A nulladik óra / A North Hollywood-i tűzpárbaj

Bakancslistához adom
Zero Hour / North Hollywood Shoot Out
angol-kanadai dokumentumfilm sorozat, III / 5. rész

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Miközben két fegyveres rabló a személyzetet és a vásárlókat tartja fogva a Bank of America egyik bankfiókjában Hollywood északi részén, North Valleyben, teljesen megfeledkeznek az épület előtt egyre növekvő rendőri jelenlétről. Hamarosan az amerikai rendőrség történetének legrendhagyóbb és legerőszakosabb tűzharca bontakozik ki.

Az 1997-ben Los Angeles belvárosában kialakult tűzharc, amely 350 Los Angeles-i rendőr és mindössze két fegyveres rabló között folyt, leginkább egy hollywoodii alkotás filmjelenetéhez hasonlított. A rendőrök döbbenten fedezték fel, hogy a rablók nemcsak jobban voltak felfegyverkezve, de jobban is tudtak védekezni. Mindkét férfi Kevlar testpáncélt viselt és automata fegyvereket használt, a rendőrség egységes 9 milliméteres Barettaja egyszerűen nem fogott a rablók páncélján. Ez egészen addig ment így, amíg be nem vetették a különleges fegyvernemeket és a veszélyes harcászati módokat, amelyeknek köszönhetően véget vetettek ennek a patthelyzetnek. Tíz darab benzines autót tönkretettek, az egyik több mint 57 találatot kapott. Egy út menti bódéba, amelyet a rendőrök fedezéknek használtak pedig 150 lövedék fúródott. A hihetetlen fegyverarzenál és az összecsapás mértékének ismeretében, kész csoda, hogy mindössze csak a két rabló esett áldozatul. A dokumentumfilm ezt az adrenalinnal telített egy órát idézi fel az érintettekkel készített interjúk, rögzített rádióbeszélgetések, valamint archív felvételek segítségével, amelyet egy híradós helikopter rögzített.

A műsor ismertetése: Bizonyos órák és percek megváltoztatják a történelem menetét. Ilyenkor minden egyes másodperc, szó és döntés már-már elviselhetetlen feszültségtől terhes és kihat nem csupán egy nemzet, hanem az egész emberiség sorsára is.

Gyakran halljuk, hogy az ilyen órák -és nem pedig az év előre megtervezett hónapjai- hordozzák magukban a legnagyobb változásokat. Bár ezek az események a történelem részeivé válnak, csak nagyon keveset tudunk a végzetes pillanatok szörnyű eseményeiről és döntéseiről.

A visszaszámlálást mutató órával és a megosztott képernyővel a sorozat a sorsdöntő órát, a kulcsszereplők nézőpontját és a cselekmény központi helyszíneit bemutatva hozza közel a nézőhöz. A csúcsminőségű rekonstruált jelenetek művészi módon vegyülnek archív- és híradófelvételekkel, szemtanúk beszámolóival és megrendítő interjúkkal. Alapos kutatómunka garantálja, hogy amit látunk, az a valóságon alapul. A közvetlen forrásokon - naplókon, leveleken, telefonbeszélgetéseken és nyomozati eredményeken - alapuló, vizuális megoldásaiban újszerű és drámai hatású sorozat új korszakot nyit a televíziózás történetében.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?