Rómeó és Júlia

Bakancslistához adom
Shakespeare's Globe: Romeo and Juliet
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol romantikus dráma, 172 perc, 2009

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A halálukban hallhatatlan veronai szerelmesek történetének korhű színrevitele a londoni Shakespeare's Globe előadásában. Shakespeare örökérvényű műve 1597-ben jelenik meg először nyomtatásban, születése néhány évvel korábbra, 1594-re tehető. Shakespeare Rómeó és Júlia című gyönyörűen tragikus meséje egy nagyon régi legenda- nem első, és nem is egyetlen- újraköltése. Az emberek mégis Shakespeare nevéhez fűzik ezt a darabot, mert utánozhatatlanul szenvedélyesen írta le.
A történet Veronában játszódik, egy olasz városban. Két ösidők óta gyűlölködő családot mutat be: a Montague- kat, és a Capulet- eket. A Montague fiú- Rómeó, és a Capulet lány- Júlia- egymásba szeret, titkon összeházasodnak, ám a frigy halált hozó bonyodalmakba torkoll.
A két rivalizáló család közt kialakult heves utcai verekedés előzi meg Rómeó és Júlia első találkozását. A bimbózó szerelemnek sem ez a tény, sem pedig az, hogy Júliát egy másik nemes ifjúval jegyezték el, nem állhatja útját. Elég erős-e a szerelem, hogy túlélje a két fiatal családjának viszálykodását? Immár halállal lakol, aki ismét megtöri a békét. Néhány családtagot, mint például Júlia unokatestvérét, Tybaltot sem rábeszélés, sem fenyegetés nem tart vissza egy újabb erőszakos lépéstől. A tények ellenére optimista Rómeó és Júlia meg kívánja pecsételni egymás iránti szerelmét, boldogságát. Azonban amikor újabb utcai vérontásra kerül so, az ifjú pár magára marad, és kétségbeesetten keres kiutat Lőrinc barátnál...
A magyar felirat Nádasdy Ádám műfordítása alapján készült.

Stáblista:

Szereplők

Rómeó, a Montague család fia
Júlia, Capulet család leánya
Dajka, Júlia dadusa
Benvolio, Montague unokaöccse

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?