A műsor ismertetése:
Mindennapi étkezésünkben ma már általában a korszerű konyha követelményeit tartjuk szem előtt. A régebben különlegesnek, olykor elképzelhetetlennek tűnő fogások beleépültek ízvilágunkba, meghatározzák étkezési kultúránkat. Szakácskönyvek tucatjai szólnak arról, hogyan használjuk föl az eddig ismeretlen alapanyagokat, mit kell tudnunk a kínai, a japán, az indiai vagy éppen a thai konyha világáról. Éppen ezért számít hiánypótlónak az Ízes hagyományok című sorozat, amely a hagyományos magyar ételekre helyezi a hangsúlyt.
A műsorral bebarangoljuk Magyarország tájait, rácsodálkozunk a helyi építészet és a természet szépségeire. Olyan helyeken járunk, amelyekről sokan nem is hallottak még. Megtudhatjuk, hogy a Balaton környéke nem csak a tóról és a szőlőről híres, hanem egyebek között a Csopak környéki mandulafákról is. És ki tudna különlegesebb mandulás ételeket készíteni, mint a csopaki háziasszonyok? Kiderül, hogy Szeged környékén vannak az ország legszebb rózsakertjei, és hogy ebben a virágban nem csak gyönyörködni lehet. A cukrozott rózsaszirom erre felé kedvelt csemegének számít. Különleges kiállításokat tekintünk meg a mindössze 230 lakossal rendelkező Lullán is, és persze eszünk, főzünk vég nélkül. Olyan ételeket, melyek receptjei anyáról lányra szálltak, és amelyekkel szakácskönyvekben valószínűleg sohasem találkoznánk.
Nem kell időutazás, hogy újra a szánkban érezhessünk nagymamáink főztjének ízét. A TV Paprika elkalauzol a vidéki konyhákba, ahol továbbra is a hagyományos ételeké a főszerep.
Hozzászólások