Anita érintése

Bakancslistához adom
Presença de Anita
brazil minisorozat, 60 perc, 2001

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A brazil Mario Donato (1915-1991) regénye által ihletett sorozat. Az 1948-ban kiadott "Presença de Anita" könyv társadalmi botrányt váltott ki egy tizenéves lány és egy érett, nős férfi merész jelenetei miatt. Donato azonban nem Nabokov "Lolitája" alapján írta meg saját történetét, mivel az csak hét évvel később jelent meg.

Lucia Helena és Fernando házasok, akik épp a negyvenévesek válságán mennek keresztül. A férfi egy irodalmi ambíciókat dédelgető építész, aki képtelen befejezni első könyvét. A nő odaadó feleség, aki vissza akarja hódítani férje szívét. A hangos és nyüzsgő Sao Paulóban élnek. A hétköznapok rutinjából szabadulni próbáló Lucia Helena kirándulásra viszi az egész családot, Luiz nevű fiával és Lucia nevű mostohalányával együtt. Szülővárosában, a csendes és nyugodt Florencában el akar szakadni egy kicsit az óriási metropolisz zajától.

Florencában találkozik apjával - Venancióval - aki hajdan a város polgármestere volt, ma viszont nem több egy rosszindulatú öregembernél. Venancio a négyszáz éves múltra visszatekintő, lassú hanyatlásnak induló család élő szimbóluma. Lucia Helena nővére Marta, özvegy, aki végleg elvesztette a reményét a boldog életre, és most fekete bőrű szolgákról fantáziál titokban.

Julieta - Lucia Helena húga - Heitor nevű férjével látszatra a legstabilabb házaspárt alkotják. Karácsony és Új év alkalmából összegyűlik az egész család. Lucia Helena mindent megtesz azért, hogy mentse a házasságát. Nehezen dolgozik, hogy boldoggá tegye férjét, elviseli hangulatváltozásait, könyvírásra ösztökéli őt és teljesíti erotikus vágyait. Fernando szívét azonban nem tudja megzabolázni. Amikor Nando megismeri Anitát, azonnal elfelejti a családját és házasságát. Hogy fajulhatott idáig a helyzet? Ez csakis valami fátum lehet. Miért lépett be Nando Anita házába? Miért emelte tekintetét a gyönyörű lányra? Miért csúszott meg az autója, amikor vissza akart térni Sao Paulóba? Úgy tűnik kettejük kapcsolata a sors műve.

Anita váratlanul lép színre: egyszer csak beköltözik egy háznak a második emeletére, amely egy szörnyű bűncselekménynek volt a helyszíne. Anita múltjáról mindössze annyit tudhatunk, hogy tizenkét évesen Armanddal, a festővel lakott. A nő érzései úgy változnak, mint a ruhatára. Egy pillanat alatt szerelemből át tud váltani gyűlöletbe. Anitát nem lehet nem észrevenni, jelenléte viszont pusztítást végez mások életében.

A cselekmény fejlődésével a hősök megmutatják igazi természetüket és érzéseiket. Marta oda akarja adni magát annak a szolgának, akit állítólag nem bír elviselni. Nando mindent kockára tesz, amikor hagyja, hogy Anita elcsábítsa. Julieta tisztában van vele, hogy a boldogság lehet a látszat műve is, főleg ha az ember hazugságban él.

És mi lesz Lucia Helenával? A sors vele szúr ki a leginkább. A családi utazás teljesen másképp alakul, mint amire számított. Lassan már azt se tudja, hogy mi a jó, és mi a rossz. Egy dolog biztos: Venancio családjában a karácsony már soha se lesz olyan, mint régen - Anita személy senkit se hagy érintetlenül.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
poinsettia 2010 febr. 19. - 20:09:09 Előzmény Anteris
Szerintem is Mayer volt a legjobb választás erre a szerepre, legalább is nekem hitelesnek tünt az alakítása. Érdekes, hogy a könyv, amelynek alapján készült ez a sorozat, jóval a Nabokov Lolita-ja elött jelent meg.
Anteris 2009 nov. 16. - 19:53:49 Előzmény chosette
dehogynem, jó az így...
Anteris 2009 szept. 24. - 20:43:15
chosette 2009 aug. 20. - 23:08:46
Valahogy ilyennek képzelem el az Anitákat,de nem ilyen pasi mellé.
Anteris 2009 jan. 19. - 21:28:24
MC-s paliknak kötelezõ darab! ; )