MüpArt classic - Rossini: Kis ünnepi mise

Bakancslistához adom
magyar koncertfilm, 91 perc, 2014

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Közreműködik: Ludmilla Bauerfeldt - szoprán, Shin Je Bang - mezzoszoprán, Carlos Cardoso - tenor, Simon Lim - basszus, Vincenzo Scalera, Marco de Gaspari - zongora, Paolo Troian - harmónium, valamint az Accademia Teatro alla Scala szólistái és kórusa. Vezényel: Bruno Casoni.
A zseniális operaszerző hosszú időre hátat fordított a kompozíciós munkának, a több évtizedes szünet után, 1864-ben fejezte be a Kis ünnepi misét. Különleges mű ez ebben a műfajban, - Rossini az eredeti partitúrához írt feljegyzései: "Petite Messe Solennelle, négy szólamra, két zongora és harmónium kíséretével" - is rendhagyó előadói apparátust jelöl meg. A cím is félrevezető, hiszen terjedelmében nem nevezhető "kis" misének, ugyanis hosszabb műről van szó az ismert, hagyományos miséknél. A mester "utolsó öregkori bűnének" nevezte az alkotást a partitúra elejére írt "ajánlásában": "Jó istenem - íme elkészült ez a szegény kis mise. Vajon igazán megszentelt zene ez, vagy átkozott zene? Az opera buffára születtem, jól tudod! Egy kevés tudás, egy kevés szív, ez minden. Légy hát áldott és fogadj be engem a Paradicsomba."

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
drProktor 2014 máj. 01. - 23:19:43
Szerintem fantasztikus!
Megkockáztatom: humoros!
Két zongorista van? Jól gondolom?
feketevipera 2014 máj. 01. - 22:47:35
Számomra nem a Kis ünnepi mise az abszolút kedvenc Rossini-mû, de azt hiszem, a maga nemében mégiscsak remekmû (természetesen a Stabat Materrel együtt). Egyéni hangulatú alkotás ez, külön érdekesség a harmónium és a zongora szerepeltetése, engem nagyon meglepett, amikor meghallottam ezeket a hangszereket, mindössze ezek biztosítják a kíséretet, pedig lehet, hogy mindenki nagyzenekari hangzásra számít, ha misére gondol (fõleg ünnepi misére). Bár kicsit hosszúnak tûnik ez a bõ másfél óra, nagyon megéri meghallgatni/megnézni, valódi élmény, annak ellenére tetszett, hogy még egyszer mondom: nem biztos, hogy ez a csúcs Rossinitõl, de így is nagy mû. Mondjuk az elõadók számomra ismeretlenek, lehet, hogy csak én maradtam le a mai világtól, de valahogy nem hallottam még a közremûködõk nevét. De aki csak teheti, élvezze ezt a muzsikát, annyira ritkán hallható (mondom ezt vidékiként, ahol megpusztulhat az ember kultúra híján, a nagyobb városokban néha talán elõveszik).