Egyszer volt egy bolondok városa

Bakancslistához adom
C'era una volta la citta dei matti...
16 éven aluliak számára nem ajánlott olasz életrajzi dráma, 196 perc, 2010

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Franco Basaglia az egyetemen egy dolgot tanult meg, hogy a pszichiáterek semmit sem tudnak az elmebajról. Amikor felszabadul a goriciai elmegyógyintézet igazgatói állása, Basagliát nevezik ki, nem titkoltan azért, hogy megszabaduljanak tőle és kellemetlennek tartott nézeteitől. A fiatalember rettenetes viszonyokat tapasztal új munkahelyén: a betegekkel érzéketlenül, kegyetlenül bánnak, elektrosokkal, leszíjazással próbálják megszelidíteni őket. Basiglia, a régi munkatársak nem kis döbbenetére, radikálisan új módszereket vezet be a gyógykezelésbe: megszünteti a szadista kezeléseket, a betegek dolgozhatnak, alkotókörökben tevékenykedhetnek, látogathatják rokonaikat. A betegek és az egyetemisták rajonganak érte, a más módszerekhez szokott személyzet azonban fellázad ellene. Basaglia a sok támadás miatt beadja a lemondását.
A kétrészes olasz tv-sorozat a pszichiátria forradalmasítójának állít emléket.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Edmond Dantes 2014 okt. 17. - 14:50:28
Két napra elosztva néztem meg. Róla ill a tevékenységérõl szól:

http://en.wikipedia.org/wiki/Franco_Basaglia

Forradalmasította ("liberalizálta") Olaszo-ban az "elmebetegek" gyógykezelését. A film nagyjából arról szól, ami a tartalomismertetõben áll, rengeteg naturalista részlettel, értelemszerûen fõleg az 1. részben, menet közben több szereplõ gyógyulásnak indul a szabadabb életmód eredményeképpen, másutt meg tragédiába torkolló esetek történnek... Erõs idegzetûeknek!..hogy stílszerû legyek. Kicsit hosszúra sikerült, fõleg a 2. rész, 2x70-75 percbe belefért volna. Újabb nehéz fejezet a "miként bánjunk a halmozottan hátrányos kisebbségekkel?" toposzban. Nincs tökéletes megoldás ld nálunk OPNI megszüntetése-ügy. Jó volt? Rossz/abb lett?
csineva-xx 2014 márc. 27. - 17:57:30 Előzmény adamnagysweetmovie
Úgy bizony, jó lenne!!!
De nem nagyon tolonganak a dílerek, se a dörgedelmes vélemények itt... Ha valakitõl meg tudnám valahogy kaparintani, biztos nem lennék hálátlan: egy virtuális zongora-hangolást vagy táv-tenyérjóslást mindenképpen fel tudok ajánlani cserébe...
adamnagysweetmovie 2014 márc. 22. - 16:39:22 Előzmény csineva-xx
Amúgy jó lenne, ha valaki terítené, mert több díjat is kapott.
adamnagysweetmovie 2014 márc. 22. - 09:21:42 Előzmény csineva-xx
Honnan veszed, h ezt bárki látta már Kishantoson?
csineva-xx 2014 márc. 20. - 14:36:30
Aranyketrec olasz módra?
Még ha életrajzi dráma is, azért kisülhet ebbõl valami jó...
Látta valaki? Milyen?
Jobb dolgom lenne az adás idõpontjában, de nagyon-nagy áldozatok árán meg tudnám nézni... Vajon érdemes?