Európai kóstoló / Spanyolország

Bakancslistához adom
angol ismeretterjesztő filmsorozat, 27 perc

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Észak-Spanyolország középső részére, a híres Rioja régióba vezet utunk. A nép legendás büszkesége, elzártsága és családközpontúsága ma is jellemző. A helyiek életmódja és kulináris szokásai azonban változóban vannak: meg kell küzdeniük a nagyiparral, a gépesítés, a csúcstechnika átkaival, a média által okozott generációs konfliktusokkal, és az uniós előírásoknak való megfelelés nehézségeivel. "Az EU csak a profitról szól," - panaszkodik egy helybéli. De a korral való haladásból előnyök is származnak: a hagyományos ételek sokszor korszerűbbé, egészségesebbé válnak. A pirospaprika és a bor a táj meghatározó termékei. Sertéslábszár és kagyló paprikaszósszal és zöldségkrémmel, roston sült vadgalamb, báránysült - mind helyi különlegességek. Na és a bor, a világhírű Rioja. Tanúi lehetünk egy családi borászatban a szüretnek, a mustkészítésnek és a borkóstolásnak. A szüreti időszak még a vidék modern városaiban is felébreszti a közösségi érzést, a falvakban pedig az év egyik fő eseménye.

A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 júl. 21. - 02:09:28
Igen, és kóstolni is. ;)

Köszönjük a leírást, nagyon jól hangzik. :))
offtopic
kata3 2011 júl. 20. - 23:46:13 Előzmény Ford Mustang
És meg is kóstolni, mert a pastához az olaszok értenek csak igazán.

Július 22-én a litván ízeket ismerhetjük meg.
Az erdõnek köszönhetõ a méz és a lekvár, a fûszerek és illatos teafüvek. Egy helyi asszony illatos levelekkel bélelt tálban rozskenyeret süt. A tavak, folyók bõséges halellátást biztosítanak, és olyan ínycsiklandó finomságok alapját adják, mint az aludttejes halleves. A sajtot például sûrû házi mézzel eszik. Megismerjük a tejfölös hajdinatorta receptjét... a kis falu lakói mind egy-egy hagyományos tevékenységet végeznek, ki mézet, ki tejterméket, ki lisztet, ki pálinkát készít, és mint egy nagy család, megosztják, amilyük van. Néhány asszony együtt krumplis lepényt süt, aztán együtt el is fogyasztják tejszínnel, sajttal és mézzel. Szent Iván-éj van: a litván ételek és zene az õsi hagyományokkal együtt éled újjá.
offtopic
kata3 2011 júl. 14. - 09:37:45
Tegnap belenéztem. :-)
A dél-Olaszországi hagyományokat mutatták. A tésztakészítés a vérükben van az olaszoknak...pasta minden mennyiségben, fõként zöldségekkel és tengergyümölcseivel. :-)
"...Az itteniek még tudják, milyen jó is kora reggel a frissen szedett zöldség házisajttal, és a zellerlevélen keresztül ivott bor...Megismerkedünk a limoncellóval, és a tipikus húsvéti kalács elkészítésével..."
Ford Mustang 2011 júl. 13. - 14:46:00 Előzmény feketevipera
Igen, jó kis sorozat. Érdemes egyszer-kétszer belenézni.
feketevipera 2011 jún. 10. - 23:08:45
Különleges ételeket láthatunk a sorozatban, s egyúttal megismerkedhetünk egy-egy ország lakóival, az emberek gondolataival, életével. Érdemes nézni, sok érdekességgel találkozhatunk benne.