Színház

Pinokkió

zenés előadás, 2023., 10 - 100 éves kor között

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Zenés családi roadmovie.

Carlo Collodi Pinokkió kalandjai című meséje nyomán írta Benedek Albert, Keresztes Tamás és Kovács Krisztina

A Pinokkió kalandjai az egyik legtöbb nyelvre lefordított, és legnagyobb példányszámban eladott szépirodalmi mű. Többszáz mozgóképes és színházi feldolgozása létezik, nem is beszélve a képregényekről, diafilmekről és rövidített kiadásokról. Azt is hihetnénk, hogy a világ egyik leghíresebb kisfiújának, pontosabban fabábújának történetét mindenki jól ismeri, de az igazság az, hogy Carlo Collodi 1883-ban megjelent regényét ma már kevesen olvassák. Mindenki a feldolgozásokra támaszkodik, pedig az eredeti mese hihetetlenül szórakoztató, fordulatos, humoros, és néhol persze kicsit ijesztő is. Mai szemmel nézve meglepően bátor és modern, ahogy Collodi végigvezeti Pinokkiót a hajmeresztő kalandokon.
A most készülő, új, vígszínházi változat igyekszik minél jobban megőrizni és megmutatni az eredeti mese csapongó fantáziáját, játékosságát és humorát, miközben az igazi Pinokkió-szakértőknek is szolgál majd némi meglepetéssel...

Valamint: Adamovich Ferenc, Biczó Anna, Drahota Albert, Harangozó Boglárka, Jónás Roland, Orosz Gergő, Perger Mátyás, Viola Péter

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2023. december 9., Vígszínház

Stáblista:

máj. 03.
  • 19:00
máj. 26.
  • 15:00
máj. 27.
  • 19:00
máj. 28.
  • 19:00

Hozzászólások

7/10
Hokunda jan. 08. 09:41:24 7/10
Ahogy a Gyűrűk uráról szokták mondani, az első 15 percet túl kell élni, hogy aztán a többit kiélvezzük. Sajnos nem tetszett, mint egész, pedig mindenki odatette magát. Dino Benjamin nagyon cuki kisfiú volt, de nem elég karizmatikus a főszerepre. Engem legalábbis nem győzött meg. A dal, dalszöveg, látvány sokszor elütött egymástól minőségben. Csak a darab felében éreztem az egységet, a többi széthullott. Például a macska tengeri utazása kiváló látványt hozott egy közepes dal mellett.
A történet hol nagyon drámai, hol nagyon játékos, mintha nem tudná eldönteni, hogy kinek és mit mondjon, így a végére leginkább nem mond semmit. A történet szól mindenféle galádságról, amit a világ el szokott követni, így van neki népnevelő hatása. Sokszor ijesztő, sokszor magával ragadó, mint egy Tim Burton alkotás. Sajnos nekem Szirtes Tamás rendezései nem tetszenek. Sokszor láttam hasonlóságot Keresztes Tamás megoldásainál is, ami nálam lehúzta az élményt.
Ami a táncokat illeti, ott nem volt semmi kiemelkedő. Lehet, hogy Vati Tamás nem akarta telenyomni felesleges táncokkal, lehet, hogy csak így alakult, de ez kivételesen olyan musical, ahol többet játszanak, mint táncolnak. Az egészet nézve ez jó döntés volt.
Ami a legjobb volt a darabban, az a kivetített háttér. Az mindenhol tökéletesen passzolt. Szinte egy párhuzamos rajzfilm ment végig a darab alatt. Az nálam teljesen betalált. Elismerésem az alkotóknak. A második legjobb a látvány volt. Az ötletes díszlet kezelés, a nagyszerű megoldások mind azt mutatták, hogy komolyan vették a mese hangulatot. A lebegő medúzák, bábszínházas hatások mind ott tartották a néző figyelmét. Időnként erősen koncentrálni kellett, hogy a folyamatosan mozgó házakat összerakjam, de a lényeg, hogy a középpontban mindig Pinokkió volt.
Ami a dalokat illeti, azon kisebbségbe tartozom, aki már a szilvásgombócot sem szerette a Padlásban, így a palacsinta sem tetszett. Már minden billentyűt leütöttek a zongorán, úgyhogy abból dolgozunk, ami még újszerű.
Van egy kis nosztalgia hatása, van egy kis Padlás érzete, úgyhogy a rajongók imádni fogják. Összességében csalódott vagyok, többet vártam. Ettől még lehet, hogy 10 évig műsoron lesz.
A gyerekeknek a látvány, a vicces dialógusok és a cukiság miatt szerintem 10 pontos. Úgy tűnik a darab nekik készült, hát miattuk érdemes végig nézni. Javasolt korosztály: 10-15.
10/10
Gyngyvr 2023 dec. 17. - 08:36:26 10/10
Kisiskolás korom meséje. Milliószor hallgattam végig magnókazettán Pinokkió viszontagságos útját, az öntudatra ébredéstől a hazatatálásig. A különleges, dark hangulata már akkor, gyerekként is beszippantott.
A tegnapi előadáson a road movie kalandokat és a beszippantós hangulatot újra átéltem. Mindezt szuper jelmezek, kreatív, látványos megjelenítés, szórakoztató párbeszédek és fülbemászó dallamok, dalköltemények kíséretében.
Nálam telitalálat, a Padlás rajongó kis kísérőm szerint a Padlás 10/10, Pinokkió 10/9.