Égi élő igazság

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 110 perc, 2008

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Tudunk-e tanulni a Nemzetet megtartó dicső múltunkból? Tudjuk-e megőrizve, megtartva, újra alkotni mindazt, amit a történelmi Magyarország szerves történeti alkotmánya, hagyománya, és kultúrája jelent számunkra? Ezekre a kérdésekre keres választ a film. Középpontjába állítva a magyar Szent Koronánk igaz történetének, misztériumának, a Szent Korona Tannak és az arra épülő történelmi alkotmányon alapuló jogfolytonosságnak történeti áttekintését.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
umma 2012 aug. 29. - 22:20:42
Pontosan hogyan szeretnéd komolyan venni és tisztelni a koronát? Mit értesz ez alatt? Mivel Szent Koronának írtad, nagybetûvel, és a szentkorona tant is megemlítetted - valójában nem értem, számodra mit jelent ennek a komolyan vétele, ha a korona misztikus bálvány voltát tagadod (hogy aurája van stb). A szentkorona tan ugyanis nem más, mint bálványimádás - eszerint a korona egy személy, egy emberfölötti intelligencia vagy mi a szösz. A korona tulajdonában van az ország, a korona a tényleges uralom megszemélyesítõje stb. Ezt a tant vagy teljesen komolyan veszed vagy sehogy.
De ha esetleg mégis kíváncsi vagy egy köztes megoldásra, akkor tudok ajánlani egyet. Amivel komolyan is veheted a koronát, de mégsem kell bálványként imádnod.
A koronatanban hívõk szerint a magyar korona önmagában valamiféle uralkodó. Egy bálvány, ami megérdemli a hódolatot. Azt éppenséggel el tudom képzelni, hogy a korona egy misztikus tárgy - körülbelül hasonlóan, mint Tolkiennél a hatalom gyûrûje vagy épp a frigyláda. Ezek a tárgyak nem bálványok, nem önmagukban uralkodók, nem a tárgyaknak van hatalmuk, hanem annak, aki birtokolja õket. A tárgyaknak senki sem hódol, hiszen csak tárgyak.
Mondjuk már ez is hajmeresztõ állítás, és egyáltalán nem biztos, hogy igaz. Lehet, hogy a korona csak olyan tárgy, mint egy Munkácsy-festmény vagy egy Fabergé-tojás, aminek a múzeumban van a helye és slussz, nincs semmiféle misztikus tartalma. Tavaly még így gondoltam. Azonban valahogy a szemembe ötlött ez az igeszakasz: "És látám, mikor a Bárány a pecsétekbõl egyet felnyitott, és hallám, hogy a négy lelkes állat közül egy monda, mintegy mennydörgésnek szavával: Jõjj és lásd. És látám, és ímé egy fehér ló, és a rajta ülõnél íjj vala; és adaték néki korona; és kijöve gyõzve, és hogy gyõzzön."
Ez nagyon nyugtalanná tett, mert az hasított belém, hogy te jó Isten, hiszen ez a kép meglehetõsen pontosan összefoglalja azt, amirõl a magyar mitológia szól. Fehér lovon száguldó nyilas, akinek korona adatik ... hú basszus, gondoltam, ez nem vicces. Inkább ijesztõ, legalábbis nyugtalanító. Tényleg nincs másik korona a világon, amit ennyire misztikus eredetûnek tartanának, és mindez kombinálva a fehér lovon ülõ nyilas harcossal... hát.... ez sok jót nem jelent.
Az apokalipszis ezen mondata miatt azt gondolom, hogy esetleg tényleg lehet valamiféle misztikus tartalma a koronának, ez akármilyen hajmeresztõ is. De semmiképpen sem olyan bálvány, aminek hódolni kellene, vagy éppen imádni. És tökmindegy a sugárzása is. Mert aki valójában megérdemli a hódolatot, imádatot, és aminek valódi ereje van, az nem egy tárgy, hanem az élõ Isten.
Tehát - ha a koronát komolyan akarod venni, akkor ezt tudom mondani - lehet, hogy az apokalipszis könyvében szerepel. Persze nem biztos, csak lehet. (Számomra elég valószínû).
(Nézd meg ezt a képet: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Apocalypse_vasnetsov.jpg - a festõ hátrafelé nyilazónak festette meg a lovast, és még a párducbõrt is odapingálta a képre. Ez lehet persze véletlen is, de az is lehet, hogy nem az).
(Azt még hozzáteszem, hogy a szöveg szerint a 2. számú lovas egy kardot kap - én egy misztikus kardról tudok, az excaliburról - az viszont nincs meg. Tehát lehet akár az egészet a mesék világába is sorolni).
1/10
gabor661209 2012 aug. 29. - 09:03:32 1/10 Előzmény feher72
Sajnos nem értettem félre! Nézd meg újra ezt a részt!
Az amerikaiak nyilván azért tették ilyen feliratú ládába, hogy minél kevesebben akarjanak belenyúlni. De a "szakértõ" azt sugallja, hogy még mindig olyan sugárzása/aurája van a Koronának!

