Színház

Autótolvajok

vígjáték, 2 felvonás, magyar, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Megtörtént vagy a XXI. század kezdetén megtörténhet bármelyik magyar kis- és nagyvárosban!

Németh Ákos III. évezred kezdetén írt vígjátékát tudomásunk szerint eddig Nyíregyháza, Marosvásárhely, Birmingham és Pécs hivatásos társulattal rendelkező kőszínházai tűzték műsorra. A 31 éve folyamatosan működő szombathelyi Ferrum Színházi Társulás "csak" amatőrszínházi formáció ugyan, de a hagyományaihoz ragaszkodva ezúttal is szívesen vállalkozik kortárs magyar dráma bemutatására. Németh Ákos látszólag könnyed hangvételű, helyüket kereső, kallódó fiatalokról szóló, mozaikos szerkezetű darabjának egységes ívű előadássá transzformálása rendezői és színészi szempontból is jelentős erőpróba. A FERRUM tehát semmiképpen sem vádolható bátortalansággal.
A szereplők két típusa viszonylag jól elkülöníthető. Egyik oldalon a csellengő, piti bűnöket elkövető fiatalok, másrészt a helyüket az életben már sokkal jobban stabilizáló, de az írott és íratlan törvényeket gátlástalanabbul áthágó felnőttek, alvilági alakok állnak. A darab "tarantinos" abszurditását fokozza, hogy miközben a két "tábor" élet-halálharcot vív, ugyanakkor egymásra utaltságuk is nyilvánvaló. A megírt darab és a ferrumos változat legalapvetőbb problémafelvetése azonos. Van-e felkapaszkodási esélye a peremhelyzetűek bármelyikének az egyre mélyülő szakadékból?
A cselekmény bonyolítása inkább filmes, és kevésbé színházi módszerekkel történik. A tipikusan magyar, kisszerű élethelyzeteknek görbe-tükröt tartó "ponyvadráma" elég gyakran a szekvenciáknál is rövidebb snittekből építkezik. A FERRUM alkotói kollektívája megkísérelte, hogy a nézők akár egyetlen mozaik és az előadás egésze alapján is hiteles emberi sorsokkal szembesüljenek. Annak megítélését, hogy szándékainkat a megvalósult mű visszaigazolja-e, természetesen a nagyérdemű közönségre bízzuk!

A(z) Megyei Művelődési és ifjúsági Központ (MMIK) előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások