Unokáink sem fogják látni / 200. jubileumi adás

Értékelés:

30 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: "Szeptember 30-án kétszázadik adásához érkezik a közszolgálati tévé városvédő műsora. 1980 óta, közel harminc éve emelek szót, használom a kép és a nyilvánosság erejét értékes épületek, hagyományt őrző utcai tárgyak, régi közlekedési eszközök érdekében, sokszor sikerrel, olykor eredménytelenül. Segítséget és fórumot jelent a műsor a műemlékek, s a potenciális műemlékek, a falu-, vagy városkép, az ország örökségének megőrzésért tenni, akár összefogni is kész embereknek. Készséggel számolok be az elért eredményekről, s arról, ami bajban van, megmentésre vár. Ezúttal sem lesz másképp. Az ünnepi műsorban is pusztuló és megújuló kastélyokat, falusi házakat, városi palotákat mutatok, lesz híd, szobor, kultúrház, templom, zsinagóga egyaránt. És néhány kedvenc helyszínre is visszatérek? Vajon mire elég az éppen aktuális adásidő, az eltelt 28 év, a kétszáz adás?" Ráday Mihály

A műsor ismertetése: Ráday Mihály városvédő műsora.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
baribarany 2010 okt. 06. - 21:04:34
1.) E hét péntekén, október nyolcadikán délután három órakor kezdõdik Budapest belvárosában, a Kristóf téren az a tiltakozó demonstráció, amelyet a fõváros építészeti örökségének védelmében szervezünk és amelyre minden egyetértõ olvasónkat és szimpatizánsunkat szeretettel várjuk.
A történelmi városszövet, az utca- és telekrendszer, a különbözõ korú épületek együttese évszázadok emlékezetét hordozza. Ebbõl ítéltek bontásra többet is a Bécsi utcában". "Helyére [...] a városképbe nem illeszkedõ üvegpalotát építenének a házak fölé emelkedõ, szivar alakú építménnyel. [...] A tervhez a nyár derekán neves építészek adták jóváhagyásukat, annak ellenére, hogy az sem a fõvárosi szabályozási tervnek, sem a Világörökség-zóna elõírásainak nem felel meg. [...] A budapesti belváros ilyen mértékû átrajzolása az UNESCO által adományozott világörökségi cím elvesztésével járhat. [...] Ne fordulhasson az elõ, hogy bármiféle korszerûségre hivatkozva, a magasabb rendû jogszabályoknak fittyet hányva, szakmai és civil szervezetek tiltakozását figyelmen kívül hagyva döntsenek a fejünk fölött ilyen horderejû ügyben! [...] Rendezvényünk végén élõláncot alkotunk a veszélyeztetett épületegyüttes körül. Védjük meg a budapesti építészeti örökséget! Tiltakozzunk együtt Budapest történeti belvárosának szétzúzása ellen!

2) A történeti értékek rombolása elleni tiltakozásukat azok is kifejezhetik, akik pénteken délután nem tudnak részt venni a demonstráción: a http://epiteszforum.hu/node/16452 címen, az Építészfórum honlapján lehet csatlakozni ahhoz a tiltakozó nyilatkozathoz, amelyet öt Ybl-díja építész kezdeményezett és amelyet eddig közel ötezren írtak alá, köztük neves újságírók, urbanisták, közéleti személyiségek. Az állásfoglalás teljes szövege a fenti címen olvasható: ha egyetért az abban foglaltakkal, ugyanitt csatlakozhat névvel, továbbá a kezdeményezéshez kapcsolódó, ún. Facebook-csoport segítségével is. Köszönjük, ha -- például hírlevelünk továbbításával -- mások figyelmét is felhívja a demonstrációra és a tiltakozásra.
9/10
Cyberia 2010 márc. 02. - 16:31:40 9/10 Előzmény kramerallrad
Egyik legjobb.
kramerallrad 2008 okt. 01. - 13:07:10
Ráday úrnak tipikus vasárnap délutáni hangja van. Ezért is szeretem nézni ezt a mûsort.
kokar 2008 aug. 03. - 23:04:19 Előzmény Szilárd007
helló, esetleg írt valaki hogy meglennénk a részek? engem is érdekelne.... kössz
kokar 2008 aug. 03. - 23:03:36
engem is érdekelne az egész sorozat, sajnos az mtv videóportálján csak pár évre visszamenõleg vannak meg, és abból is kb. fele nem elérhetõ.... Ha valaki tud bármilyen módot a megszerzésre, kérem írjon!
10/10
Szilárd007 2008 máj. 30. - 12:15:04 10/10
Heló Mindenkinek!

Érdkelne az egész sorozat.
Akinek megvan,kérem írjon!