Gyaloglás Gulágföldön

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott dokumentumfilm

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Szalkai Zoltán 6 részes filmsorozatában feldolgozta azokat az élményeket, melyek útjai során érték az egykor létező szovjet lágerek körzeteiben. E filmek emléket állítanak a Gulágra hurcoltaknak és objektíven számolnak be a valaha volt lágerek vidékének mai életéről és bemutatják, milyen hatásssal vannak az emlékek az egyedül utazó alkotóra.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
LajtaJ 2015 okt. 26. - 19:08:40
Hogy a fenébe mûködik ez a sorozat?

Eredetileg volt 6 epizódja.
Aztán tavaly újabb két rész készült el.
Most pedig még egy.

Ez egy soha véget nem érõ sorozat lenne?
A téma érdekes, a megvalósítása is egyedi, de ezel az egyedi készítési és mûsorra tûzési módszerrel teljesen követhetetlen.

Pedig sokkal nagyobb figyelmet, nézettséget és reklámot igényelne!
LajtaJ 2014 nov. 30. - 13:45:17
Jól látom, hogy az eddig elkészült 6 epizód után újabb 2 résszel egészült ki a sorozat?
10/10
Hellas 1903 2013 nov. 22. - 18:23:20 10/10 Előzmény adamnagysweetmovie
Kicsit már sok ez a gulag-folyam ... Hát szerintem meg egyáltalán nem , ebben a témában film nem hogy mostanában de régen se készült film , bezzeg másokról minden héten .....
vino-et-veritas 2013 nov. 16. - 14:45:55
Sajnos ma nem láttam a mai részt, de ez ugye a korábbi sorozat újabb ismétlése.

Ez a sorozat talán a legjobb a "gulág" témában, minden "ünnepélyes" vagy éppen "lírai" alkotás fölé emelkedik.

Szalkai titka egyrészt a személyessége, ahogyan magányosan, de mégsem egyedül, hanem a nézõvel szinte együtt járja végig a "szigetcsoportot". Aztán ott az egyszerûség és hitelesség, mentesen mindenféle heroizmustól vagy pátosztól.

Érdekesek az ottani segítõi, az egyszerû helyi emberek, akikkel kapcsolatba kerül. Közben ott a mai világ, ami most is majdnem olyan kemény, mint 50-60 éve. És persze a háttérben mindig felsejlik a sztálinizmus jól szervezett, de ugyanakkor kiszámíthatatlan és bizonytalan rendszere - mindenki lehet börtönõr is, de talán már másnap fogoly.

S a magyar foglyok sorsa mellett elõbukkan a helyiek, nem kevésbé sanyarú élete is. Például valamelyik részben az a balti származású férfi, aki évtizedek múlva sem tért haza, ott él ma is a lágervidéken - felszabadult, de mégsem tud elszabadulni onnan és megszabadulni a múltjától...
7/10
adamnagysweetmovie 2013 nov. 16. - 13:51:31 7/10
+1: Az elhagyott, enyészet sorsára ítélt lágermaradványok, a külföldi ügynöknek bélyegzett memoriál (emlékõrzõ) egyesületek mind azt mutatják: a saját bûneivel egy ország mindig a legnehezebben bírkózik meg és igyekszik a leginkább elfedni.
Az oroszok senkivel nem takarózhatnak, nincs más külsõ hatalom, ami rájuk kényszerítette volna ezeket a kereteket. A felelõsség itt abszulút, nem relatív (ahogy Csau például tovább rontott, Kádár meg egy vérnõszés után a reformkommunistákkal együtt némelyest javított).
És ezekkel a viszonylag szabad történelmi korszakokkal (MO-n 1867-1944, 1989-tõl) a legkeservesebb, de a legtanulságosabb is a szembenézés.
7/10
adamnagysweetmovie 2013 nov. 16. - 13:38:08 7/10
Kicsit már sok ez a gulag-folyam, lassan lehetne arról is filmet forgatni, hogy hogy élnek azóta az emberek és hogy lehet mindezt a szembenézés után (ami a 80s végén Sáráék történelmi dokumentumfilmjeivel már nagyrészt megtörtént) feldolgozni, együtt élni vele, kezelni a megpróbáltatásokat és indulatokat. Ebbõl a szempontból maradt bennem hiányérzet az elsõ rész után.

De. Szalkai Zoltánt (szemben a közmédia más munkásaival)kifejezetten hiteles embernek éreztem, a diktatúrák elnyomó eszméit, mechanizmusait kortól függetlenül jól mutatta be. Érintve egyúttal a mát, a nacionalista mázzal leöntött putyini posztkommunista-államkapitalista autokráciát, irányított demokráciát.
Ahogy mondja: egy olyan rendszer, ami a saját értékeinek tiszteletét kikényszeríti, míg mások értékrendjét nem tiszteli, megszegi a sajtó- és vallásszabadság normáit, az mind a Lengyel Józsefek vakhitûségének útján jár...
Mondjuk azt nem tette hozzá, hogy Lengyel sem magától masírozott a SZU-ba, hanem mert Horthy és Hitler országaiból menekülnie kellett. Jutalma az lett, mint mások büntetése: Sztálin gulágja, de egy igazán elvakultat még ez sem józanított ki, ahogy hazatérve 56 és a kádári megtorlások sem.
Hát igen, intõ példa az önsorsrontó messianisztikus elvakultságra...