Színház

A makrancos hölgy

vígjáték, lengyel, 2009.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Szymon Kaczmarek egyetemi hallgató a krakkói Nemzeti Színház és Filmművészeti egyetem rendezői szakán. Asszisztensként segített Krystian Lupának színpadra állítani a Gyár című darab második részét. Részt vett továbbá a Vasek Kania Karhan's Brigade című művének műhelymunkálataiban, amely a Wybrzeze Sztuki Fesztiválon került bemutatásra, valamint Robert Musil Die Versuchung der stillen Veronica című művének színpadra vitelében, amely a graz-i Nemzetközi Blogfesztiválon első díjat kapott.

Kaja Migdalek negyedéves egyetemi hallgató az építészeti és tervezői szakon, valamint díszlet- és jelmeztervezést tanul a Poznani Művészeti Akadémián. Díszlettervezője az alábbi színdaraboknak: Robert Musil: Die Versuchung der stillen Veronica - a Nowy Theatre mutata be Krakkóban. A Net gyermekei vagyunk című darabnak, amely szintén Krakkóban került bemutatásra, a Stary Theatre-ben.

A darabról:
A makrancos hölgy Shakespeare egyik legnépszerűbb vígjátéka, amelyben a "megszelídítés" látszólag mulatságos cselszövése mögött fellelhető a manipuláció drámai folyamata: a leigázás, alárendelés, kisajátítás, a másik ember jogainak korlátozása. Jelen van a nemek közötti örök érvényű harc is komikus, ám mégis fájdalmas formában.

Szymon Kaczmarek így vélekedett a műről:
"Shakespeare mindig szimbolikusan mutatja be a rejtélyt és a küzdelmet, amely nem csupán a műben van jelen, de nagymértékben megtalálható a színház lényegében is. Ami engem illet, a célkitűzésem az volt, hogy a figyelem az apa karakterére irányuljon: arra az apáéra, akinek jelenléte hiányzik a mindennapi világunkból, jelen kultúránkból. Az Isten - akinek az Atyaisten elnevezést adták -, nincs jelen a mindennapjainkban, távol van mind a családi kapcsolatokban, mind pedig a kulturális dimenzióban. Isten nem támasza többé az ősi fajnak. Gyakran az a benyomásom, hogy az életünk nem több, mint egy egyszerű történet, amelyet elmesélünk valaki másnak, azért élünk, hogy bizonyítsunk valamit, játsszuk a szerepünket, nem csupán magunknak, hanem szüleinknek, nagyszüleinknek..."

A(z) Erkel Ferenc Általános Művelődési Központ előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások