Erősebb hatalom / Dánia és Chile

Bakancslistához adom
amerikai dokumentumfilm sorozat, 3. rész

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az aktuális rész ismertetője: 1943 nyarán, a II. világháború közepén Dánia már több mint három éve német megszállás alatt állt. Megszállókkal szembeni ellenállás csak szórványosan alakult ki, de később a német brutalitástól provokált dánok sokkal merészebben szálltak szembe a náci háborús gépezettel. Számos erőszakmentes tüntető munkássztrájkot kezdeményez. Aztán amikor az SS-katonák megérkeznek, hogy a dániai zsidókat összegyűjtsék, majd deportálják őket a haláltáborokba, a dánok megmentik polgártársaikat azzal, hogy hajókkal a sokkal biztonságosabb Svédországba küldik őket. A kísérlet felélénkíti a dánokat, majd hamarosan általános sztrájkokkal veszik fel a harcot a német irányítással szemben, és a dán titkos mozgalmak az erőszakmentességet helyezik előtérbe.
Az Augusto Pinochet tábornok vezette terrordiktatúrából a chileieknek egy évtized után elegük lett. Egy szakszervezeti vezető nemzetközi tiltakozó napot szervez 1983-ban, melyben a polgárok háztartási edényekkel zajt keltve tüntettek az utcákon, és megbénították a fővárost, Santiagót. Havonta követik egymást az ilyen tiltakozó napok, és egy nyílt, erőszakmentes ellenállás alakul ki Pinochet megbuktatására. De ahogy a szélsőségesek erőszakossá váltak, a kormány lehetővé tette a tüntetés erőszakos leverését. Egy gyilkossági kísérlet után Pinochet úgy hiszi, sérthetetlen - és belemegy egy népszavazásba, hogy legitimmé tegye a hatalma további gyakorlását. Dacolva az erőszakos fenyegetésekkel, az erőszakmentes ellenzék hajthatatlanul a diktátor ellen szóló "nem" szavazatokra buzdít, és ravaszul a média eszközeit használja fel, hogy népszerűsítse a változás pozitív képét, és a chileiek elutasították a rezsimet a szavazáson. Chile visszatér a teljes demokrácia ösvényére, erőszak nélkül.

A műsor ismertetése: Történet arról, hogy egy erőszakmentes hatalom milyen döntő szerepet játszott egy-egy országban a diktátorok megbuktatásában, katonai támadások visszaverésében és az emberi jogok védelmének biztosítása érdekében az elmúlt száz évben, és hogyan vált a demokratikus emberi jogok megszilárdításának eszközévé a XX. században. Tanulmány arról, hogy Mahatma Gandhi elméleteit hogyan használta fel Martin Luther King, Lech Walesa, Desmond Tutu és sok más személyiség, akik az elnyomás ellen harcoltak. A sorozat narrátora az Oscar-díjas Ben Kingsley, a műsort pedig Emmy-díjra jelölték a Kiemelkedő történelmi műsor kategóriában, a hír- és dokumentumfilmek között.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?