Égjen inkább az olajmező...

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2014

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

1956 őszének ismeretlen, "olajos forradalmát" mutatja be a film. Azt a megmozdulást, amely az ország egyik legkisebb megyéjében, Zalában történt. Nagy kiterjedésű olajmezők húzódtak a megye déli területein, melyeket az '50-es évek nehézipari fellegváraként emlegettek. Sorstöredékek és krónika Lovászi, Lenti, Bázakerettye, Nagylengyel, Kútfej, Gellénháza lakóiról, akiket meghurcoltak, börtönökbe zártak, akiknek életpályája kettétört, vagy hazájukat elhagyni kényszerültek. A meghurcolt szereplők döbbenetes és tragikus történeteket beszélnek el annak a később lefolytatott pernek az elszenvedőiként, amelyben a szokásos, koncepciózus bírói ítélet évtizedes börtönbüntetéssel sújtotta többségüket.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
facebook.belepo7@gmail.co 2015 aug. 24. - 15:15:07
" Az "olajosok" forradalma - mai dokumentumfilm ajánló
2014-11-25 06:15:24, kedd


A reggeli hatos hírek elõtt kapom fel a fejem az M1 ma késõ esti, 23 órai mûsor ajánlójára. Egy filmet fognak vetíteni Égjen inkább az olajmezõ... címmel. A Magyar Média Mecenatúra weboldalán így írnak a filmrõl.
" Az 1956-os forradalom kiemelkedõ történeteirõl, kimagasló személyiségeirõl meglehetõsen sok információt gyûjtöttek össze s tettek nyilvánossá a történészek, különösen az elmúlt idõszakban. Mégsem mondhatjuk, hogy teljes a kép, mert hiányoznak a forradalom tablójáról a vidék, elsõsorban a kisebb települések eseményei és szereplõi. Hiányzik a forradalom mikrovilága, melynek látszólag jelentéktelenebb alakjai és történetei - mint cseppben a tenger - ugyanúgy kifejezik a forradalom szellemiségét, a magyar emberek szabadságvágyat, akár a legismertebb tragikus-véres események. A több mint fél évszázaddal ezelõtti magyar szabadságharc résztvevõi egyre gyorsuló ütemben távoznak az élõk sorából: ezért a még élõk kifaggatása, emlékeik rögzítésének lehetõsége az utolsó állomáshoz érkezett. Holnap talán már rájuk sem tudunk emlékezni. Különösen igaz ez, ha egy olyan "fehér foltra" bukkan a kutató, melynek sem verbális, még kevésbé mozgóképes dokumentálása nem történt meg. Az olajosok forradalmáról van szó, arról a megmozdulásról, amely az ország egyik legkisebb megyéjében - Zalában - történt. Nagy kiterjedésû olajmezõk húzódtak a megye déli területein, melyeket az '50-es évek nehézipari fellegváraként szoktak emlegetni. Lovászi, Lenti, Bázakerettye, Nagylengyel, Kútfej, Gellénháza és még vagy negyven kistelepülés lakói dolgoztak akkor itt, a kõolajiparban. Mivel ezeket a falvakat inkább munkásság (olajbányászok) és mûszaki értelmiség lakta, érthetõ, hogy itt lobbant fel a forradalom lángja elsõként és nem a megyeszékhelyen. A szakszerûtlen olajkitermelés, az olajmezõk kizsigerelése miatt most szabadultak fel az indulatok, s mint a futótûz, terjedt a jelszó: "Egyetlen liter olajat sem a szovjet tankokba, inkább legyen minden a tûz martaléka!"

Az ,,olajosok" forradalmáról nem sok szó esett a szabadságharc eseményeinek feldolgozása során. Interjúalanyaink, a 85-95 éves emlékezõ szemtanúk állítják: a zalai olajmunkások forradalmát a megtorló hatalom igyekezett elhallgatni, jelentéktelenné tenni, hiszen mind a mai napig ismeretlen, miképpen zúdultak be a falvak olajmunkásai az olajmezõkrõl, a kutaktól, a finomítókból a nagyvárosokba, s szervezték ott tovább a forradalmi eseményeket.


A meghurcolt szereplõk döbbenetes és tragikus történeteket beszélnek el annak a késõbb lefolytatott pernek az elszenvedõiként, amelyben a szokásos, koncepciózus bírói ítélet évtizedes börtönbüntetéssel sújtotta többségüket. ,,Mintha nem is lett volna olajos '56. Mintha el lett volna temetve. Valahogyan el van felejtve, el van tüntetve. Miért?" - mondja B.I. kútkezelõ Lovásziban. Mögötte bólogat az olajhimba, a kor néma szemtanúja.

