Börtönben Bolíviában

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm, 26 perc, 2012

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Embertelen körülmények között, ablaktalan, csótányokkal teli cellában raboskodik immár negyven hónapja a magyar Tóásó Előd Bolívia fővárosában. Legjobb barátját lelőtték Santa Cruzban, őt pedig terrorizmussal vádolják, de a per még nem kezdődött el. A titokban készült interjúban a magyar fiatalember arról is beszélt, miért ment a latin-amerikai országba, mi történt azon a végzetes éjszakán a szállodában Santa Cruzban. Elmondja, hogy naponta meg kell harcolnia a túlélésért a San Pedro börtönben, és bár ártatlannak vallja magát, akár húsz éves büntetést is kaphat. Egy megrázó beszélgetés a világ egyik leghírhedtebb börtönéből.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2012 dec. 17. - 14:40:51
Volt hasonló Magyarországon, nem is olyan régen....
Aztán mindenki huhogott, hogy lovasroham meg könnygáz.
Pedig nem lõttek agyon senkit a rendõrök szállodai szobába berontva. És vizsgálatok indultak, nem úgy, mint a bolíviai vagy az épp regnáló magyar potentát uralma alatt, ahol a rendõrség kézivezérelt (lásd tüntetések betiltása, ellentüntetések ráengedése a bejelentett tüntetésekre, passzivitás, miközben a magánszekusok verik az MTVA elõtt jogszerûen demonstrálókat).

Szóval sántít a párhuzamod, egy ótvar diktátor nyilván nem tûri a kritikát, de aki kritizál, nem feltétlen terrorista. Fõleg hogy még igaza is van.
Vagy vannak bizonyítékaid?
bsand 2012 dec. 17. - 12:36:30 Előzmény adamnagysweetmovie
Ha Magyarországra eljönne néhány zavarkeltõ és meg akarná dönteni a rendszert vagy csak pl a Tiszántúlt akarná Romániához csatolni valószínûleg nagy szimpátiával lennénk irántuk. Ez a jófej srác is kiment oda sz...t keverni, és még örüljön, hogy nem lõtték le mint egy kutyát ahogy megérdemelné. Baromira unom már, hogy úgy állítják be, mint egy szegény ártatlant, aki csak úgy belekeveredett egy turista úton egy kis fegyveres felkelésbe.
offtopic
adamnagysweetmovie 2012 aug. 28. - 08:34:16
Off: Közép-európai növekedési terv az X-szemû szerint, miközben senki nem akar velünk együttmûködni...
offtopic
umma 2012 aug. 28. - 00:12:25 Előzmény adamnagysweetmovie
Hát igen, ezt nem véletlenül másoltam be, és valószínûleg az indexes újságíró is pikánsnak találta ezt a bekezdést.

Összehasonlításul: http://napivideo.postr.hu/ebben-a-cellaban-raboskodik-breivik-a-norveg-meszaros 3 szobás lakosztály laptoppal és edzõgépekkel.
Érdekes a két rab helyzetét (és tetteiket) összevetni. Íme, a két vérengzõ terrorista, a két államellenes összeesküvõ....
danton-b 2012 aug. 27. - 23:33:53
ne csüggedj,Matolcsy most kreálta meg legújabb tervét a Kárpát medence gazdasági kitörésérõl.Szerintem meg õt és fõnökét kéne a dilinyóházba bekasznizni ,és nagyon ügyelni rá hogy ki ne tudjanak törni onnan mivel közveszélyes mindkettõ,és elmebeteg.
adamnagysweetmovie 2012 aug. 27. - 23:11:27
Mármint kintrõl, szabadon, kávét bevinni, látogatóba a rabosított Evo Moralesnek.
adamnagysweetmovie 2012 aug. 27. - 23:07:19
És kitartást Tóásónak, remélem fog õ még kávét vinni a bolíviai elnöknek a börtönbe!
adamnagysweetmovie 2012 aug. 27. - 23:05:50
Hát nemcsak a megélhetés nem lett könnyebb 2009 óta óta Mo-n, de a jogállami garanciák is képlékennyé váltak.
De azért jó, mert vannak még kilátástalanabb helyek a földtekén. Többek közt az annyira ajnározott, modellnek tekintett Kínában is le lehetne hasonló filmeket forgatni.
adamnagysweetmovie 2012 aug. 27. - 10:35:17
"A dél-amerikai országba májusban ellátogatott a fideszes Gulyás Gergely, az Országgyûlés emberi jogi bizottságának fideszes alelnöke, aki arra a következtetésre jutott, hogy Bolívia nem tartja tiszteletben saját törvényeit, még kevésbé a nemzetközi megállapodásokat."

