Családi krónikák / A Püski család

Bakancslistához adom
dokumentumfilm sorozat, 30 perc

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A Családi krónikák sorozatban a Püski család kerül bemutatásra. A Püski kiadó 70 éve áll a magyar könyvkiadás és a kultúra szolgálatában.
Püski Sándor 1938-ban nyitotta meg könyvesboltját. 1939-ben alapította meg a Magyar Élet Könyvkiadót, amely főként népi írók műveinek megjelentetésével foglalkozott. A kiadót 1950-ben államosították, Püski Sándort pedig 1962-ben hamis vádakkal bebörtönözték, egy év elteltével szabadult. 1966-ban kapott útlevelet, majd feleségével 1970-ben az Egyesült Államokba emigrált. Kitelepülésük után kezdetleges körülmények között, a lakásukról terjesztettek. Később előadókörutakat szerveztek Magyarországról meghívott művészekkel. Püski Sándor 1974-ben vásárolta meg New York magyar negyedében az igen elhanyagolt állapotban lévő Corvin nevű kis könyvesboltot.
1975-ben hozták létre a Püski Kiadót, amely az egykori Magyar Élet szerzőgárdáján kívül az akkori Magyarországon politikai okokból közlési lehetőségekhez nem jutott szerzők munkáit adta közre. A Püski-Corvin Magyar Könyvesház a Nyugaton élő magyarság szellemi központjává vált. 1989-ben tért vissza Budapestre. Krisztina körúton lévő könyvesháza a népi irodalom szellemi örököseinek gyűjtőhelyének számít. Az alapító munkáját később fiai Püski László és Püski István, majd unokái Püski Atilla és Püski Csaba is segítették.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?