Dokumentumfilmünk egy adósság szerény törlesztése 1956 õszének ismeretlen, "olajos forradalmáról". Sorstöredék és krónika azokról, akiket meghurcoltak, börtönökbe zártak, akiknek életpályája kettétört, vagy hazájukat elhagyni kényszerültek.

A filmet Kinyó Ferenczy Tamás rendezte.

Megj: Most, hogy a már lassan három hete tartó és eddig semmilyen kezelésre nem csökkenõ derékfájásomat tegnap egy kínai orvos elsõre enyhíteni tudta, ( ma megyek hozzá újra) remélem, hogy fent tudok maradni ilyen késõig s meg tudom nézni ezt a dokumentumfimet!)

Egy kedves blogolvasó elküldte a film linkjét így bármikor újranézhetõ. Köszönöm szépen.:

https://www.youtube.com/watch?v=Kz-4dr6mh4Q (Aztán ezt a feltöltést töröltették valakik...
Talán a "tálalása" és a kommentek miatt? :)



4 komment , kategória: Általános

Címkék: személyiségeirõl, jelentéktelenebb, interjúalanyaink, megyeszékhelyen, szabadságvágyat, jelentéktelenné, elszenvedõiként, dokumentumfimet, derékfájásomat, megmozdulásról, fellegváraként, olajkitermelés, szakszerûtlen, nagyvárosokba, szellemiségét, kizsigerelése, forradalmáról, kényszerültek, kõolajiparban, szabadságharc, olajbányászok, dokumentálása, történeteirõl, olajmezõkrõl, rögzítésének, koncepciózus, meglehetõsen, legismertebb, olajmunkásai, finomítókból, olajmunkások, eseményeinek, lefolytatott, kistelepülés, feldolgozása, meghurcoltak, reggeli hatos, filmet fognak, 1956-os forradalom, elmúlt idõszakban, forradalom tablójáról, kisebb települések, forradalom mikrovilága, forradalom szellemiségét, magyar emberek, legismertebb tragikus-véres, több mint, élõk sorából, utolsó állomáshoz, olajosok forradalmáról, ország egyik, megye déli, Magyar Média Mecenatúra, Kinyó Ferenczy Tamás,
Égjen (#1) 2014-11-27 21:36:06
https://www.youtube.com/watch?v=Kz-4dr6mh4Q



Simon Zsuzsanna (#2) 2014-11-28 06:16:24
Kedves Levélíró!

Köszönöm szépen a film elküldött linkjét.
Felírtam a nov. 25-ei blogbejegyzésemhez, de megosztom a facebook-on is a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület oldalán.

Üdvözlettel: Simon Zsuzsanna
A YT törölte vieó hsz. sora: (#3) 2015-01-11 17:51:42
A YT. által töröl videó hozzászólás sora ez volt, elmentõdött:

" "Égjen inkább az olajmezõ..." (Mobiltelefonnal rögzített tévé mûsor doku\'film.)
Alkalmazás Hozzászólás 4 napja
...már vannak, akik görbén néznek rám és legszívesebben hangos szóval belém kötnének...
Talán csupán az fogja vissza õket, hogy NEVET, NEVEKET NEM ÍRTAM ITT én és hát akkor meg ugye... Hogy magukra ismertek és ezt még ki tudja hogyan elõ is adták más családtagjuknak, hozzátartozónak?...
ÉN NEM ÍRTAM HAZUGSÁGOT sehol! Ha meg kellemetlen a(z amúgy névtelen) igazsággal szembesülni bárhol, pl. egy kevesek által nézett kis videócska alatt?...

