Európai kóstoló / Görögország

Bakancslistához adom
angol ismeretterjesztő filmsorozat, 27 perc

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Ezúttal a Peloponnészosz-félsziget közepére látogatunk, Árkádiába. A hegyes táj a birka- és kecskepásztorok otthona. "Ezen a környéken az emberek megszokták, hogy valódi élelmiszert fogyasztanak. A mesterséges ízeket nem kedvelik," mondja egy helybéli. A báránypörköltet vadkaporral, zöldfűszerbe forgatva, tojásos-citromos szósszal eszik. Igazuk van: ezek az ízek e tájból valók, utánozhatatlanok és időt állóak.
A kecskesajt, a házikenyér, a sűrű méz itt egyetlen háztartásból sem hiányozhat. Érzés, erő, állóképesség, család - ezek az étkezést is meghatározó fogalmak. A szabadban sült hús természetesen minden közösségi ünnep fő attrakciója. Megtudjuk, a házi baklava úgy készül, hogy a rétestésztát dióval, cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel töltik meg. Egy fiatal nő mesés kis boltjában egyéb cukrászkülönlegességeket is megismerhetünk: kanalas édességeket, mézes gyümölcsöket és mogyorókat, hegyi fűszernövényekkel ízesített olívabogyókat. A hagyományos árkádiai ízvilág összetevői: az olívaolaj, a feta sajt, a pirospaprika, cukkini és padlizsán, a fokhagyma, és persze a paradicsom. Az ízeket az édes borok, valamint a kakukkfű és a menta tovább gazdagítják. Ezen a tájon még léteznek az egykori Európa nyugodt, békés, falusi életformájának örömei.

A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 júl. 21. - 02:09:28
Igen, és kóstolni is. ;)

Köszönjük a leírást, nagyon jól hangzik. :))
offtopic
kata3 2011 júl. 20. - 23:46:13 Előzmény Ford Mustang
És meg is kóstolni, mert a pastához az olaszok értenek csak igazán.

Július 22-én a litván ízeket ismerhetjük meg.
Az erdõnek köszönhetõ a méz és a lekvár, a fûszerek és illatos teafüvek. Egy helyi asszony illatos levelekkel bélelt tálban rozskenyeret süt. A tavak, folyók bõséges halellátást biztosítanak, és olyan ínycsiklandó finomságok alapját adják, mint az aludttejes halleves. A sajtot például sûrû házi mézzel eszik. Megismerjük a tejfölös hajdinatorta receptjét... a kis falu lakói mind egy-egy hagyományos tevékenységet végeznek, ki mézet, ki tejterméket, ki lisztet, ki pálinkát készít, és mint egy nagy család, megosztják, amilyük van. Néhány asszony együtt krumplis lepényt süt, aztán együtt el is fogyasztják tejszínnel, sajttal és mézzel. Szent Iván-éj van: a litván ételek és zene az õsi hagyományokkal együtt éled újjá.
offtopic
kata3 2011 júl. 14. - 09:37:45
Tegnap belenéztem. :-)
A dél-Olaszországi hagyományokat mutatták. A tésztakészítés a vérükben van az olaszoknak...pasta minden mennyiségben, fõként zöldségekkel és tengergyümölcseivel. :-)
"...Az itteniek még tudják, milyen jó is kora reggel a frissen szedett zöldség házisajttal, és a zellerlevélen keresztül ivott bor...Megismerkedünk a limoncellóval, és a tipikus húsvéti kalács elkészítésével..."
Ford Mustang 2011 júl. 13. - 14:46:00 Előzmény feketevipera
Igen, jó kis sorozat. Érdemes egyszer-kétszer belenézni.
feketevipera 2011 jún. 10. - 23:08:45
Különleges ételeket láthatunk a sorozatban, s egyúttal megismerkedhetünk egy-egy ország lakóival, az emberek gondolataival, életével. Érdemes nézni, sok érdekességgel találkozhatunk benne.