Fürdőhelyi utazások / Horvátország fürdővárosai

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 8. rész, 26 perc

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A sorozat kamerája, amely az Osztrák-Magyar Monarchia nevezetes gyógyfürdőit látogatja végig, ezúttal Horvátország patinás fürdővárosainak színes múltjába tekint be, meglesve azokat a titkokat, amelyek évszázadok óta idevonzzák a gyógyulni vágyók sokaságát.
Ilyen hely Szlavóniában a vulkanikus eredetű iszapjáról és gyógyvízéről ma is nevezetes Daruvár, amely szerencsésen vészelte át a közelmúlt pusztításait, és Lipik, a Délvidék egykori pazar fürdőhelye, amelynek hajdan elegáns fürdőépületeit rommá lőtték a jugoszláviai háborúban. A filmből nem maradhatott ki a magyar határ közelében fekvő, történelmi Varasdfürdő sem, amelynek áldást hozó kénes termálforrásai köré már a rómaiak is pompás fürdőt emeltek, és ez a víz tette a városkát a középkortól kezdve messze földön ismert gyógyközponttá.
A XIX. század második felétől hazánkban is egyre kedveltebbé vált a tengeri fürdőzés. Módosabb körökben nyaranta divat lett némi időt tölteni az Adrián, a fényes eleganciájáról híres Abbáziában, amely a birodalom osztrák feléhez tartozott. A betegek közül sokan jártak a magyar fennhatóság alatt álló közeli Crikvenciára is, amit épp Abbázia konkurenciájaként fejlesztettek komoly gyógyhellyé. Szanatóriumaiban a tengervíznek és a tengeri levegőnek a légutakra gyakorolt kiváló hatását ötvözték a tudomány akkori módszereivel, és ez a gyógymód, a thalasszoterápia ma is sok beteg számára hoz megváltást.
Sokrétű természeti adottságainak köszönhetően ezek a horvátországi fürdővárosok az Osztrák-Magyar Monarchia évtizedeiben mind népszerűbbek lettek. Akkor épültek ki nagyszabású gyógyintézményeik, pompás fürdőházaik, kies parkjaik, amelyek közül szerencsére a legtöbb helyen máig sok minden megmaradt. Így a film készítői a mai napig látvány segítségével - no meg sok-sok hajdani színes üdvözlőkártya, fotó, privát emlék révén - hűen idézhették fel a magyar és az európai kultúrtörténet e hagyományokban gazdag, különleges fejezetét.

A műsor ismertetése: A 2003-ban készült sorozat segítségével megismerkedhetünk az egykori Osztrák-Magyar Monarchia és főként a régi Magyarország híres fürdőhelyeivel. A Monarchia idején már kereken nyolcszáz kisebb-nagyobb fürdőhelyet tartottak nyilván. A 19.század végén módosabb körökben szinte kötelező volt nyaralni vagy éppen telelni egy magaslati vagy gyógyvizekben gazdag üdülőhelyen. A filmsorozat több mint száz év kulturtörténetének egy rendkívül színes, látványos fejezetét a fürdőkultúra hajdani hétköznapjait idézi fel egy történelmi-földrajzi utazás keretében.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Losonc_ 2008 máj. 14. - 11:11:14
Sajnos kevesen láthatják
keresdvdn 2008 máj. 14. - 10:48:55
Értékes sorozat,reméljük lesznek ismétlések