Deszép, autentikus nyíl-atkozat.
offtopic
umma 2012 aug. 27. - 00:03:02
még ezt is bemásolom, érdekes:

"A nyilvánosság elé tárt iratok semmilyen terhelõ bizonyítékot nem tartalmaznak Tóásó Elõd ellen, azokban az ügy szempontjából teljesen érdektelen információk szerepelnek a paprikás krumpli receptjétõl kezdve a baráti magánlevelezésig. Lukács Csaba abszurdnak nevezte azt az állapotot, hogy egy kiemelt, állítólagos terrorizmussal kapcsolatos ügy bizonyítékai közé ilyen iratok egyáltalán bekerülhetnek."

"Nagyon nagy ára lehet egy utazásnak
Tóásó Elõd videóüzenetében hangsúlyozta, a magyar fiatalok törekedjenek arra, hogy otthon találják meg boldogulásukat ahelyett, hogy a jobb élet reményében külföldre utaznak. Nagy kockázatot vállal, aki kevés információ birtokában próbál szerencsét egy egzotikus országban."
http://fmh.hu/hirek/20120806_toaso_elod_pere


"„Magyarországnak meg kell teremteni azokat a lehetõségeket, hogy a fiataloknak lehetõségeik legyenek, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe, mint én. Meg kell fontolni, hogy kimenjünk-e külföldre dolgozni. Én teljes bizalommal jöttem ki ide. Azt gondoltam, hogy mi magyarok nem vagyunk összetartóak, de rá kellett jönnöm, hogy valamilyen szinten azért összetartóak vagyunk – mondta Elõd"
http://www.hir24.hu/belfold/2012/08/06/toaso-csaladja-visszakuldi-a-titkos-iratokat/


"A férfi üzenetet küldött a magyaroknak, amin arról beszélt: ott sokkal rosszabb az élet.
– Egy rejtélyes motoros csomagot hozott a szállodámba: a Tóásó-ügy eltûnt nyomozati iratai szerepeltek benne – mesélte Lukács. – Az iratok közt Elõd édesanyjának fényképe, szerelmes levelek, valamint a paprikás krumpli receptje szerepel. Ha ezek az Elõd ellen szóló legfõbb bizonyítékok, nem meglepõ, hogy a tárgyalását nem kezdik.
Tóásó Elõd három és fél éve raboskodik államcsíny elõkészítése miatt"
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/videon-uzent-toaso-elod-2100831

"hogy valójában mi történt vele nap mint nap, azt a laponként kicsempészett börtönnaplójából tudhatjuk meg...
Az ügyvéd által hozzám eljuttatott naplóját sikerült kiadni itt Magyarországon.
Mint megtudtuk, még mindig nem közölték hivatalosan, hogy mivel vádolják a fiatalembert. A 28 éves magyar fogoly naplója megrendítõ vallomásokat tartalmaz, amelyeket olvasva úgy tetszik, talán öngyilkosságra készül a magát ártatlannak valló Tóásó."
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/toaso-halottnak-kene-lennem-2011273