Amikor 2006 õszén a fater eljött ide a községbe messzirõl és részt vett azon a megkreált megemlékezésen... Amikor "Féltek azok a korosodó emberek átvenni a nemzeti zászlókat"... (Krónikás szerint.) :)
Nos akkor - ha görbén is néz az illetõ és a fia is(?) most már - az apámon gúnyolódott az illetõ, ott azon az összejövetel eseményen, nyilvánosan. Hogy milyen jelvénye van, meg talán, hogy mit "magyarkodik"?... (Õ ugye a zászlót is elfogadta, miért ne.)
Az illetõ tovább ment a heccével és azt is mondta az öregemnek:
"Hehe, mi az ott neked, valami fideszes szalagféle? Mit jelent az? ...
Nézd meg! Én bezzeg voltam 1956 után (MSZMP) párttag és voltam munkásõr is! Most meg itt vagyok, meghívtak és itt is kapok elismerést az 1956-ért! Hehe..."
(Megtörtént párbeszéd!)
Az öregem erre ajtót nyitott az illetõnek és "Akkor takarodj ki innen, nincs itt semmi helyed! - közjátékkal reagált hevesen a neki vágott hecc mondatokra. (Szegény fater, nem akarja megérteni Lovászi karrier-kórrajzát, az õ baja.)
Az illetõ pedig ahogy délután a nemzeti zászlót rühellte a kezébe fogni, ugyan úgy naná, hogy nem ment ki és sehova onnan. Csak röhögött a fateron - tovább.

Ez az illetõ találkozott velem is utána és próbált faggatni is, hogy "ugye az én faterom csak mesél (hazudik) sok mindennel kapcsolatban!?"...
Megkérdezte ezt így tõlem! (!)
És még õ(k) néz (néznek) görbén azóta, hogy idepötyögtem pár sort!

Kinek kell(ene) szégyellni és mit!? Nekem, hogy "nem illõ" dolgokat betûkbe öntök!?

Krónikásnak meg üzenem, megint: Hát EZÉRT NEM VETTE ÁT A NEMZETI ZÁSZLÓT a szerinte "hiteles kor-tanú" és hasonló több társa!
Ha nem akarod érteni, hát ne értsed.
Én pedig örök életben utáltam a köntörfalazást, alakoskodást, meg az ilyen "vasjellemeket"!

Ui.: Ez az illetõ gratulált(!) nekem azért (mert sejtette akkor is, hogy én tettem azt és rám is kérdezett késõbb) hogy kipingáltam "A HELYI EGZISZTENCIA ALAPKÖVE!" szöveggel 1989. november 4. hajnalára a munkásõr zapk. lakása alatt csúcsosodó helyi "szovjet hõsi emlékmûvet"! Azt mondta: "Igazat írtam rá!" :)
De ezt csak halkan, nekem és csak négyszemközt mondta ám!
(De legalább mondta. Bár, hogy miért is közölte ugye?...)

Egyelõre nem írok (ide sem) többet.
Lehet szemeket forgatni, ám az idõ(nk) eljár és nem maradna nyoma, semminek.


Égjen inkább az olajmezõ...(Tévémûsor mobiltelefonnal rögzítve csak.)

Alkalmazás Hozzászólás 1 hónapja
A doku\' filmben szerepet kapott két olyan személy pl., akik 2004 december 5-én NEM-mel szavaztak a külhoni magyarok kettõs állampolgárságára. Õk ebbõl nem is csináltak akkor titkot! Ahogyan abból sem, hogy kb. a következõ évben egy olyan buszos "zarándok" avagy kiránduló csoporttal kimentek õk is ketten Erdélybe... Az õsi határhoz (Gyergyó...) felérve nekik a legnagyobb aggodalmuk abból állt, hogy "A hideg kirázta õket(!), nehogy elkezdje ez a soviniszta Fidesz-nácis banda énekelni a Székely Himnuszt, avagy a Magyar Himnuszt!"... "Mert még rájuk hozzák a feldühített román lakosokat azzal!"...
A(z idõsödõ) hölgy az orvosi váróban szinte szó szerint így elmesélte anno, onnan tudom! :) :-P
Neveket nem írtam!
Látod "Krónikás", õk a te "hiteles embereid". :D

Válasz · 2

Égjen inkább az olajmezõ...(Tévémûsor mobiltelefonnal rögzítve csak.)

Balázs Szakonyi 1 hónapja
3:38-nál középen, aki támaszkodik az öregapám, Szakonyi István. Már nem él szegény, õt is tartották abban a bizonyos pincében fogva. Õt akarták megválasztani a munkástanács élére, de nem vállalta el, mert sejtette milyen következményekkel fog ez járni. Milyen szerencséje volt, de persze így is meghurcolták.
Válasz · 1

Égjen inkább az olajmezõ...(Tévémûsor mobiltelefonnal rögzítve csak.)

