Szülők és gyerekek: használat előtt felrázandó

Bakancslistához adom
Genitori & figli: Agitare bene prima dell'uso
olasz vígjáték, 110 perc, 2010

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A felnőttek és a fiatalok világának szembeállítása-ütköztetése jelenik meg a tizennégy éves Nina csalódott tekintetén keresztül. Amikor egy délelőtt olasztanára, Alberto - aki a fiával, Gigioval történt óriási veszekedését követően tér vissza - a "Szülők és gyerekek: használati utasítás" című témát adja az osztálynak, Nina érzi, hogy életében először, nyíltan írhat a saját családjáról: a szüleiről, Luisáról, aki főnővér egy kórházban és Gianniról, aki elhagyta feleségét és gyerekeit, hogy egy bárkán élhessen.

Beszélhet a barátságról, mely anyját Clarahoz, volt férjének titkos szeretőjéhez fűzi és arról a különleges barátságról, mely anyja és kollégája, Mario között szövődött. És beszélhet testvére, Ettore megmagyarázhatatlan rasszizmusáról és egy titokzatos nagymamáról is, aki húsz év után váratlanul felbukkan.

De Nina elsősorban magáról szól: barátnőiről, a tragikomikus estéről a diszkóban, a nagyobb fiúkkal való randizásról és első nagy szerelméről, Patrizio Cafieróról, a mulatságos fiúról, akinél csak a gúnyneve mulatságosabb: Ubaldolay. A Nina tollából kikerekedő történet nem kis meglepetésekkel szolgál Alberto és felesége, Rossana számára, akik a dolgozatot olvasva Gigioval kapcsolatban olyan dolgokra jönnek rá, melyekre húsz év alatt nem is gondoltak.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?