Röpülj pávától a Fölszállott a páváig

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2012

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Amíg Kodály Zoltán élt rengetegszer hívta fel a figyelmet a magyar népzene erejére. Halála után két évvel hittel és lelkesedéssel folytatódott Kodály eszméje a Röpülj páva elnevezésű országos népdalversennyel.
Az első elődöntőt Szarvason tartották, ahol Erdei Ferenc író bevezetőjében a következő kérdésre kereste a választ: "Népdalverseny a Televízióban 1969-ben - nincs ebben valami reménytelen elavultság, valami kibékíthetetlen ellentmondás?"
Erdei nyomán ebben a műsorban körbejárjuk, hogy 43 évvel ezelőtt kik, miért és hogyan vettek részt a televíziós produkcióban és mi történt azóta velük. És természetesen arra is választ adunk, hogy mit jelentett akkor egy népdalverseny a televízióban és mit jelent 2012-ben. A Fölszállott a páva produkció sorozat bevezető adásában hidat építünk a két műsor között.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
vadimari 2012 nov. 11. - 07:55:52
Az utóbbi idõk egyetlen mûsora, ami képes odaszegezni a képernyõ elé. Végre látni normális, életszagú, nem sztárnak vágyó, egészséges testû, lelkû, gondolkodású, csillogó szemû fiatalokat, akik valóban értékeset csinálnak és ezt tudják is. A zsûri a lehetõ legprofibb (hisz nagyjából úttörõi annak amit most értékelnek), kísérõszövegei nagyon érdekesek.
A kamerák rossz helyrõl fotóznak, a zsûritagok feje térdig belóg a táncosok lábába, sosem sikerül elcsípni mikor valaki szólót táncol, helyette éppen Szalonnát, vagy a bõgõs kezét, az egész stúdiót, vagy valami más lényegtelent mutatnak. Nem veszik észre, hogy a kamerába vakít fél percen át egy szemben levõ reflektor és még sorolhatnám.
A rendezõ mintha életében nem látott volna táncosokat.
10/10
peronoszpóra 2012 nov. 10. - 12:02:31 10/10
Annyira unalmas már az effajta kesergés!
adamnagysweetmovie 2012 okt. 01. - 08:47:24
magyarkodó
adamnagysweetmovie 2012 okt. 01. - 08:46:53
Amitõl Szõts István filmjei nem mûviek, amivel túllépnek a népies-gyöngyösbokrétás-magyaros stílusból. Autentikus, drámai, társadalomkritikus.
offtopic
fáklyás menet 2012 okt. 01. - 00:18:27 Előzmény adamnagysweetmovie
Ha ez most "mûmagyarkosás", akkor milyen az igazi, nem mû magyarkodás, milyennek kellene lenni? Az elnéptelenedõ falvak még most is valóságosak, sõt most még inkább. Csak melléjöttek a néptelenedõ városok és az elcigányosodó települések (Sz-Sz-B megyében vagy épp az Ormánságban). De ne keseregjünk, és ne is csak õrizzük hagyományainkat, hanem éljük õket!
adamnagysweetmovie 2012 szept. 25. - 15:21:27
A 60s években a falukutatást, a szociográfiát, a falvak elnéptelenedésének, a nyomornak, a népi kultúra elsorvadásának a feltárásába illeszkedett.
Ma - mûmagyarkodás, cseppet sem javuló nyomor közepette:(