Sír az út előttem / Keresztúton

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 3. rész

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: "... A magyar társadalom lelkiismeretére vagy lelkifurdalására hallgatva már két ízben is megpróbált segíteni az országba visszatelepülni vágyó bukovinai székelységnek. Először 1882-ben, másodszor 1944-ben. A megfontolt tanácsok és figyelmeztetések ellenére a Teleki kormány nem Erdély nyugati peremén s nem is a megnagyobbodott ország szívében jelölte ki új lakóhelyüket, hanem a szerbektől visszacsatolt Bácskában. A sorstragédiát ez zúdította rájuk. Ők ugyan ártatlanok voltak, de a büntetést úgy kellett elszenvedniük, mintha az ősbűnt is ők követték volna el. A háború nemcsak hogy kiűzte őket új otthonukból, még vérdíjat is követelt tőlük: negyven székely férfi életét. Sára Sándor dokumentumfilmjében, mint egy görög sorstragédia asszonykórusa, özvegy feleségek és anyák idézik fel menekülésük zavart iszonyatát s az elhurcolt férfiak mindmáig homályos eltüntetését... "

A műsor ismertetése: A négyrészes filmeposz a bukovinai székelység sorsát mutatja be. Az első rész a mádéfalvi veszedelemtől (1764) a Bácskába való telepítésükig (1941) követi történetüket.

Forgalmazó: Mokép

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
LajtaJ 2010 máj. 08. - 11:38:06 10/10
Nagyszerû sorozat volt! Kár, hogy mostanság már nem játszák sehol sem.

Esetleg valaki nem tudja, hogy lehet-e kapni valahol DVD-n, vagy esetleg VHS-en? Esetleg valami letöltési lehetõség valahonnan?

Köszönöm!