Ki kicsoda a filmművészetben? / Evald Schorm

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar ismeretterjesztő filmsorozat

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az aktuális rész ismertetője: Prágában született. Prágában végezte tanulmányait, a Famu-n 1962-ben kapott diplomát. Először a dokumentum filmstúdióba került, de hamarosan lehetősége nyílt az első játékfilm megrendezésére. A Mindennapi bátorság 1964-ben az első betiltott film lett a cseh új hullám történetében. De betiltották a szovjet megszállás után készült 1968-as Hetedik nap, nyolcadik éjszakát, a szintén 1968-as A pap vége pedig a hetvenes évek politikai konszolidációja jegyében került betiltásra. Nem kerülte el sorsát az 1971-es Kutyák és emberek sem.
1968 után a csehszlovák új hullám rendezőinek nagy része külföldre kényszerült (Milos Forman, Vojtech Jasny, Jan Nemec, Ivan Passer stb.) mások, Chytilová, Menzel azért megtalálták a módját, hogy otthon is dolgozhassanak, de Evald Schormot és filmjeit betiltották. Nem játszhatták a hazai mozik, és nem kapott lehetőséget forgatásra sem. Csak színházban rendezhetett, és néhány külföldi filmben játszhatott, többek között Gazdag Gyula - szintén betiltott - Bástyasétány hetvennégy című filmjében. Korábban még láthattuk Nemec Az ünnepségről és a vendégekről vagy Jires Tréfa című filmjében is, de aztán a filmszerepek is elmaradtak.
Csak 1988-ban állhatott ismét a kamera mögé és rendezhette meg Tulajdonképpen nem történt semmi című filmjét, de a "gyengéd forradalom" hozta lehetőségeket már nem tudta élvezni. 1988-ban váratlanul elhunyt. Régóta dédelgetett tervét, Bohumil Hrabal Túlságosan zajos magány című elbeszélésének adaptációját már nem készíthette el. Egy nagy műveltségű, csendes, filozofikus alkatú, hallatlanul tehetséges embert évtizedekre megfosztottak az alkotás lehetőségétől. A "történelem" nem adta meg neki a kárpótlást az eltékozolt évekért.
Tulajdonképpen nem történt semmi? Alakját emberközelből Gazdag Gyula idézi fel nézőinknek.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?