Rémálmok nyomában

Bakancslistához adom
magyar portréfilm, 80 perc, 2004

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Randolp Louis Braham Désen született, s a harmincas években apja bölcs tanácsára, ragyogó intellektuális képességei ellenére kitanulta a műbútorasztalos szakmát. Soha nem gondolt rá, hogy a kis asztalos inasból egyszer a New York-i Városi Egyetemen az államtudományok kitüntetett doktora lesz. 1948 óta él az Egyesült Államokban, s dolgozószobája a XX. századi magyar történelem kutatásának legfontosabb központja. A fasiszta népirtás magyarországi szakértője, több mint ötven könyvet publikált. Izgalmas, fordulatos életútját követi végig a portréfilm.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
vegso 2022 jan. 02. - 22:50:53 10/10
Egy nagyszerű ember, kutató élete. Köszönöm, hogy ismerhettem a Professzor Urat.
fáklyás menet 2012 jún. 23. - 23:03:09 Előzmény feketevipera
Igazad van abban, hogy nem szabad összekeverni a fasizmust és a nemzetiszocializmust, de ebben az esetben még sincs teljesen. Ugyanis lehetne értelme annak a mondatrésznek, hogy "A fasiszta népirtás magyarországi szakértõje". Ugyanis ez azt jelenti, hogy Magyarországon élt (legalábbis egykor) szakértõje õ a fasiszta népirtásnak. Feltéve, hogy fasiszták valahol valamikor népirtást követtek el. A 2. v.h.-ban pedig ez könnyen elõfordulhatott a fasiszták vezette Olaszországban.
adamnagysweetmovie 2012 jún. 23. - 12:51:55 Előzmény feketevipera
Talán átélte, de nemcsak akkor van "joga" tanulmányozni....

Szerintem nem kisebb ökörség azt mondani, hogy "kommunizmus" az 1948-1989 közti teljes idõszakra, vagy akár kommunistázni 2010-ben.

Mondjuk ez primitívség és politikai manipuláció, te (és én is ezt pártolom) pedig a történelemrõl, mint tudományról beszélsz.
Tisztább fogalmak, tisztább gondolatok kellenek, és nem (lenne) szabad átideologizálni egyik irányba sem a múltat.
feketevipera 2010 márc. 17. - 19:13:04
Vajon hogy a francba lehetne egyszer és mindenkorra az emberek fejébe verni, hogy a fasizmus és a nemzetiszocializmus nem ugyanaz? Ennek megfelelõen hamis az ismertetõ azon kitétele, hogy "a fasiszta népirtás magyarországi szakértõje". (Máskülönben meg hogyan lehetne magyarországi szakértõ az, aki több mint 60 éve az USA-ban él? Legfeljebb a magyarországi népirtás Egyesült Államokban élõ szakértõje lehetne.) Magyarországon NEM VOLT FASIZMUS, nemzetiszocializmus viszont igen. A nyilasok nemzetiszocialista ideológiát képviseltek, nem pedig fasisztát. Úgy tûnik, rendesen hatott az elmúlt rendszer agymosása, hiszen még ma is hallani olyanokat, hogy "a fasiszta németek" (a német szélsõjobboldaliak sem fasiszták voltak, hanem nemzetiszocialisták), "fasiszta nyilasok" stb. Jó lenne már, ha végre tudatosulna az emberekben a különbség, és nem dobálóznának ilyen kifejezésekkel. Egyébként ha nem hisz nekem valaki, akkor olvassa el pl. Ormos Máriától a Nácizmus-fasizmus c. könyvet, ott világosan le van írva minden.