Színház

A láthatatlan kéz

musical, magyar, 2008.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az élet szeretete, szerelem, háború és béke története ez, nagyon sok humorral és zenével, mely tükröt tart az emberiség egyik legáltalánosabb-korszakokon átívelő- problémájának felismeréséhez, hogy az ember gyűlölete semmilyen nézőpontból sem elfogadható, legyen akár személy vagy népcsoport.

A három idősíkban játszódó történet napjainkban egy pinceszínházban kezdődik , ahol épp egy 60 éve levett darabot próbálnak az öreg színfalak között. A rendező nagyapjáról mesél, aki a színház művészeként zsidókat, romákat, és más menekülteket bújtatott itt a II.világháború alatt. Hirtelen kitör a vihar, kiold a biztosíték, egy robbanás és 1944-be a történelem színpadára érkezünk. Márton aki jószívű, jókedélyű étterem tulajdonos kintről érkezik, ahonnan életét kockáztatva élelmet szerzett kishúgának. Megrögzött ateista, főleg azóta, hogy szeme előtt kínozták meg és hurcolták el testvérét, pedig vele ellentétben hithű életet élt. Megérkeznek Márton roma zenész barátai, Antal, Döme és Orbán, akiknek ugyanúgy menekülniük kell, mint Ábrahám fiainak. Betoppan egy fura szerzet is, egy jobb időket is látott opera díva, Bella aki torz időkben lopásból "él". Üldözője egy nyilas tiszt, Hámori, aki társával, Pállal idáig követi. Mikor lelőni készül a hölgyet, berobban a kijárat. A benn rekedt színes kis társaságon kezd úrrá lenni a félelem, de még mielőtt kitörne a pánik, János a színész egy fura ötlettel áll elő: játsszák el "A Láthatatlan Kéz" című színdarabot. Szerepet osztanak, a pince egy rövid időre a Perzsa király, Ahasvérus udvarává változik, aki épp új királynőt választ: Esztert!

A(z) Spinoza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. március 28., Spinoza Színház

Stáblista:

Hozzászólások

9/10
Giny K 2010 febr. 27. - 17:35:21 9/10
Hát... nem hibátlan darab, ez tény...
Idõnként nem a legtökéletesebb a színészi játék, meg némelyik dalszöveg is egy kicsit erõltetett, meg az eleje elég vontatott... Meg azt is rá lehet fogni, hogy nagyon vallásos (nagyon "hitgyülis").
Viszont:
Végtelenül humánus, mély mondanivalójú darab, jól kidolgozott jellemekkel, akiket lehet szeretni vagy éppen utálni. A vége pedig nagyon felemelõ...
Szóval ha már választanom kéne, hogy milyen darabot nézzek, ezt, vagy valami csilli-villi rendezésû, semmitmondó történetû, összecsapott limonádét, kidolgozatlan jellemû, agyament szereplõkkel (Szép nyári nap), vagy valami szintén csilli-villi rendezésû, idegesítõ, normálatlan szereplõkkel és mûbalhékkal teli "szappanoperettet" (Csókos asszony), hát akkor én ezerszer inkább erre szavazok!!!