"A San Pedro börtön falain belül ugyanis nincsenek õrök, minden az anyagiakon múlik és azon, hogy ki kinek fizeti a védelmi pénzt. A politikai rabok egy külön szárnyban, viszonylagos nyugalomban élhetnek. Felettük már csak a luxusrészleg van, itt õrzik a következõ választások ellenzéki elnök és alelnökjelöltjét – magyarázta Dénes Edit, a terrorizmussal vádolt számítástechnika-tanár nõvére.
– Elõd rengeteget fogyott, influenzás lett, és a börtönkoszt miatt gyomorfertõzést is kapott, de nem panaszkodik. Nappal 10-15 fok van a zárkában, ami éjjel mínusz kettõre esik vissza, de ez még mindig jobb, mint a korábbi mínusz hét fok”"
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/csontsovanyra-fogyott-toaso-2000711
offtopic
umma 2012 aug. 26. - 23:35:42
ennél van még durvább is:

"Tóásó Elõd ellopott állami dokumentumai kerültek elõ Bolíviában – mondta el Tóásó Edit, Elõd nõvére a Baptista Szeretetszolgálattal közösen tartott sajtótájékoztatóján. A szervezet nevében Lukács Csaba családtagi minõségben töltött a múlt hét elején három napot Tóásó Elõddel a bolíviai cellájában, itt jutott hozzá ezekhez. Állítása szerint egy motoros futár fehér borítékban vitte a szállodába, ahol lakott, a dokumentumok pedig minden bizonnyal a La Paz-i feketepiacról származnak. Lukács szerint ezekért nagy pénzt fizetnek az ügyben érintett gazdag ellenzéki képviselõk és Santa Cruz-i üzletemberek.

Már korábban tudni lehetett, hogy kb. 2000 oldalnyi iratot loptak el a bolíviai hatóságoktól az ügyben érintett 39 személlyel kapcsolatban. Ezek közül került elõ most a Tóásóra vonatkozó iratok egy része – mondta Lukács.

Az anyagok között vannak többek között Tóásó szerelmes levelei, egy paprikás krumpli recept illetve kérelem is, amely arról szól, Tóásó matematikát szeretne tanítani a börtönben. Az iratok között megtalálható Kepes András Rózsa-Flores Eduardóval készített interjúja is. Tóásó Edit elmondta, hogy a dokumentumokkal azt szeretnék bemutatni, hogy „milyen állapotok vannak a bolíviai törvényhozásban”. A dokumentumokat átadják a Külügyminisztériumnak, hogy küldjék vissza a bolíviai államnak."

"A dél-amerikai országba májusban ellátogatott a fideszes Gulyás Gergely, az Országgyûlés emberi jogi bizottságának fideszes alelnöke, aki arra a következtetésre jutott, hogy Bolívia nem tartja tiszteletben saját törvényeit, még kevésbé a nemzetközi megállapodásokat. Az érvényes bolíviai törvények értelmében három év után Tóásót és Tadicot is szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni az ügyüket."
http://index.hu/belfold/2012/08/06/toaso_sajttaj_20120806/
adamnagysweetmovie 2012 aug. 26. - 23:01:55
"Remélem nem kell bevezetnünk más rendszert a demokrácia helyett"
adamnagysweetmovie 2012 aug. 26. - 21:37:21
Az állam olyan tökéletesen kivonult a közszolgáltatások területérõl, hogy a bolivár börtönökben 80 dollárért bérelhetsz priccset magadnak, ha nem a csótányos padlón akarsz aludni. A politikailag érzékeny perek akadályoztatása sajnos a mi keleti végeinken is napi gyakorlat.
(Gondoljunk csak arra, hogy az alkotmányellenesen felmentett bíróknak egyesével kell jogorvoslatért folyamodniuk, vagy hogy az AB hogyan akadályozta a magánnyugdíjpénztárak konfiskálásának alkotmányossági vizsgálatát. Szerencsére politikai üldöztetések ilyen közvetlenséggel nincsenek, bár tûlünk keletre Ukrajnában, Belaruszban vagy Putyinisztánban erre is bõven van példa.)