Közelképek

Bakancslistához adom
magyar portréfilm, 68 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Pál Péter lendvai költő, dalszerző portréja, Szlovénia.
Az ember értékének legfőbb mutatója, hogy milyen nyomot hagy maga után – véli Pál Péter költő, dalszerző, kaposvári színinövendék.
Magyar-szlovén nyelvű közegben nőtt fel. Elmondása szerint bárkivel el tudná hitetni, hogy ő szlovén, benne van ez a mentalitás is. Verset is tudna írni szlovénül, de idővel tudatosult benne, hogy magyar az identitása.
Szülőhazája a muravidéki Lendva. Az iskolában a szlovén nyelvű reáltárgyakat oldotta a magyar nyelvű költészet. Hét évesen írta meg első versét, első kötetével tizenöt évesen már bekerült a szlovén költők antológiájába. Szerető közegben nőtt fel. Nagypapája fociedzésekre hordta, mert tehetségesen rúgta a labdát, nagymamája szavaló versenyekre vitte. Ahol elindult, ott nyert is. Végül, a költészet is nyert a foci ellenében. Egyik mentora, Bencze Lajos költő szerint a bőre alatt érzi, mi az, amit le kell írni, ki kell mondani.
A verseskötetek párhuzamosan futnak életének fázisaival, eseményeivel. Dalszövegei is hozzáadott értékkel bírnak, bár inkább a dallamot támogató szöveget ír. A zongorával, a dalszerzéssel akkor került közeli kapcsolatba, amikor nagyon magányosnak érezte magát a kaposvári egyetem első évében.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?