Afrika vadonjaiban / Az Okavango-delta

Bakancslistához adom
dél-afrikai természetfilm, 3. rész, 52 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az aktuális rész ismertetője: Madártávlatból nézve érthetjük meg a természetnek ezt a rendkívüli képződményét, hiszen az Okavango egyedülálló, a megszokottól eltérő édenkert. Képzeljük el, hogy valahol egy hegység lábánál elindul egy patak, amely több mellékág tápláló vizétől folyóvá duzzad, s a síkságokon lassan hömpölyögve keresi a tengert vagy az óceánt, ámde sohasem éri el. Az Egyenlítő környékén lévő forróság ugyanis nem biztosít folyamatos, kiegyenlített vízutánpótlást, s így a folyó gyakran kiárad, új medreket keres magának, majd a párolgás miatt kiapad. A magasból nézve azt láthatjuk, hogy a Kalahári sivatag kellős közepén van egy legyezőszerűen szétterülő hatalmas oázis, amelyben pezseg az élet, növények és állatok birtokolják, kezdeténél behatol egy folyó, ámde nem hagyja el a területet. Eltűnik, elragadja az oázis. Ez jólétének alapja.

A műsor ismertetése: Hiszünk benne, vagy sem - bolygónkon léteznek még édenkertek. Kultúránkban ezekhez a fogalmakhoz általában olyan képzetek kapcsolódnak, mint érintetlenség, elkerítettség, nyugalom és béke, rend.

Saját, belső, immanens rend, amely egyszerű törvényszerűségek szerint érvényesül. Ebben a tételezésben általában ember nélküli világ ez, ahová csak bekukkanthatunk, beleshetünk. Gyakorlatilag ezt a lélektani formulát szolgálja ki ez a sorozat, amely olyan elhagyott területekre kalandozik egy szűk televíziós stábbal, ahol még nem igazán járt ember, vagy nem igazán telepedett meg.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?