Sakknovella

Bakancslistához adom
Schachnovelle
15 éven aluliak számára nem ajánlott német háborús filmdráma, thriller, 110 perc, 2021

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

A Stefan Zweig regényéből adaptált film 1938-ban játszódik, nem sokkal a második világháború előtt, amikor a Wehrmacht megszállja Ausztriát. Josef Bartok ügyvéd és felesége, Anna az Egyesült Államokba akar szökni, ám nem sokkal ezelőtt Josephet letartóztatja a Gestapo. Amikor nem hajlandó együttműködni és átadni minden információt a nemesség és a papság ügyeivel kapcsolatban, magánzárkába helyezik. Az egyetlen tárgy, amit sikerül becsempésznie magával, az egy sakk-könyv. A következő néhány hónap során megtanulja az összes játékkonstellációt, és olyan képzeletbeli játékokat játszik, amelyekben fejben mozgatja a fekete és a fehér figurákat. Ez a kettősség hamarosan hasadást okoz egójában és személyiségében, az elvesztett játékok pedig bosszúvágyat ébresztenek benne.

Stáblista:

Szereplők

Dr. Josef Bartok
Mirko Czentovic / Franz-Josef Böhm
Johann Prantl
Alfred Koller
Owen McConnor

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
InteriorLulu 2023 márc. 26. - 22:11:53 9/10
A tartalomismertető utolsó félmondata téves, semmi olyanról nincs szó, hogy az elvesztett játékok bosszúvágyat ébresztenének benne.

SPOILER!
"Egy teljes év. És megszökött anélkül, hogy elhagyta volna a szobáját... Megnyerte a játszmát."
Ez a film kulcsjelenete. Böhm, a titkosrendőrség kihallgatótisztje a film végefelé mondja rezignáltan maga elé a padlón fekvő, önkívületben magában mormogó, már a saját maga által felépített világban járó Bartokról. Böhm előtt a nyitott sakk-könyv, az egyik oldalon két nagymester portréképével - Böhm itt jön rá, itt tudatosul benne, hogy a fontos információkat birtokló ügyvéd, akit egy éven át próbált megtörni, az egyik nagymester képzeletbeli alakját magára öltve immár végérvényesen eltűnt előle.
(A Böhm által megszemélyesített magyar világbajnok-nagymester pedig ekkor adja fel a Bartok-alteregó holland sakkozó elleni küzdelmet, beismerve neki vereségét - Bartok fejében).
9/10
InteriorLulu 2023 márc. 15. - 01:02:32 9/10 Előzmény itsme1
Hogy mit akart üzenni? Azt, amiről a filmvégi, tőle való idézet is szól, hogy a legembertpróbálóbb körülmények között is rendíthetetlenül hinnünk kell az emberi elme legyőzhetetlenségében.
Nagyjából ez a film mondanivalója is, és ennek - szerintem nagybani - sikerültségéhez Oliver Masucci valóban drámai alakítása erősen hozzátesz, mármint szintén szerintem, és anélkül, hogy részemről "élezném" ezt az alakítást. Ez utóbbit meghagyom neked és mindazoknak, akikkel együtt élezed.
8/10
nefefe 2023 jan. 03. - 20:29:55 8/10
Nagyon megrázó film. Újabb adalék a háború szörnyűségeiről, illetve annak utóhatásairól. Egy epizód a háttérről, egy ember megpróbáltatásairól, emberfeletti erejéről, és arról, hogy élte túl mindazt a lelki-terrort, amit vele szemben elkövettek. Nem tudom, mi lett volna jobb neki, ez a szellemi megpróbáltatás, vagy egy esetleges fizikai atrocitás. Erős mondanivalója van a filmnek (többféle is), de ezt mindenki maga döntse el, hogy neki mi… Csak bele kell képzelni magunkat a szituációba. Mit tennénk hasonló esetben? Elgondolkodtató, jó film, érdemes megnézni.
5/10
itsme1 2022 dec. 26. - 08:42:55 5/10
Azon gondolkozom, vajon mit akart üzenni az író ezzel a történettel, van-e egyáltalán mondanivalója a filmnek, vagy csak élezzük Masucci drámai alakítását.
5/10
pihes 2022 okt. 22. - 14:35:58 5/10
5/10