Bolyai-díjas tudósok / Freund Tamás agykutató

Bakancslistához adom
portréfilm, 5. rész

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Mi okozza a szorongást és a pánikbetegséget és milyen új gyógynövényalapú szerrel gyógyítható? Mik a legújabb eredmények az epilepsziával kapcsolatos alapkutatásokban?

Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a sorozat ötödik részében, amely Freund Tamás, agykutató életpályáját mutatja be.
Fő kutatási területe az agykéreg, ezen belül is a hippocampus. Már gimnáziumban elhatározta, hogy agykutató lesz, miközben zenei pályára is készült, klarinétozott jazz és szimfonikus zenekarokban.
Szentágothai János és Somogy Péter tanítványa volt, tanult Oxfordban, 31 évesen pedig már az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének osztályvezetője lett. Jelenleg az intézet igazgatója és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
vitkovits 2010 jan. 16. - 17:04:02 10/10
A nyolcvanas évek elején Lovász professzorral is lehetett Szegeden találkozni, a Geometria tanszéket vezette a JATE-n. Nem semmi, hogy ennek az ötrészes filmnek két fõszereplõje is tanárom volt. A Bor Zsoltot bemutató portréfilm igen jól sikerült, nagyszerûen "átjött", ahogy hétköznapi nyelven, közérthetõ módon tud beszélni akár a legbonyolultabb lézerfizikai problémáról is. (Az elõadásai és gyakorlatai is ilyen élvezetesek.) Sok ilyen film kellene, amelybõl kiderül, hogy a tudósok is emberek, nagyszerû magyarok, és ezerszer érdekesebbek, mint ezek az agyonsztárolt celeb-aliglények. Nálam ez a film tizes!
far vik 2010 jan. 03. - 17:14:28
Na, egy perce egy filmbevágásban épp szétdarabolt a varázsló egy embert fejszével a törzs szeme láttára és kisebb-nagyobb tálkákba osztogatta a vérét. Vasárnap délután 5 órakor. Az egy dolog, hogy mindjárt megyek hányni, de ezt gyerek is nézheti, és nincs karika. Meg ha van is. Ritoókot becsülöm, de a rendezõ részérõl ez valahogy így f@szság volt, de nagy !!!
10/10
atticusworld 2010 jan. 03. - 16:55:58 10/10
Tanulságos, szórakoztató vagy ha úgy tetszik, szórakoztatóan tanulságos. Ajánlom az ókori történelem iránt érdeklõdõknek, de nem csak nekik.