Színház

A revizor

előadás, 2023.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Nem véletlenül idézik gyakran Dosztojevszkij mondását, miszerint: „mindannyian Gogol köpönyegéből bújtunk elő” - hiszen a világirodalom egyik legismertebb szerzőjének, az ukrán származású, orosz nyelven író Nyikolaj Vasziljevics Gogolnak klasszikussá vált színpadi műveit a világ legtöbb nyelvére lefordították, számos, iróniával fűszerezett mondata vált szállóigévé.

Legnépszerűbb és legtöbbet játszott színdarabja az 1835-ben írt, majd 1842-ben újrafogalmazott A revizor című groteszk vígjáték, amelyben Gogol nem csak a 19. századi vidéki orosz társadalmi viszonyokról nyújt mulattatóan fonák korrajzot, hanem tértől és időtől függetlenül az általános emberi gondolkodás és viselkedés mai napig tapasztalható ellentmondásait állítja pellengérre a megidézett karaktereken és abszurd helyzeteken keresztül: „Az ember, kérem, természeti lény: ha meg akar halni, úgyis meghal, ha meg akar gyógyulni, úgyis meggyógyul.” – jelenti ki az egyik szereplő.

Nem véletlen, hogy szinte minden rendező előbb vagy utóbb színpadra állítja Gogol zseniális szatíráját – hiszen a nemes értelemben vett szórakoztatás mellett lehetősége van rákérdezni mind a társadalmi élet visszásságaira, mind az emberi lét mélyebb értelmére, fájdalmasan szembesítve akár a közönséget is önnön problémáival, amire a darab mottójában elhangzó közmondás is utal: Ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde! Emellett minden társulat számára remek lehetőségeket kínál a virtuóz színészi játékra.

A nemzetközi szinten is jegyzett Avtandil Varszimasvili, a kortárs grúz színházi élet egyik meghatározó alakja, a Nemzeti Színházban nagy sikerrel bemutatott A kaukázusi krétakör című előadása után is a rá jellemző, érzelmesen expresszív, játékos teatralitással álmodja színpadra a drámairodalom kiemelkedő alkotását.

Rendező: Avtandil Varszimasvili

Szolgálólány: Duma Kata 

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2023. december 2., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Anton Szkvoznyik-Dmuhanovszkij, polgármester
Anna Andrejevna, a felesége
Marja Antovna, a leánya
Hlesztakov, pétervári hivatalnok
Oszip, a szolgája
Luka Lukics Hlopov, tanfelügyelő
Ammosz Fjodorovics Ljapkin-Tyapkin, járásbíró
Zemljanyika, a közjótékonysági intézmények főgondnoka
Ivan Kuzmics Spekin, postamester
Pjotr Ivanovics Dobcsinszkij, helyi földbirtokos
Pjotr Ivanovics Bobcsinszkij, helyi földbirtokos
Sztyepan Ivanovics Korobkin, Miska
Fevronya Petrovna Posljobkina
Hrisztyian Ivanovics Hübner, járási orvos
Iván atya

Alkotók

máj. 13.
  • Nagyszínpad

Hozzászólások