Alkalmazás Hozzászólás 1 hónapja
+Balázs Szakonyi
Köszönjük, együttérzésem.
Sok nevet tudnék sorolni (apám és mások elmondása alapján én is)... Akiket pedig (ellentétben) megszólaltattak az eléggé haloványra sikerült fimben... Nos, hadd ne írjak semmit inkább.
Válasz · 2


Alkalmazás Hozzászólás 1 hónapja
Az emlegetett Rákosi-beszéd (1947) is látható azt hiszem egy korabeli filmhíradón:
http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=6437
Amikor a Fitos (csóró fajtársa) keményen beszólt a vörös vezérnek, ám mégsem vitte el az ávó! :)
4

Égjen inkább az olajmezõ...(Tévémûsor mobiltelefonnal rögzítve csak.)

Zsolt Kondákor 1 hónapja
Bocsi, de már nincs ott a csillag a mûvház elõtt!
Válasz ·

Égjen inkább az olajmezõ...(Tévémûsor mobiltelefonnal rögzítve csak.)

Alkalmazás Hozzászólás 1 hónapja
+Zsolt Kondákor Köszi Zsolti! Néhány éve én még lefotóztam mobillal azokat is... ;) Mostanában meg nem bámészkodtam arrafelé elnézést! :) Örülök, hogy szinte azonnal felfedezted (!?) a feltöltést! :D
Válasz · 3


Alkalmazás Hozzászólás 1 hónapja
Ez így "szalonképes" a sok karrierkommunista évtizedeit ma is büszkén vállaló, avagy azt már rühellõ és a generációk elõtt inkább már elhallgató egyének számára... :)
A pályázati pénz ezen alkotáshoz, na az már valami! ;D ;-P
"Ember Mária pályázat"... Beszédes, a név is. Az alkotói munkásságát nem vitatom, azt nem.
(Egyébként Farkas Béla tragikus élettörténetébõl már húzott hasznot olyan személy, aki élenjáró módon szolgálta a forradalmat eltipró rendszert családostól /felmenõvel/ és kitartott amellett a végsõ évéig, tán azon is túl. (Máig is "MEASZ" elnök pl. az \'alkotó\') :)
Az egyszerû emberek pedig inkább nem szólnak - nyilvánosan biztosan nem - semmit...)
Az alkotásról van véleményem, mert azt Lovásziban (...) néztem meg tegnap és rögzítettem, csak mobillal sajnos. Az ötvenes években születtem (én is ide) és mivel az apám "fegyveres ellenforradalmár" bélyeget kapott és hordott évtizedekig, hiába ment el innen Zalából messzire lakni, élni. Mert pl. mi, a hátrahagyott családja "szívtunk" utána és azok által is (akár és fõleg) akik villámgyorsan köpönyeget váltottak és "példás magatartásukkal" szolgálták a megszállópribék szocialista-kommunista rendszert.
Na, hát ezért nem "merte" a kezébe venni több illetõ azt a magyar nemzeti zászlót ott 2006 õszén, mert hát "mit szólnak akkor" azok, akik ismerik az õ itteni "munkásságuk" minden mozzanatát esetleg, a kanyarokkal együtt!
De hát ez ugye nem illõ és nem lehet publikus.
A falumbeli narrátor sem visel már olyan kitûzõket, ami neki hasznos lehetett bizonyára anno még a nyolcvanas évek táján... ;-P

3

Égjen inkább az olajmezõ...(Tévémûsor mobiltelefonnal rögzítve csak.)

Alkalmazás Hozzászólás 1 hónapja
...és itt egy olyan anyag (bár hibásan töltötte fel valaki Tatabányán(?) amirõl említést tettem a tévénézés közben galád módon belepofázva az Égõ... alkotásba: https://www.youtube.com/watch?v=5SEuuSaXrnk
A kommentálás (itt nálam) nem jelenik meg, csak ha jóváhagyom. Avagy törlöm ha... Tehát ne fáradjon senki, aki "kardozni akarna". ;-P
4 "

rázós \'56 ? (#4) 2015-08-24 14:54:35
A lenti Farkas István és az azóta sajnos betegségben elhunyt Kozma Gyula villanyszerelõk egybehangzóan állították, hogy melyik kollégájukat szervezte be az erõszakrendszer perhármas besúgóvá, 1956 után. Még arra is rájöttek, hogy a lenti "Lukács százados" ("katonatiszt") volt a tartótiszt... :)
Hát, bizony, ez súlyosabb dolog, mint a kõolaj "napolajat" lemosni magunkról, ugye? ;-P "