Ezek a túlzások és félremagyarázások teszik hihetetlenné és hiteltelenné az egészet! Mintha egy kereskedelmi csatornán néznék rontáslevételt vagy sorselemzést keresztnév és születési idõ alapján.

Engem az zavar, hogy ezzel elriasztanak egy csomó gondolkodó embert attól, hogy komolyan vegye és tisztelje a Szent Koronát.
10/10
feher72 2012 aug. 28. - 18:02:17 10/10 Előzmény gabor661209
Sajnos, csak kiemeltél pár szót, és félreértelmezted a mondanivalót. Nem azért került sugárveszély felíratú ládában, mert sugárveszélyes, hanem, hogy senki ne nyúljon hozzá.
1/10
gabor661209 2012 aug. 28. - 08:41:04 1/10
Sajnálom, hogy egy ilyen fontos és érdekes témáról rendszeresen csak küldetéstudatos elmebetegektõl lehet hallani. Ezzel persze lejáratják a Szent Koronát és a tant is! Káááár!

"Az amerikaiak sugárveszély feliratú ládába tették a Szent Koronát, mert olyan aurája van ma is!" --- noooormális???
10/10
leho 2012 aug. 28. - 07:35:02 10/10
Voltak részek, amikor én is kapkodtam a fejem, ennek ellenére nem gondolnám, hogy a Szent Korona-tannak nics jelentõsége a magyar történelemben.
saibor 2012 aug. 28. - 06:35:05
Nagy élvezettel hallgattam ezeket a nagyon okos embereket.
Ennyi ökörséget még a 700-as klubban sem hordanak össze, sem a Hit gyüliben.
De még a Moroni könyve is elmaradt mögötte.
A magyarság több tízezer éves története...
A biblia nyelve a magyar...
A letagadott történelmi évszázadok...
Stb, stb.
Gyönyörû!!!!
adamnagysweetmovie 2012 aug. 27. - 14:51:59
De ugye a realitások talaján maradnak és jó lenne, ha nemcsak a magát nemzetinek nevezõ oldal képviselõi lennének jogosultak felszólalni a témában.
Remélem volt ennyire igényes a rendezõ, és nem úgy járt el, mint az alkotmányozó erõ, amely egy oldal értékrendjét, világnézetét kényszerítette rá egy nemzetre.
10/10
leho 2012 aug. 27. - 14:05:30 10/10 Előzmény adamnagysweetmovie
Komoly tudású embereket szólaltatnak meg a filmben.
adamnagysweetmovie 2012 aug. 26. - 21:43:09 Előzmény leho
Na? Ismeretet terjeszt vagy ájtatoskodva/miszticizálva ködösít?
agarik 2012 aug. 21. - 14:12:20
A "történelmi Magyarország" egy rakás szar volt. Kihoztuk belõle a legtöbbet, de ideje továbblépni, nem a múlton pityogni.

A jogolytonosság HIÁNYA pedig a "történelmi Magyarország" alapját képezi, nem szólva az azóta még legalább kétszer elkövetett jogfolytonosságtörésrõl, elsõsorban a mostani ILLEGITIM alaptörvényrõl, mivel a hatályos alkotmány leváltása csak 4/5-ös többséggel lehetséges.
10/10
leho 2012 aug. 21. - 10:39:03 10/10
A közepébe sikerült bekapcsolódni, de az ismétlést megnézem majd. Természetesen messze nem annyi a tartalma a filmnek, mint amennyit az elõttem szólónak sikerült "kihallania". Hiánypótló dokumentumfilm a Szent Korona-tanról, történelmünk jobb megismerése érdekében. Egy idézet a Nagy Magyarország c. történelmi magazin õsi magyar alkotmányával foglalkozó számából:„A magyar alkotmány és a Szent Korona-tan ismerete nélkül a több mint ezeréves magyar államiságot sem felfogni, sem megérteni nem lehet".
saibor 2012 aug. 20. - 20:02:15
Na hál isten, most már értem, miért mi vagyunk a világ legnagyszerûbb népe, nemzete.
Sehol máshol a világon nem áldotta meg a teremtõ a királyt, csakis nálunk, amikor a napvágást elvégezte a szent dombon.
Meg is látszik az égi áldás egész történelmünkön. Dicsértessék.
adamnagysweetmovie 2012 aug. 19. - 18:07:02
Mindenki nézze, mert az alaptörvényben minden kifejtés nélkül hivatkoznak az igencsak összetett fogalmakra.