Lány a Tűparkból

Bakancslistához adom
Needle Park Baby / Platzspitzbaby
15 éven aluliak számára nem ajánlott svájci filmdráma, 98 perc, 2020

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

1995 tavaszán a hatóságok bezárják Zürich szívében a Tűparkot, ami hosszú évekig a függők mekkája volt, akik itt szabadon használhattak drogokat és kereskedhettek is velük. A park bezárása után a 11 éves Mia és heroinfüggő édesanyja, Sandrine egy idilli kisvárosba költözik. Az új hely azonban nem válik igazi otthonná Mia számára, súlyosan függő édesanyja ugyanis képtelen megfelelően gondoskodni a lányáról. Mia fantáziavilágában talál menedékre, és képzeletbeli barátjában, akivel magányos óráiban beszélget. Összemelegedik egy gyerekekből és tinikből álló bandával is, amelynek tagjai hasonlóan nehéz háttérrel rendelkeznek, és ők válnak számára egyfajta családdá. Ám mindez segítség a fiatal lánynak ahhoz, hogy fokozatosan növelve az erejét fellázadjon gondoskodásra képtelen anyja ellen.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
trev 2023 nov. 23. - 13:56:26 8/10 Előzmény Böhöm
Van megoldás a filmben: a kislány az apjához kerül, saját elhatározásából, és az anyját elnézve ez felér egy happy enddel. Kissé túlzásba is vitték ezt szerintem az alkotók, mert sok esetben nincs ilyen lehetőségük a hasonló helyzetű gyerekeknek. A kislány dilemmája ezzel együtt is nagyon erős, aki úgy ragaszkodik csaknem a végsőkig az anyjához, hogy van választása.
3/10
tapir761 2023 márc. 04. - 19:42:31 3/10
A főszereplőnő kiválóan játssza az igénytelen, drogos nőt. A lakása koszos, igénytelen, segélyeken tengődik, a néger palija is már régen elhagyta. Egyedül "neveli" félvér gyerekét, aki végig kitart mellette.
7/10
Böhöm 2021 máj. 01. - 00:57:28 7/10
Nagy hatású film az igazi áldozatokról, a drogosok szeretteiről, akiknek még kisebb-nagyobb esélyeik lehetnek a túlélésre, illetve hogy ne ugyanabba a létbe, vagy inkább kéleltetett halálba sodródjanak ők is. Sajnos a valóságban rendkívül ritka a happy-end az ilyen sztorikban, itt sem teljesen egyértelmű a befejezés. De sajnos megoldás sincs a filmben, a legkisebb mértékben sem. Lehet hogy a valóságban sincs. Dehát ez egy film. Értem én, hogy realisztikus, csak száraz valósággal amúgy is tele van a világ. Én egy filmbe, főleg ha ilyen súlyos témáról szól, kérnék legalább egy kis megoldást, csak egy morzsányit...
Egyébként meg kifejezetten izgalmas, olyan fotelba szögezős film, mindenképpen megér másfél órát mindenki életéből.
5/10
itsme1 2021 márc. 28. - 18:03:54 5/10
A drogfüggőség komoly probléma. Kell is róla filmet csinálni, hogy a fiatalokat elrettentsék. Csakhogy a fiatalok nem biztos, hogy megnéznek egy olyan filmet, aminek nincs érdekfeszítő története, csak újra és újra forgatja ugyanazt a problémát. Minden tiszteletem a hitelesen játszó színésznőknek, de ez nekem kevés.