Színház

Kimondhatatlan

előadás, 2 felvonás, 165 perc, 2020., 9 - 12 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

„Kata azt mondja, hogy a lelki fájdalom sokkal rosszabb, mint a testi fájdalom, mert a testi elmúlik, de a lelki soha. De ez hülyeség: mert a testi bántalmazás együtt jár a lelki bántalmazással. Nincsen meg nélküle. Én azt hiszem, hogy a félelem a legrosszabb.”

 

Történetünk két fiatal lányról szól: Zsuzsiról és Katáról. Ők osztálytársak. Nap mint nap találkoznak, mégsem ismerik egymást, nem tudják egymásról, hogy hasonló helyzetben vannak, hogy mindkettőjüket bántják otthon. Úgy érzik, senkinek sem beszélhetnek ezekről a dolgokról, történetük kimondhatatlan, elmesélhetetlen. Széttört belső világukat elrejtik a külvilág elől. Ám egyszer csak egymás álarca mögé látnak…

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon minden 10. gyerek veszélyeztetett a saját családjában. Sokukat közülük ismétlődően vagy tartósan bántalmaznak fizikailag és/vagy lelkileg. A médiában megjelenő nagy gyermekbántalmazási esetekről sokan hallunk, azonban a legtöbb bántalmazott gyerek a külvilág számára láthatatlan. A mindennapos erőszak sokszor zárt ajtók mögött marad.

Részvételi előadásunk a családon belüli bántalmazásról szól. Két fiatal lány történetén keresztül próbáljuk mélyebben megérteni, mi történik, ha a fizikai erőszak, a manipulálás, a folyamatos kritizálás, az agresszív, megalázó, lealacsonyító beszédmód egy családban mindennapossá válik.

Az előadást középiskolás osztályok, illetve felnőtt nézőink számára ajánljuk.
Az előadáson egy alkalommal egy osztály tud részt venni.
A felnőttek számára meghirdetett esti előadásokon a maximális nézőszám: 20 fő

Mit is jelent a részvételi előadás?

Nézőink az előadás során résztvevőkké válnak, ugyanis az előadást bizonyos pontokon kinyitjuk feléjük, hogy a történetben kibontakozó konfliktusok miértjén gondolkozzunk közösen, és a színház nyelvén keresztül több nézőpontból körüljárjuk azokat a krízishelyzeteket, amelyeket a történet szereplői végigélnek – mindezzel lehetőséget teremtve arra, hogy kibeszélésre kerülhessen ez a társadalmunkban igencsak jelenlévő komoly probléma. Mindez azonban egy fiktív helyzetben, szerepek védettsége mellett történik.

Milyen járványügyi intézkedések lesznek érvényben az előadás során?

A koronavírus-járvány igencsak megnehezíti az interaktív előadások megvalósulását, ugyanakkor nem szeretnénk lemondani ezekről a színházi találkozásokról, ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy minél biztonságosabb körülményeket teremtsünk.

A színháztermet fokozottan fertőtlenítjük.
A kézfertőtlenítés és lázmérés belépéskor kötelező. (Az eszközöket mi biztosítjuk.)
Az előadások és a programok alatt a résztvevők számára kötelező a maszkviselés. A nézőforgalmi terekben mi is maszkban várjuk az osztályokat. A színészek és a drámatanárok maszkban vezetik az interakciókat.
A résztvevők székeit egymáshoz képest kellő távolságra helyezzük el.
Az előadás során a színészek távolságot tartanak a résztvevőkkel.
Az előadáson csak tünetmentesen lehet részt venni.

Szöveg: Romankovics Eda

Színházi nevelési alkotótársak: Bethlenfalvy Ádám és Romankovics Eda

Pszichológus konzulens: Ferenczi Beáta

Rendezőasszisztens: Ozoroczki Erika, Laczó Zsuzsanna

Bemutató időpontja:

2020. október 14.,

Stáblista:

Hozzászólások