Puszta kézzel

Bakancslistához adom
Mudcats
amerikai ismeretterjesztő filmsorozat, 60 perc, 2012

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Amerika szívében évről évre megrendeznek egy ősi hagyományon alapuló - mindezzel együtt szokatlan, sőt meghökkentő - erőpróbát: az Oklahomai Meghívásos Pusztakezes Harcsafogó Versenyt, melynek keretében a rivalizáló csapatok tíz héten át mindent megtesznek érte, hogy minél több és nagyobb harcsát fogjanak ki a vízből - a verseny nevéhez méltón minden segédeszköz nélkül, csupán a kezük segítségével.

Az idei mezőny bivalyerős, hisz ott van benne az elmúlt évi bajnok Scooter Bivins; Bivins örök ellenfele és legerősebb kihívója, Marion Kincaid; a fiatal, feltörekvő Teddy Good; a teletetovált, hatalmas termetű Don "Katt Daddy" Brewer; valamint a 40 éves tapasztalattal a háta mögött az összetett verseny egyik fő esélyesének tartott Lee McFarlin, "a Legenda". A Nat Geo kamerái a verseny során a parton, a csónakban és a víz alatt is jelen vannak, így közvetlen közelről figyelhetjük a legizgalmasabb mozzanatokat - például azt, ahogyan az egyik versenyző ledugja a kezét egy harcsa torkán, hogy így, afféle "élő kesztyűként" viselve próbálja meg kirántani zsákmányát a vízből.

Ez a halfogási technika meglehetősen őrültnek és kockázatosnak hangzik, de hát ezért dolgoznak párban a puszta kezes harcsahorgászok... A csapat egyik tagja lemerül a fenékre (akár hat méter mélyre is!), hogy kirángassa zsákmányát az barlangjából, párja pedig eközben odafenn várakozik, készen rá, hogy a halat megkötözze, vagy, ha a helyzet úgy kívánja, azonnal közbeavatkozzon. És, ahogyan a sorozatban látni fogjuk, veszélyes helyzet akad bőven: szemtanúi leszünk például, amint az egyik horgász kis híján megfullad, amikor egy harcsát próbál kirángatni üregéből 4,5 méter mélyen.

A puszta kezes harcsafogás több mint hobbi ezeknek az embereknek az életében: a halakkal való hősies megküzdés egy rítus, afféle közösségerősítő beavatási szertartás ezen a vidéken, mely nemzedékről nemzedékre öröklődik, és amelyet egy napon a verseny résztvevői is továbbadnak majd gyermekeiknek és unokáiknak.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?