Tízparancsolat

Bakancslistához adom
Dekalog
16 éven aluliak számára nem ajánlott 58 perc, 1990

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Dorota Geller
Lazar Jacek
Shopkeeper
Young Man with Canoe
Andrzej Geller
Gynecologist
Philatelist
Stamp Collector at the Stamp Exchange
Taxi Driver
Apartment Caretaker
Man in Okecie
Policeman
Tenement Resident
Michal's Friend
Merchant near the philatelic shop
Bearded Man
President of Philatelists
Jarek's Mother
PKP employee riding a skateboard

Hozzászólások

Szerinted?
URI febr. 21. 23:22:14
EREDETILEG:
1.Parancsolat: Én, az Úr, vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem. Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak.
2.Parancsolat: Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, akik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, akik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.
3. Parancsolat: Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, aki az ő nevét hiába felveszi. És így tovább.
A katolikus egyház szépen meghamisította a Biblia egyik legfontosabb részét, ezeket a parancsolatokat, az első kettőt helyettesítve ezzel, az összevont csonka verzióval, hogy kikerülje a bálványimádás, pl. Mária kultusz tilalmát, ami pl. a 70 éves babiloni fogsághoz vezette Júdeát (Júda + Benjámin fél törzse), ill. az asszír szétszóratáshoz Izrael 10 törzsét, amely még most is tart (!) :
Az első parancsolat: "Én vagyok a te Urad, Istened. Uradat, Istenedet imádjad és csak neki szolgálj!"
Második parancsolat, tehát nem a harmadik(!): "Isten nevét hiába ne vegyed!"
A filmsorozat a kommunista államhatalmi rendszer bukésa után felvállalja, hogy Isten létezik, de eközben tehát ezt a súlyos katolikus csúsztatást kívánja közkinccsé tenni, nyomatékosítani.
NO COMMENT.