Érmelléki barangolások / Értarcsa

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 12. rész, 18 perc

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A Szent István által létrehozott vármegyerendszer egy ezredéven át sokat változott, de Bihar mindig a legnagyobbak és leggazdagabbak közé tartozott. Északi részét egy százezer holdas lápvilág foglalta el, amely az idegen számára ezernyi veszélyt rejtett, de az ott élőknek nyugodt, nélkülözéstől mentes életet adott. Az Érmellék volt a Kárpát-medence utolsó ősmocsara, az Alföldnek talán legkülönlegesebb tájegysége. Még a hatvanas években is a nádrengetegben vízimadarak százezrei költöttek, a helybeliek a 19. századi csíkászok, pákászok fortélyai szerint ritkították a kiapadhatatlan halállományt. A paradicsomi érintetlenséget csak mintegy harminc évbe számolták fel, de még ma is foltokban felfedezhető az egykori lápvilág. Ennek a különleges vidéknek jellegzetes községe Értarcsa, a hozzá tartozó Gálospetrivel és Éradonnyal.

A műsor ismertetése: Amikor az idegen Észak-Biharba téved, mintha egy időutazás részesévé válna. Nem elég azonban az autó ablakán kipillantani, meg kell ismernie a csendes kis falvak múltját, azt az aranykort, amikor még büszke királyi városok voltak, és a ma már fundamentumukban is alig látható váraikban fejedelmek kapitánykodtak.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
eroberter 2008 ápr. 24. - 08:40:28
Bocsesz, de melyik mait? Ha a IV.28.-án szerdán adottra gondolsz, akkor én igen...
maliko 2008 ápr. 23. - 21:31:22 Előzmény eroberter
Nem vette fel valaki a mai részt ?

Én felvettem, néhány kivételével az eddigieket.
Jó lenne összegyûjteni, mert igazán jó kis sorozat.

Remélem elõbb-utóbb megismétlik.
eroberter 2008 ápr. 06. - 20:34:16
Bizony kár, hogy ilyen idõpontban bírják nyomatni. Bár az utolsó 5 percre általában hazaérek...
kandrassy 2008 ápr. 06. - 09:40:36
Sajnos nem tudtam megnézni az elsõ három adást. Mi lenne, ha ismételnék jobb adásidõben (nem munkaidõben) és a mûsorban benne lenne melyik falu, község lesz ismertetve.