Színház

100 év Orfeum

zenés előadás, magyar, 2014.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Munka után, estefelé...
A hajdani orfeumok emlékezetes világát az egykori kávéházak hangulatával ötvözve idézi meg a Budaörsi Latinovits Színház. A színpadon hat színész és egy zenekar - semmi sem szab határt fantáziánk, emlékeink szárnyalásának. Darvas Ferenc, e világ egyik leghivatottabb szakértője válogatásában olyan dalok csendülnek fel például, mint a Gyere, te nímand, a Fizetek főúr, a Valaki kell nekem is, vagy, hogy Az ész a fontos, nem a haj...

1908-tól 1933-ig az Erzsébet körúti Royal Orfeum volt a főváros legszínvonalasabb mulatóhelye. Olyan hely, ahol az irodalmi és a színházi élet nagyjai, de politikusok, üzletemberek is megfordultak. Ahol sikk volt mulatni, ahol szerelmek születtek, vagy akár komoly üzletek köttettek. Forendezo Herczeg Jenő, karmester Márkus Alfréd, díszlettervező évtizedekig Vogel Eric volt. Utóbb átépítették, muködött Royal Színház, Royal Varietészínház, Revüszínház és más egyéb neveken, a háború után pl. Royal Revü Varieté, sőt Fővárosi Víg Színház elnevezéssel is. Működése alatt remek kabarészerzőknek, zeneszerzőknek adott állandó fórumot, fellépett mások mellett Josephine Baker, Szőke Szakáll, Nagy Endre is. Az épületet 1955-ben lebontották.

A(z) Budaörsi Latinovits Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. július 5., Budaörsi Latinovits Színház

Stáblista:

Hozzászólások

FElepHánt 2014 nov. 20. - 18:18:52
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

100 ÉV ORFEUM---Frigyesi András--- Budaörsi Latinovits Színház

A Budapest Bár fergeteges sikere bizonyítja, mennyivel erõsebbek a régi jó kuplék és slágerek a melódiaszegény maiakhoz képest. Hálás dolog szemezgetni a Monarchia, a 30-as évek termésébõl, de legalább ennyire izgató a Kádár-kor szûrt levegõjének archívuma.
Darvas Ferenc szokásosan igényes zenekara példás buzgalommal kíséri a táncoslábú együttest. Még az erõsítés is korrekt, végre egyszer a dob csak natúrban szól, külön dicséret illeti a piánisszimóképes, érzékeny muzikalitású ütõs Tóth János-t.
"Jön-e velem nagysád shimmyt járni": a még színinövendék Zsigmondi Emõke és az örökifjú Háda János egybõl forrpontra hevíti a hangulatot, amit utóbbi, ki egyben a koreográfiák alkotója is, aztán 3 lánnyal fokoz a "Jaj Stux úr, micsinyál maga rossz" dekadenciát feledtetõ bravúrjában.
Ódor Kristóf a búsmagyar "Hej cigány"- ban csillogtatja gyönyörû orgánumát, valamelyik hegedûs Veér-testvér a virtuóz Monti csárdással villog. Molnár Mariann vezeti be a "Közben halkan szól a jazz" tuttiját, a "Fekete Péter öcsém" komikuma után Háda János a "Fizetek fõúr, volt egy feketém"-et hozza erõs színészi jelenléttel. "Minden elmúlik egyszer", vége
a békeidõknek, a háború után az új kor vörös hajnala dereng.
Szemenyei János esti kalandra siet "Munka után, úgy este felé", de õ se maradhat ki a Sportinduló ma már sírva nevetséges buzgalmából. Páder Petra indítja az "Ahogy lesz, úgy lesz strófáit, az 56-os nosztalgia könnyezik a megejtõen világított "Oly távol, messze van hazám" lírájában: az arcok egymástól elszakítva, külön-külön fénykörben énekelnek a komor magyar éjszakában.
"Túl szép, amit Te mondsz": Zsigmond Emõke valóban túl szép, túl jól játszik, gyönyörûséges éneke beragyogja színpadot. Az örök Ránki-dallam recseg a hangraforgón: "Párizsban szép a nyár"..., a "Fogj egy sétapálcát" öltözködési tanácsai leperegnek Ódor Kristóf romantikus hajlamairól: "Összecsendül két pohár". Az angyalföldi színházi éveket idézi Háda János a "Járom az utam"-ban, nagyot robban a "Villa Negra nem apácazárda", végkimerülésig tvisztelünk az "Ugye Te is akarod"-ban.
Kitörõ életkedv, változatos színpadi alakzatok, a jó zene mindent elöntõ újabb és újabb hullámai. Mosolygunk, nevetünk, mélázunk andalgunk a régi és új emlékeket elõhívó dallamokkal.. Fantasztikus lendület, kedves humor, a régi mindennapok zenéje úgy tûnik, ma is hatásos. A fináléban kedvünk szottyan egy diszkrét charlestonozásra, bizony: "Tíz után az ember nem vágyódik víz után", csak ezt a színes forgatagot nézné-hallgatná még akár hajnalig...
8/10
art.audience 2014 júl. 07. - 12:17:21 8/10
Igazi könnyed nyári 'színház', dalest jó hangú színészekkel, ötletes átvezetésekkel és kiváló koreográfiával!
Kedves, élvezhetõ, a hangszerelés valamint a zenekar szintén kitûnõ; több helyen felülmúlja az elhangzott
számok eredetijét. Nem vagyok a dalesteknek vagy gálamûsoroknak egy kifejezett rajongója ám ez az elõadás mégis tetszett.