyar vöröskatonák lényegében puskalövés nélkül feladták a csucsai szakaszt, emiatt csapdává vált volna a belényesi medence a magyaroknak. A román történetírás mindmáig elhallgatja vagy félremagyarázza a köröstárkányi és kisnyégerfalvi etnikai mészárlást. Constantin Kiritescu Istoria pentru Intregirea Rominiei 1918-1919 című könyvében az előzményekről viszont kiegyensúlyozott tájékoztatást ad.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
atticusworld 2016 ápr. 04. - 18:21:19
Az események eljátszása elmaradhatott volna.
atticusworld 2016 ápr. 04. - 17:59:04
Köröstárkányon kívül még nagyon sok pártiumi, erdélyi magyar településen történtek hasonló mészárlások. Hosszú évtizedeken át ezekrõl a szörnyûségekrõl még suttogva sem volt ajánlatos beszélni. A román kommunista hatalom valamennyi megemlékezési kísérletet keményen megtorolt. Az ún. rendszerváltást követõen is csak zárt ajtók mögött mertek néhányan beszélni a tragédiáról, a félelem hagyománnyá nõtte ki magát.
A román történészek - ha egyáltalán elismerik a történteket - jelentéktelen incidensnek nevezik, némelyik a polgári lakosság provokatív megnyilvánulására fogja az egészet. Annál nagyobb hévvel tartják viszont számon és ébren a magyarok által románok ellen elkövetett atrocitásokat, amelyekrõl nem feledkeznek meg megemlékezni.
6/10
fourdogs 2015 szept. 02. - 12:45:33 6/10
Sajnos, az események sematikus, szinte bábszínházszerû "eljátszása" nagyban lerontotta a film színvonalát, dramaturgiailag semmit sem tett hozzá. A korabeli fényképek és a visszaemlékezések jól mûködtek, az ilyen meseszerû betétjelenetek, éppen stílusuknál fogva, elveszik az élét a tragédiának.
6/10
fourdogs 2015 aug. 31. - 09:25:51 6/10
http://tortenelemklub.com/magyar-toeri/66-az-1919-es-kroestarkanyi-verengzes-toertenete?catid=18%3Aforradalmak-es-a-horthy-kor-1914-1945
Kár, hogy a történelem eme szeletérõl többnyire csak az irredenta lapok emlékeznek meg.