Megfigyelve

Bakancslistához adom
Watch List
18 éven aluliak számára nem ajánlott fülöp-szigeteki-amerikai-kanadai thriller, krimi-dráma, 94 perc, 2019

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

2016 nyarán az új fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte bejelenti az új drogellenes kampányát, mely szerint büntetlenül lehet végezni a drogbűnözőkkel. Maria és Arturo is a gyanúsítottak között van. Röviddel ezután Arturo titokzatos körülmények között meghal az utcán. Maria egyedül marad a három gyermekükkel. Ahogy válaszokat keresve Maria alámerül az alvilágba, rájön, az igazság sohasem fekete vagy fehér, és meg kell küzdenie a saját démonaival, hogy családját biztonságban tudja.
Forgalmazó: HBO

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
sexykex 2021 jan. 25. - 14:53:19 6/10
„Messziről jött ember azt mond, amit akar” – tartja a mondás. Sajnálatos azonban, hogy ezek a messziről jött filmesek most valószínűleg igazat beszélnek. A különös kijelentéseiről elhíresült Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök és diktátor elég sajátságos eszközökkel kormányoz.
„Az a parancsom a rendőrségnek és a katonaságnak, hogy ha valaki bajt kever, és életveszélyes, akkor lőjék le” – mondta Rodrigo Duterte. Ezt a kijelentést nem a kábítószer ellenes harc során, hanem tavaly a koronavírus járvány megfékezésével kapcsolatban mondta az elnök. Nagy harcos és még mindig népszerű a 2016-ban megválasztott államfő. Küzd a kommunisták, az iszlamisták és a bűnözők ellen is. Eközben: „A hadsereg tagjait felszólította arra, alkalmazzanak erőszakot a női lázadókkal szemben.” (Valószínűleg szexuális erőszakra gondolt.) Nem kifejezetten demokratikus eszközei közül szerintem legveszélyesebb a listázás: „Hitler hárommillió zsidót mészárolt le. Itt pedig hárommillió kábítószerfüggő él. Szívesen végeznék én is velük” – jelentette ki Duterte megválasztását követően és a fegyveres erők elkezdték a „halállisták” összeállítását. Napjainkban már a politikai ellenfeleiket is listázzák a kormányerők, tehát a fejlődés megkérdőjelezhetetlen.

A film ezeket a különös fülöp-szigeteki hétköznapokat kívánja bemutatni. Mint minden harc, a drogellenes is a közkatonákat – a fogyasztókat és az utcai dílereket – sújtja elsősorban. A tábornokok – a drogok nagykereskedői, a drogbárók – továbbra is nyugodtan alhatnak. A film eszközei viszonylag szegényesek, mint Manila külvárosa és ázsiai beütésű a rendezés és a színészi munka is. Nem véletlenül, hiszen az amerikai születésű Ben Rekhi ázsiai gyökerekkel rendelkezik. Hitelessége ellenére sem ájultam el tőle.
10/10
Hu-vej 2020 jún. 30. - 17:33:16 10/10
Nyomasztó, igaz film, Alessandra de Rossi ihletett alakításával.
10/10
Drizari 2020 jún. 28. - 10:15:46 10/10
Sajátos módszerekkel küzdenek a kábítószer-fogyasztás és terjesztés ellen. A film története (ami valós alapon nyugszik) ahogyan halad előre, úgy változhat a néző érzése és véleménye. Itt nem alkalmazzák a "3 csapás" elvét, az USA-ban marihuána terjesztőket csuktak már be életfogytiglanra. Duarte elnök módszere "költségkímélő", engedélyezte a megölésüket. Habár a költséghatékonyság megkérdőjelezhető, mert az amerikai börtönlakókat dolgoztatják, kell az olcsó munkaerő. Erkölcsileg azonban megkérdőjelezhető mindkét módszer. A film 10/10